to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:48 | 18.11.2013

Πολιτική

Αριστερό Κόμμα Σουηδίας: Εκστρατεία αλληλεγγύης με τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Πάνου Τριγάζη, υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και θεμάτων ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ


Αρχές Νοεμβρίου, η Κ.Ε. του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας αποφάσισε να ξεκινήσει τον Δεκέμβρη εκστρατεία αλληλεγγύης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, το κόμμα στηρίζει μια ευρύτερη πρωτοβουλία αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό, που ξεκίνησε με τη δημοσίευση ολοσέλιδης έκκλησης στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Dagens Nyheter («Καθημερινά Νέα») στις 17 Οκτωβρίου 2013, με τίτλο «Έκκληση για την Ελλάδα».

Την έκκληση υπέγραψαν 22 προσωπικότητες του πνεύματος και της κοινωνικής ζωής, ανάμεσά τους ο νομπελίστας ποιητής Τόμας Τρανστρέμερ, ο διεθνούς φήμης καθηγητής της Ιατρικής Σβεν Μπρίτον, ο πρώην πρόεδρος της διεθνούς ΡΕΝ και μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Περ Βάστμπεργκ, το μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας Γιέσπερ Σβένμπρο, η γνωστή τραγουδίστρια Άρια Σαγιόνμαα κ.ά.

Την έκκληση συνυπέγραφαν και γνωστά πρόσωπα του Ελληνισμού της Σουηδίας (Ανδρ. Καλλιφατίδης, Αλεξάνδρα Πασχαλίδου, Άρης Φιορέτος, Ανδρ. Μπούκας).

Την πρωτοβουλία για την έκκληση και τη δημοσίευσή της στον τύπο είχε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Καίσα Εκις Έκμαν.

Τα κύρια σημεία της Έκκλησης είναι τα ακόλουθα:

«Η Ελλάδα είναι σήμερα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Η ανεργία βρίσκεται σε σχεδόν στο 30 τοις εκατό και για τους νέους στο 65 τοις εκατό. Η φτώχεια έχει αυξηθεί δραματικά. Οι περικοπές πλήττουν σκληρά τους απλούς Έλληνες πολίτες. Η κατάσταση στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στην περίθαλψη και στην φροντίδα επιδεινώνεται . Οι νέοι μεταναστεύουν μαζικά .

 Η Σουηδία έχει μια ιστορία αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Από τις ενέργειες και δράσεις του Ερυθρού Σταυρού κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής ως την μεγαλειώδη αλληλεγγύη του σουηδικού λαού κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1967-1973.

 Θα εργαστούμε για δημιουργηθεί ένα σουηδικό δίκτυο αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Το δίκτυο αυτό πρέπει να είναι ανεξάρτητο και να καλοδέχεται όποιον θέλει να παρακολουθήσει την κατάσταση και να εργαστεί για να την αλλάξει .

Τι χρειάζεται;

Φυσικά, προτρέπουμε στους πάντες να στηρίξουν τα λαϊκά στρώματα οικονομικά, για παράδειγμα, ενισχύοντας τα Παιδικά Χωριά SOS που φροντίζουν  παιδιά των οποίων οι γονείς αδυνατούν πλέον να τους προσφέρουν το φαγητό π ου χρειάζονται ή ενισχύοντας εράνους για νοσοκομειακό και ιατροφαρμακευτικό υλικό ή άλλες   δράσεις βοήθειας που φτάνουν στον ελληνικό λαό.

Αλλά κυρίως απ αιτούμε η Σουηδία να υψώσει τη φωνή της ενάντια στην πολιτική των περικοπών που επιβάλλεται στη χώρα από τη λεγόμενη τρόικα ( ΕΕ , ΕΚΤ και ΔΝΤ). Η πολιτική αυτή επιδεινώνει την κατάσταση της Ελλάδας . Το χρέος της ανέρχεται σε περίπου 170 τοις εκατό του ΑΕΠ . Το να αξιώνουν στην περίπτωση αυτή η χώρα να συνεχίσει να καταβάλει τόκους , ενώ η οικονομία συρρικνώνεται, είναι έξω πραγματικό. Αυτό οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης. Τα μέτρα αντί να ανακουφίσουν, επιτυγχάνουν το αντίθετο: να είναι αδύνατο για τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.

 Στο βωμό της κρίσης θυσιάζεται η κοινωνική πρόνοια και απειλείται η δημοκρατία.

Η πολιτική λιτότητας συνέβαλλε επίσης στην αύξηση του ρατσισμού, με την αύξηση του νεοναζιστικού κόμματος που επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στους μετανάστες. Ο ρατσισμός δεν είναι ένα νέο φαινόμενο, είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για την Ευρώ πη. Αλλά η ιστορία μας δίδαξε ότι ο ρατσισμός, οι περικοπές και η ύφεση είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Η πρόσφατη δολοφονία του Έλληνα ράπερ Παύλου Φύσσα είναι μόνο ένα παράδειγμα.

Προφανώς οι Έλληνες πολιτικοί φέρουν ένα μέρος της ευθύνης για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Αλλά για να μπορέσει η Ελλάδα να επιζήσει και η οικονομία της να ανακάμψει πρέπει η πολιτική της λιτότητας να καταργηθεί.

Το χρέος πρέπει να μειωθεί και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση .Το ΔΝΤ δημοσίευσε μια έκθεση τον περασμένο Ιούνιο στην οποία αναγνωρίζει ότι τρόπος που μεταχειρίστηκε την Ελλάδα ήταν ένα λάθος. Στην έκθεση αυτή, έκθεση χώρας αριθ.13/156 αναφέρεται ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη ήταν πολύ αισιόδοξες με δεδομένο το τεράστιο δημόσιο χρέος της χώρας. «Η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα ήταν η καλύτερη επιλογή ήδη εξ  αρχής», γράφει το ΔΝΤ .

 Προτρέπουμε τη σουηδική κυβέρνηση να υψώσει τη φωνή της για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική πρόνοια. Η πολιτική λιτότητας για την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)