to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αριστερή στροφή ή «κεντροδεξιό» δεκανίκι της δεξιάς;

Ο λόγος για το ΚΙΝ.ΑΛ. και την ηγεσία του


Μακάρι να ακολουθούσε το παράδειγμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που κοιτάνε πλέον προς τα αριστερά. Μακάρι να ακολουθούσε την «γραμμή» του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Ισπανίας Σάντσεθ που ετοιμάζεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με την ισπανική Αριστερά τους Unidos  Podemos. Μακάρι να ακολουθούσε την πορεία του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Νούνιες  που κυβερνά με την συνεργασία του ΚΚ. Πορτογαλίας και του «Αριστερού Μπλοκ». 

Ο λόγος για το ΚΙΝ.ΑΛ. και την ηγεσία του. Τελευταία η Φ. Γεννηματά «ορκίζεται» ότι κρατά ίσες αποστάσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Ότι κάνει …διμέτωπο.  Τι σόι όμως διμέτωπος είναι αυτός που κάνει την Φ. Γεννηματά να δίνει στην ΝΔ προκαταβολικά «ψήφο ανοχής»::  Τι είδους  ίσες αποστάσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κρατάει , όταν στο ενδεχόμενο να έρθει πρώτη η ΝΔ χωρίς αυτοδυναμία υπογραμμίζει ότι δεν θα αφήσει την χώρα ακυβέρνητη: Όταν εμμένει στην γραμμή του Βενιζέλου περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ.  Μια «γραμμής» που παραμένει στο ακέραιο και δείχνει  ότι η έξοδος Βενιζέλου ήταν σύγκρουση μηχανισμών για την νομή και μόνο της κομματικής εξουσίας.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έπεσε από τον …ουρανό. Υπήρξε υπουργός των μνημονικών κυβερνήσεων και συνέβαλε στην καταστροφή που επέφεραν αυτές στα λαϊκά στρώματα. Ίσως γι' αυτό δεν βρίσκει λέξη όχι να καταδικάσει αλλά να πει έστω ένα κιχ κατά της  κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.
Σε κάθε περίπτωση η στάση  μέχρι σήμερα του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πορεία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην οποία το ΚΙΝ.ΑΛ. μετέχει μόνο τυπικά. Το να αλλάξει ρότα στην πορεία και να επιδιώξει να συνεργαστεί με όρους και σε προγραμματική βάση με τον ΣΥΡΙΖΑ, φαντάξει σαν μακρινό  όνειρο παρά την εκφρασμένη διάθεση  από την κυβέρνηση για μία τέτοια συνάντηση  στα πλαίσια μίας προοδευτικής συμμαχίας. Στο δίλημμα αριστερή στροφή ή «κεντροαριστερό» δεκανίκι της Δεξιάς η ηγεσία διαλέγει με σαφήνεια το δεύτερο. Η εμμονή σε αυτήν την δεξιά πολιτική είναι πρωτοφανής παρά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική ήταν η αιτία για την φυγή από το κόμμα χιλιάδων ψηφοφόρων αλλά και πολλών στελεχών.
Προκύπτει λοιπόν ένα ερώτημα. Ερώτημα που αφορά κυρίως τους πολίτες που παραμένουν ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ.  Θα ακολουθήσουν την ηγεσία σε αυτή την δεξιά πορεία που πριμοδοτεί την επάνοδο της ΝΔ στην εξουσία ή θα ακολουθήσουν την «γραμμή»  που έκανε κυρίαρχο για δεκαετίες το ΠΑΣΟΚ. Την αντι-δεξιά δηλαδή «γραμμή» που ως κόρη οφθαλμού διαφύλαξε  ο Ανδρέας Παπανδρέου:   Μιλάμε για τον Ανδρέα και όχι για τον υιό που ως πρωθυπουργός γύριζε όλη την υφήλιο  συκοφαντώντας την Ελλάδα με το περίφημο  «οι Ελληνες είναι τεμπέληδες»  σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει την προσφυγή στο ΔΝΤ και την επιβολή των καταστροφικών μνημονίων.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)