to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:12 | 10.03.2018

Πολιτισμός

«Αριστερά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ποδόσφαιρο»: Το βιβλίο του Θ. Κάππου κυκλοφορεί με μια έκπληξη, τον ποδοσφαιρικό Αλέξη Τσίπρα

Δεκαεπτά ιστορίες μέσα από τις οποίες σταχυολογείται η σχέση του ποδοσφαίρου με την Αριστερά και την πολιτική - Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη μιλάει για το ποδόσφαιρο και την σχέση του με την πολιτική και την Αριστερά


Το βιβλίο «Αριστερά ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ποδόσφαιρο», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αλήθεια σε περίπτερα, ψιλικά και και κέντρα Τύπου στις στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Δεκαεπτά ιστορίες μέσα από τις οποίες σταχυολογείται η σχέση του ποδοσφαίρου με την Αριστερά και την πολιτική.

Ένα “παράξενο” και με κάμποσες πρωτοτυπίες βιβλίο, που όποιος το διαβάσει θα εμπλουτίσει έστω και κατ΄ ελάχιστο την γνώση που έχει για την μυστικιστική αυτή σχέση μεταξύ της Αριστεράς, της πολιτικής και του ποδοσφαίρου.

Τι εννοούμε όμως “παράξενο”, για να μη δημιουργούνται παρερμηνείες και παρεξηγήσεις: Ένα βιβλίο που από άποψη τιμής σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορεί να είναι προσβάσιμο ακόμη και στον τελευταίο άνθρωπο. Κοστίζει μόλις 6,50 ευρώ, όσο περίπου και ένα πακέτο τσιγάρα, σε σημεία πώλησης τύπου σε ολόκληρη την Ελλάδα, αποτελώντας μια “πρόκληση” για όλους εκείνους που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την αυτή την “παράξενη” σχέση.

Δεκαεπτά ιστορίες με κινηματογραφική παρουσίαση, ξαναθυμίζοντας εν μέρει το παζλ αυτής της ετερόκλητης για πολλούς σχέσης, φέρνοντας στο φως άγνωστα στοιχεία που δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο τον αναγνώστη.

Ένα παράδειγμα: H ιστορία της πεντάδας Αντί-Θάτσερ στην Αγγλία της δεκαετίας του 1980. Πέντε ποδοσφαιριστές και ένας προπονητής, “μίλησαν” εντός και εκτός γηπέδων για τη λαίλαπα του “Θατσερισμού” που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της.

“...Το κοινωνικό κράτος και ο πολίτης είχαν συνθλιβεί. Το ποδόσφαιρο έχασε τη δημοτικότητα και τον λαϊκό του χαρακτήρα. Δεν μπορούσαν οι λαϊκές τάξεις της χώρας και κυρίως τα παιδιά από τα δημόσια σχολεία να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο, αφού η Θάτσερ έκοψε τους μισθούς για τους καθηγητές που δίδασκαν ποδόσφαιρο πέρα από τα σχολικά ωράρια.

Μεγάλη ήττα για το λαϊκότερο άθλημα στην Αγγλία και όχι μόνο. Αλλά, από την άλλη, η εργατική τάξη στην Αγγλία λάτρευε και, φυσικά θα συνεχίσει να λατρεύει το ποδόσφαιρο. Κάθε Κυριακή οι εξέδρες όλων των αγγλικών γηπέδων είναι γεμάτες από κόσμο. Φιλάθλους. Μικρούς και μεγάλους. Με τους μικρούς φιλάθλους που προέρχονται κυρίως από τις εργατικές περιοχές και πήγαιναν στα δημόσια σχολεία να αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στην Αγγλία της δεκαετίας του 1980 .

Τώρα το ποδόσφαιρο διδάσκεται μόνο στα ιδιωτικά σχολεία, όμως εκεί οι μαθητές προτιμούν περισσότερο το ράγκμπυ... Καταλαβαίνετε λοιπόν”.

Η ιστορία του “Καπετάν Νικήτα” κατά κόσμο Νίκου Πολυκράτη, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Πατρών,καπετάνιου του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που κάτι σαν να “περιμένει”. Παρέδωσε μαθήματα ποδοσφαιρικής υψηλής ποδοσφαιρικής τεχνικής στο γήπεδο των “Προσφυγικών” της Πάτρας. Ένα από τα παλαιότερα γήπεδα της χώρας που χρόνια τώρα παραμένει ανεκμετάλλευτο και αναξιοποίητο.

Είναι υποχρέωση ιστορική, πολιτική και ιδεολογική, από την πλευρά της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Αθλητισμού να επισπευσθούν οι πρώτες διαδικασίες αποκατάστασης του χλοοτάπητα του γηπέδου και να προχωρήσει τάχιστα η μετονομασία του, σε γήπεδο “Νίκος Πολυκράτης”.

Αφήσαμε για το τέλος σύμφωνα με τον συγγραφέα την έκπληξη του βιβλίου: Τον ποδοσφαιρικό Αλέξη Τσίπρα. “Θυμόταν ποδοσφαιρικά γεγονότα με απόλυτη ακρίβεια και κάθε λεπτομέρεια. Το παράδειγμα της Ράγιο Βαγιεκάνο, της λαϊκής ομάδας της Μαδρίτης και η άριστη γνώση της ιστορίας της ήταν μια μοναδική εμπειρία. Αν, κάποιος, διαβάζοντας το βιβλίο καλύψει το όνομα του Α.Τ. και τον τίτλο της συνέντευξης, θα νομίζει πως έχει να κάνει με έναν ολοκληρωμένο φίλαθλο που έχει τεκμηριωμένη άποψη, γνώμη και θέση”, επισημαίνει ο συγγραφέας.

Ένα βιβλίο που σίγουρα έχει κάτι να πει στις δύσκολες από κάθε άποψη τούτες μέρες. Για την Αριστερά, την πολιτική και το ποδόσφαιρο, έναν χώρο που χάθηκε για την Αριστερά εδώ και δεκαετίες. Οι λόγοι πολλοί . Οι αιτίες περισσότερες... 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)