to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αριστερά ανοιχτών οριζόντων…

Η συγκρότηση ενός μαζικού, προοδευτικού και αριστερού πολιτικού σχηματισμού, που θα απαντάει στις σημερινές αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας και στις σύγχρονες προκλήσεις οι οποίες αναδύονται στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου.


Η συγκρότηση ενός μαζικού, προοδευτικού και αριστερού πολιτικού σχηματισμού, που θα απαντάει στις σημερινές αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας και στις σύγχρονες προκλήσεις οι οποίες αναδύονται στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου.
Με τα αποτελέσματα των εκλογών οι Ελληνες προοδευτικοί πολίτες μάς ανέθεσαν ένα διπλό πολιτικό καθήκον και μια μεγάλη πολιτική ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της κυβερνητικής του τετραετίας όπως αυτά καταγράφηκαν στη συγκεκριμένη κοινωνική πραγματικότητα, στην αγορά εργασίας, στο κοινωνικό κράτος, στα δικαιώματα, στην εξωτερική πολιτική.

Το δεύτερο πολιτικό του καθήκον είναι να εκφράσει, ως ο ισχυρός πυλώνας του διπολισμού, την προοδευτική παράταξη στη χώρα μας. Και η μεγάλη του πολιτική ευθύνη είναι να οργανώσει και να τεκμηριώσει μια ρεαλιστική πολιτική και κοινωνική πρόταση για την κυβερνώσα Αριστερά στην Ελλάδα, με στόχο να ενώσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις σε ένα κοινό πολιτικό σχέδιο.

Εχουμε μπροστά μας την ευκαιρία που χρειαζόμαστε για να χτίσουμε ισχυρές βάσεις για την επόμενη κρίσιμη μέρα, ως ο κεντρικός φορέας πολιτικής έκφρασης της Προοδευτικής Παράταξης. Εχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να διορθώσουμε λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, να ασκήσουμε ώριμη και παραγωγική αντιπολίτευση με τεκμηρίωση και επιχειρήματα. Εχουμε ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία να χτίσουμε μια νέα μεγάλη κοινωνική συμμαχία, να οργανώσουμε με καλύτερους και ευνοϊκότερους όρους τη δημοκρατική και κοινωνική αναδιάταξη, απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και ως παράταξη και ως κοινωνία και χώρα.

Για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η μαχητική, προγραμματική, κοινωνική αντιπολίτευση προϋποθέτει τον εμπλουτισμό των επεξεργασιών του κόμματος, με βάση την εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας, των συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας, της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας, αλλά και των συσχετισμών σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Η συγκρότηση ενός μαζικού, προοδευτικού και αριστερού πολιτικού σχηματισμού που θα απαντάει στις σημερινές αγωνίες της κοινωνικής πλειοψηφίας και στις σύγχρονες προκλήσεις που αναδύονται στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι το στοίχημα της επόμενης περιόδου.

Βασική στόχευση είναι η ενδυνάμωση των συμμαχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είμαστε ένα κόμμα της ευρύτατης Αριστεράς, με προέλευση και ραχοκοκαλιά τις ιδέες της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, εκφράζοντας παράλληλα κι ένα σημαντικό μέρος της σοσιαλδημοκρατίας και των ανθρώπων της Κεντροαριστεράς και της Οικολογίας.

Η προοδευτική παράταξη έχει και κόμμα-κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ ισχυρή παρουσία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, και ισχυρό ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει ήδη η Προοδευτική Συμμαχία, που αποτελεί τη βάση όχι μιας ευκαιριακής προεκλογικής συνεργασίας, αλλά μιας πλατφόρμας για την οργάνωση και την τεκμηρίωση της πρότασής μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο μετασχηματισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πρωτίστως ανταπόκριση στην ιστορική μας ευθύνη να αντιστοιχίσουμε την οργανωμένη μας βάση με την εκλογική μας ακτινοβολία. Αυτό είναι μια πρόκληση την οποία δεν καταφέραμε να απαντήσουμε αποτελεσματικά τα προηγούμενα χρόνια κι έχει φτάσει η ώρα να το κάνουμε σωστά και οργανωμένα. Το άνοιγμα στην κοινωνία, η ορθή κατανομή αρμοδιοτήτων μέσα στην παράταξη, η αξιοποίηση στελεχών και τα «πάντρεμα» νεότερων με παλαιότερους στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση στον δρόμο προς το συνέδριο.

Να ανοίξουμε τις πόρτες μας στην κοινωνία, να δώσουμε χώρο και λόγο στους ανθρώπους που μας στήριξαν στις δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις, να μπορέσουμε τελικά να εγγυηθούμε στο μέλλον μια αριστερή, προοδευτική, μακροχρόνια διακυβέρνηση, για να συνεχίσουμε στο δύσκολο μονοπάτι της κοινωνικής προόδου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του παραγωγικού μοντέλου που αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας μας.

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι απαιτητικός. Πολύ απαιτητικός. Αντίθετα με αυτό που έκανε ως αντιπολίτευση η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη, η οποία κάθε 15 ημέρες ζητούσε εκλογές και έβλεπε καταστροφές, εμείς θα θέσουμε στο επίκεντρο τα πραγματικά επίδικα για την κοινωνία, την κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη με την κοινωνία όρθια και όχι εις βάρος του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών κατακτήσεων, τα θετικά της δημόσιας εκπαίδευσης, την αναγκαιότητα του δυνατού συστήματος δημόσιας υγείας, με λίγα λόγια τις προγραμματικές, πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές, τον δρόμο που προτείνουμε για τη χώρα και τους πολίτες. Παράλληλα, θα διαμορφώσουμε ένα ισχυρό προοδευτικό υποκείμενο, ανοιχτό και μαζικό, σε συνεχή αλληλόδραση με την κοινωνία, με ισχυρούς δεσμούς με αυτήν.

Ενα κόμμα της σύγχρονης Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε καθημερινό διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις και κυρίως του Ευρωπαϊκού Σοσιαλισμού και της Πολιτικής Οικολογίας.

* Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β1 εκλογική περιφέρεια Βόρειου Τομέα Αθηνών

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)