to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:59 | 19.09.2022

Πολιτική

Ειδικό δικαστήριο: Θέμα νομιμότητας της σύνθεσης από την Ε. Τουλουπάκη - Τη Πέμπτη νέα συνεδρίαση

«Βόμβες» με το «καλημέρα» της έναρξης του Ειδικού Δικαστηρίου επιφύλαξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης της εισαγγελέως Εφετών και πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.


Συγκεκριμένα ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης έθεσε θέμα μη νόμιμης σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου, επειδή όπως είπε «παραβιάστηκαν οι νόμιμες διαδικασίες κλήρωσης» που έγιναν τον περασμένο Ιούλιο. Οπως ανέφερε ο δικηγόρος Μαντζουράνης, δικαστής που συμμετείχε στην κλήρωση φέρεται να είχε αναρρωτική άδεια, κάτι που εγείρει ζητήματα νομιμότητας ως προς τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν μπορεί να το αγνοούσε αυτό η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο υπουργός Δικαιοσύνης, γιατί τις αναρρωτικές άδειες τις χορηγεί ο υπουργός Δικαιοσύνης. Δεν θα έβαζε δικαστή στην κληρωτίδα που ήταν σε αναρρωτική άδεια», τόνισε ο Γ. Μαντζουράνης

Όπως είπε ο δικηγόρος Μαντζουράνης πρόκειται για «παρανομία» για το λόγο αυτό «υποβάλλουμε αίτημα να ζητηθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και να προσκομιστούν στο δικαστήριο όλα τα έγγραφα σχετικά με την αναρρωτική άδεια του δικαστή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες κλήρωσης ώστε να μη θέσουμε το αίτημα της νόμιμης σύνθεσης του Δικαστηρίου».

Παίρνοντας το λόγο η πρόεδρος του Δικαστηρίου επικαλέστηκε έγγραφο στο οποίο αναφέρονται οι συνολικές ημέρες αναρρωτικής άδειας του δικαστή την τελευταία πενταετία, οι οποίες ανέρχονται σε έξι μήνες. Ανέφερε ακόμη πως ο πρόεδρος της Βουλής, Τασούλας είχε τονίσει πως πράγματι εκείνη τη μέρα ο συγκεκριμένος δικαστής είχε άδεια.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Μαντζουράνης υποστήριξε πως από τα «πρακτικά της Βουλής δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο κ. Τασούλας ενημέρωσε για την ασθένεια του δικαστή» και υπέβαλλε αίτημα προς το Δικαστήριο να λάβει φωτοτυπία του έγγραφου σχετικά με τις αναρρωτικές άδειες του δικαστή, καθώς επίσης και «συμπληρωματικό αίτημα εάν το κρίσιμο διάστημα του Ιουλίου του 2022 είχε αναρρωτική άδεια».

«Είναι βέβαιο ότι θα υποβάλλουμε κάποια ένσταση» σημείωσε.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια και ο συνήγορος υπεράσπισης της εισαγγελέως Τουλουπάκη, Βασίλης Χειρδάρης ο οποίος τόνισε «ότι θα πρέπει να δούμε εάν κατά τον κρίσιμο χρόνο της αποστολής εγγράφου με τα ονόματα των αρεοπαγιτών στη Βουλή, ο συγκεκριμένος δικαστής βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

 Θέμα νόμιμης σύνθεσης από την πλευρά Τουλουπάκη – Διέκοψε για την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

Παπαγγελόπουλος: Αμφισβητώ ευθέως την κλήρωση

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Δημήτρης Παπαγγελοπουλος ο οποίος αφού τόνισε ότι ο δικαστής που φέρεται να βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια εξελέγη δέκατος, σημείωσε πως σέβεται τη Δικαιοσύνη και δε εκφράζει καμία μομφή προς την πρόεδρου του Αρείου Πάγου.

«Αμφισβητώ ευθέως την κλήρωση δεν στρέφομαι κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, όμως με τις συνθήκες αυτές αμφισβητώ τη κλήρωση» τόνισε.

Το Ειδικό Δικαστήριο διέκοψε για την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου προκειμένου να αποφανθεί επί του αιτήματος των συνηγόρων υπεράσπισης της πλευράς Τουλουπάκη.

Παράσταση πολιτικής αγωγής από Τσατάνη

Σημειώνεται πως λίγο πριν ο δικηγόρος Θέμης Σοφός εκπροσωπώντας την εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη εξέφρασε την πρόθεση της εντολέως του να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο γνωστός δικηγόρος Ιπποκράτης Μυλωνάς, ο οποίος υποστήριξε πως το θέμα αυτό έχει κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο.

«Ο κ. Σοφός αντιδικονομικά δήλωσε προς εμάς ότι έχει δώσει στη γραμματέα κάποια δήλωση. Από που και ως που» σημείωσε ο  κ. Μυλωνάς και τόνισε πως «έχει κρίνει για αυτό το Δικαστικό Συμβούλιο».

«Το βούλευμα δέχεται τις αντιρρήσεις και απορρίπτει την δήλωση παράστασης κατηγορίας. Εκτός και αν ο κ. Σοφός έχει νεότερα στοιχεία» σημείωσε ο κ. Μυλωνάς.

«Θα αναδειχτούν όλες οι παρανομίες»

Ενας εκ των τριών συνηγόρων υπεράσπισης της εισαγγελέα Τουλουπάκη είναι ο γνωστός ποινικολόγος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία ως συνήγορος υπεράσπισης σε μείζονες υποθέσεις δημόσιου συμφέροντος και ενδιαφέροντος. Είναι ένα πρόσωπο που προτιμά τη συγκρουσιακή από τη συναινετική δικηγορία, ανάλογα βέβαια με τα συμφέροντα του πελάτη του και τη στάση του δικαστηρίου.

Σε ό,τι αφορά το ειδικό δικαστήριο, ο Γ. Μαντζουράνης τόνισε στο Documento: «Κατά την ακροαματική διαδικασία θα αναδειχθούν και θα καταγγελθούν όλες οι παρανομίες που διεπράχθησαν στην ανάκριση αλλά δεν θα προβληθούν οι υπαρκτές ακυρότητες της όλης διαδικασίας σε βάρος της εισαγγελέως εφετών Ελένης Τουλουπάκη, γιατί στόχος της υπεράσπισης είναι η ουσιαστική κρίση της κατηγορίας εναντίον της και η πανηγυρική αθώωσή της επί της ουσίας, δηλαδή λόγω ουσιαστικής αβασιμότητας της κατηγορίας».

Οι κατηγορίες

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση Novartis καθώς όλες οι κατηγορίες περί δήθεν σκευωρίας Novartis, κατά της Ελένης Τουλουπάκη και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατέρρευσαν  σύμφωνα με το αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το βούλευμα σαφώς αναφέρει ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι αξιόπιστοι και καλώς τέθηκαν υπό καθεστώς προστασίας και ότι όλες οι πράξεις και παραλείψεις που αποδόθηκαν στην πρώην εισαγγελέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης δεν στηρίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα δικαστεί για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και της πλημμεληματικής παράβασης καθήκοντος ενώ η Ελένη Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπεράσπιση των κατηγορουμένων θα καταθέσει αίτημα για ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της δίκης, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον, δεδομένου ότι η δίκη αφορά έναν πρώην υπουργό και μια εν ενεργεία εισαγγελέα.

Η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου

Το Ειδικό Δικαστήριο απαρτίζεται από 13 μέλη, επτά δικαστές προέρχονται από τον Άρειο Πάγο και οι έξι από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίοι κληρώθηκαν από τη Βουλή μαζί με τους αναπληρωματικούς τους.

Πρόεδρος θα είναι η Αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ως η αρχαιότερη στην επετηρίδα αρεοπαγίτης, η οποία κληρώθηκε από τη Βουλή.

Τα υπόλοιπα μέλη της σύνθεσης από τον Άρειο Πάγο είναι οι Ελένη Φραγκάκη, Ανθή Γκάμαρη, Ζαμπέτα Στράτα, Μαρία Μουλιανιτάκη, Μαριάνθη Παγουτέλη και Μυρσίνη Παπαχίου.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν κληρωθεί οι Βασίλειος Αραβαντινός, Όλγα Ζύγουρα, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Σοφία Βιτάλη, Ρωξάνη Γιαννουλάτου και Νικόλαος Σκαρβέλης.

Εισαγγελέας της έδρας του Ειδικού Δικαστηρίου  κληρώθηκε η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή με αναπληρωματικό μέλος την Αριστέα Θεοδόση.

Οι μάρτυρες

Συνολικά στο Ειδικό Δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν εννέα μάρτυρες. Πρώτος μάρτυρας στον κατάλογο είναι ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος και ακολουθούν η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, η πρώην Εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο πρώην Ανετισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Αθανασίου, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου και ο Αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Ζαγοραίος.

Στη λίστα των μαρτύρων περιλήφθησαν μετά από αιτήματα των κατηγορουμένων ο πρώην Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης και οι πρώην επίκουροι Εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης.

Πηγές: Documento, Ποντίκι, Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)