to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:53 | 18.12.2019

Πολιτική

Με 158 «ναι» ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός ιδεοληψιών και αντικοινωνικών επιλογών

Με 158 ψήφους υπέρ και 139 κατά κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020- "Προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης" χαρακτήρισε τον προυπολογισμό ο Αλ. Τσίπρας


Με 158 ψήφους υπέρ, κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, ο κρατικός προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020. Με ευρύτατη πλειοψηφία 250 βουλευτών (39 όχι, 8 "παρών") ψηφίστηκαν οι δαπάνες του υπουργείου 'Αμυνας, ενώ οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας ψηφίστηκαν από 242 βουλευτές (55 όχι). Οι δαπάνες των υπολοίπων υπουργείων ψηφίστηκαν επίσης από 158 βουλευτές (139 κατά) με μόνη διαφοροποίηση στις δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές (138 κατά).

Κατά την ηλεκτρονική ονομαστική ψηφοφορία, που διεξήχθη μετά την ολοκλήρωση της 5ης συνεδρίασης της ολομέλειας της Βουλής, 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό. Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές σε σύνολο 300. Απουσίαζαν 3 βουλευτές, ενώ δύο εξ αυτών οι κκ Κ. Ζουράρις και Κ. Μάλαμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσαν με επιστολή τους πρόθεση καταψήφισης του προϋπολογισμού.

Στις πέντε ημέρες και 50 ώρες, που διήρκεσε η συζήτηση επί του προϋπολογισμού, τον λόγο έλαβαν 224 βουλευτές όλων των κομμάτων. Μίλησαν επίσης 34 μέλη της κυβέρνησης καθώς και οι έξι αρχηγοί. Συνολικά δηλαδή, μίλησαν 264 μέλη του κοινοβουλίου.

"Προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης" χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2020 , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Βουλή (διαβάστε αναλυτικά). 

Ο προϋπολογισμός, είπε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. «Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν» είπε και δεσμεύθηκε ότι «το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες». «Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους πρόσβαλε τα 4 χρόνια», κάνοντας ένα... ενδυματολογικό σχόλιο που δεν χρήζει σοβαρού σχολιασμού.

Το στίγμα του σαφώς μεροληπτικού και αντικοινωνικού προϋπολογισμού δίνει μέσω social media o ΣΥΡΙΖΑ:

*Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών:

Κ. Παπανάτσιου: Δεν υπάρχει ανάπτυξη, εάν δεν είναι κοινωνικά δίκαιη

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη, εάν δεν είναι κοινωνικά δίκαιη, με προστασία των εργαζομένων, προστασία του περιβάλλοντος, και αύξηση των πόρων για υγεία και παιδεία», ανέφερε σήμερα κατά τη δευτερολογία της (μετά την γενική εισήγηση του Σαββάτου) στον προϋπολογισμό του 2020, η βουλεύτρια Μαγνησίας και γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κ.Παπανάτσιου ξεκίνησε λέγοντας πως τις μέρες της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή έγινε μία προσπάθεια από την Κυβέρνηση να τονωθεί το κοινωνικό προφίλ της και παράλληλα να δείξει τη συνέπεια της, με βάση τις εξαγγελίες της. Η Βουλευτής σημείωσε όμως, πως το οικονομικό περιβάλλον έχει αλλάξει από τον Αύγουστο του 2018, και με βάση αυτό το περιβάλλον θα κριθούν και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης.

Η Γενική Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας, πως αυτό που φάνηκε εν τέλει, είναι τα δύο διαφορετικά σχέδια, αυτό της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Δύο σχέδια που συγκρούονται στο πεδίο της Εργασίας, της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλειας και της Κοινωνικής Προόδου, στις βασικές έννοιες του Κοινωνικού Κράτους. Σημείωσε δε, ότι η ΝΔ μειώνει τη δαπάνη για την πρόνοια, για τα φάρμακα, για τα συγγράμματα, δεν προχωράνε σε προσλήψεις σ’ αυτούς τους τομείς και ταυτόχρονα εμμέσως μειώνουν τους μισθούς. Διαβάστε περισσότερα...

Ευ. Τσακαλώτος: Είναι η κυβέρνηση αξιόπιστη απέναντι στη μεσαία τάξη;

Μερικά κρίσιμα ερωτήματα έθεσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά τη δευτερολογία του, την Τετάρτη 18/12:

Είναι η κυβέρνηση αξιόπιστη ως προς τα νούμερα;

Ποιες πολιτικές δυνάμεις έφεραν τη χώρα σε χρεοκοπία και αντιμέτωπη με τα “Greekstatistics”; Η αξιοπιστία δύσκολα κτίζεται και εύκολα γκρεμίζεται.  Εσείς έχετε στον Π/Υ μη τεκμηριωμένα στοιχεία για μείωση φοροδιαφυγής, εξοικονόμησης πόρων που δίνουν ψευδώς μια πιο ευνοϊκή εικόνα.

Αρνείστε κατόπιν αιτήματος του πρώην αναπληρωτή Υπουργού κ. Χουλιαράκη να δώσετε στοιχεία που να τεκμηριώνουν αν υπήρχε ή όχι κενό όταν αναλάβατε.

Είναι η  κυβέρνηση αξιόπιστη απέναντι στη μεσαία τάξη;

Πώς θα ευνοήσει τη μεσαία τάξη και θα αντιμετωπίσει την ανισότητα όταν δίνει στο κατώτερο σε πλούτο δεκατημόριο περίπου  60 ευρώ και στο άνω σχεδόν 500 ευρώ, ανησυχείτε καθόλου για την ανισότητα;

Συμμερίζεστε καθόλου την ανησυχία των ερευνητών και των πολιτικών κινημάτων;

Θα κάνετε κάτι για να ανεβάσετε τις δαπάνες υγείας στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο δηλαδή 7% του ΑΕΠ;

Πως θα βοηθήσετε προς αυτή την κατεύθυνση με πολιτική να μοιράζετε το δημοσιονομικό χώρο σε 10% δαπάνες και 90% φοροαπαλλαγές με προοπτική το 20% -80%;
Το τι γίνεται παγκοσμίως δεν σας απασχολεί;

Δεν σας απασχολεί η στασιμότητα των μισθών;

Οι πρώτες σας πράξεις αφορούν τον περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων και των διαδηλώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεκμηριώσει ότι οι χαμηλοί μισθοί συνδέονται με μη καινοτόμες επενδύσεις με κακοπληρωμένους εργαζόμενους.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιόπιστος:

·         Στον κόσμο της εργασίας που θέλει καλύτερους μισθούς

·         Στους ανθρώπους που θέλουν μείωση των ανισοτήτων

·         Στους ανθρώπους που θέλουν καλύτερη υγεία

·         Στους ανθρώπους που θέλουν περισσότερα δικαιώματα

·         Στους ανθρώπους που θέλουν περισσότερη δημοκρατία

·         Στους ανθρώπους που θέλουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή

«Για αυτό λοιπόν ξανακάνω έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, στο ΜεΡΑ25, στο ΚΚΕ και ίσως στο ΚΙΝΑΛ, να συμπορευτούμε στη μάχη μας για τη διεκδίκηση όλων των παραπάνω, αλλιώς κερδισμένο θα είναι το ρεύμα της δεξιάς. Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο και πείσουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές πολιτικές, να δείξουμε ότι το συμφέρον της μεσαίας και λαϊκής τάξης μπορεί να είναι οικουμενικό συμφέρον, δηλαδή συμφέρον για όλους», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ (διαβάστε αναλυτικά):

Αλ. Χαρίτσης: Προϋπολογισμός ιδεοληψιών, χαριστικών προβλέψεων και αντικοινωνικών επιλογών

"Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή βρίσκεται σε απόλυτη συμφωνία με την εμμονική προσήλωση της κυβέρνησης, στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και ισχυρών", τόνισε κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης και υπενθύμισε ότι "επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ η χώρα βγήκε από την κρίση, η ελληνική οικονομία σταθεροποιήθηκε, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός, η ανεργία μειωνόταν διαρκώς".

"Αποχαιρετάμε το 2019 με την αίσθηση μιας χαμένης ιστορικής ευκαιρίας" διεμήνυσε ο βουλευτής. "Αντί να συζητάμε πάνω στα θετικά αποτελέσματα που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, για να δούμε πώς θα πάμε ακόμα καλύτερα, επιστρέψαμε στη γνώριμη στο παλιό πολιτικό σύστημα συζήτηση με έναν προϋπολογισμό που είναι πεδίο αποτύπωσης νεοφιλελεύθερων ιδεοληψιών, χαριστικών προβλέψεων και αντικοινωνικών επιλογών", ανέφερε χαρακτηριστικά. Διαβάστε περισσότερα...

Τοποθετήσεις από την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής:

Στιγμιότυπα από τη συζήτηση της Τρίτης 18/12

Ευκλ. Τσακαλώτος: Δώστε επίδομα ρεμπέτικου «...να τραγουδάει ο λαός τα βάσανα και τους καημούς»

Πίνακες και στοιχεία για Σχηματισμό Παγίου Κεφαλαίου, Ανάπτυξη, μισθούς και παραγωγικότητα κατέθεσε στην Βουλή κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισημαίνοντας ότι η Ν.Δ. θέλει να επιστρέψει στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών πάντως αμφισβήτησε την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ και αφού υπενθύμισε ότι η παράταξη δεν είχε ψηφίσει τον σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, την παραλλήλισε με την ΕΡΕ.

Παράλληλα κάλεσε την ΝΔ να δημιουργήσει επίδομα ρεμπέτικου τραγουδιού,  ώστε ο κόσμος να τραγουδά τους καημούς και τις πίκρες του όπως παλιά. Αφορμή για το σχόλιο του αυτό αποτέλεσε αποστροφή του Θόδωρου Σκυλακάκη ότι η Ελλάδα σηκώθηκε όρθια λόγω δουλειάς και όχι λόγω επιδομάτων (περισσότερα)

«Πότε καταστράφηκε η μεσαία τάξη; Όταν είχαμε μείωση ΑΕΠ 26% ή όταν είχαμε ανάπτυξη 2%;»

Παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσε η ομιλία του υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για την δημοσιονομική πολιτική, Θ. Σκυλακάκη, το πρωί της Τρίτης 17/12.

Ο υφυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που κληροδότησε είναι το τεράστιο έλλειμμα επενδύσεων. «Παραδώσατε την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη και τέταρτη, από το τέλος, στον κόσμο», είπε ο κ. Σκυλακάκης και τόνισε ότι χωρίς κεφάλαιο και επενδύσεις, δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνιστικότητα, δεν μπορεί να υπάρξουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον. Ο υφυπουργός επανέλαβε το επιχείρημα περί υπερφορολόγησης της «μεσαίας τάξης» από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ταράξατε τη μεσαία τάξη στους φόρους, και τώρα εμφανίζεστε ως όψιμοι υπερασπιστές της». 

«Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, για πάνω από 60.000 ευρώ περιουσία, αφορά στο σύνολό της, τη μεσαία τάξη», είπε επίσης ο Θ. Σκυλακάκης και πρόσθεσε ότι η μεσαία τάξη είναι συνάρτηση, και της κινητής και της ακίνητης περιουσίας και των χρεών και των υποχρεώσεων που κανείς δεν έχει υπολογίσει. «Στο σχεδιασμό μας, τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνονται πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέες μεγάλες μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών, και ολοκλήρωση της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων», ανέφερε ο υφυπουργός και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην σπαταλά δάκρυα για τη μεσαία τάξη, γιατί σε λίγο καιρό θα μετανιώνει για όσα λέει σήμερα.

Η αναφορά του υφυπουργού Οικονομικών προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ:

"Κύριε Σκυλακάκη είπατε ότι δεν πρέπει να ρίχνω αλάτι στην πληγή  και να μη μιλάω καθόλου για τα μεσαία στρώματα.  Πρώτο ερώτημα: δε μου λέτε πριν από την κρίση για 6 χρόνια, πριν από το 2009, ποια κυβέρνηση υπήρχε στην Ελλάδα; Μπορείτε να ενημερώσετε τους συναδέλφους/ισσες σας;  Δεύτερο Ερώτημα: Ανάμεσα 2010-14 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Συμφωνείτε στον αριθμό 26%; Και ότι μετά αυξήθηκε πολύ λίγο, 2% επί της κυβέρνησής μας;
Είναι δυνατό να ισχυρίζεστε ότι η μεσαία τάξη δεν καταστράφηκε από τη μεγάλη κρίση χρεωκοπίας -που ήσασταν εσείς κυβέρνηση πριν την χρεωκοπία- Δεν είναι δυνατό να καταστράφηκε όταν μειώθηκε το ΑΕΠ 26% αλλά καταστράφηκε όταν είχαμε ανάπτυξη ανάπτυξη 2%!  Ποια οικονομικά είναι αυτά κύριε Σκυλακάκη; Που τα μάθατε αυτά τα οικονομικά ; Με την μείωση του ΑΕΠ 26% την μεγαλύτερη μείωση ΑΕΠ οποιασδήποτε οικονομίας εν καιρώ ειρήνης, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα στη  μεσαία τάξη;

Εκτός από να μην "ρίχνουμε αλάτι στην πληγή"  υπάρχει και το "στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό". Και αυτό θα το μάθετε όταν καταλάβετε ότι με τις δικές σας πολιτικές και φέρατε τη μεσαία τάξη και δεν θα την ξαναφέρετε εκεί που θα θέλατε να είναι. διότι άλλους στόχους έχετε στην οικονομική σας πολιτική, όπως θα πω και στην ομιλία μου".

Οι εισηγήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την τέταρτη ημέρα της συζήτησης (Τρίτη 17/12):

«Ανυπόστατα τα περί δημοσιονομικού κενού 396 εκατ. ευρώ»

Για ανυπόστατους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, πως βρήκε δημοσιονομικό κένο 396 εκατ. ευρώ, έκανε λόγο σε δήλωσή του (Δευτέρα 16/12) ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, καλώντας το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσουν επί του ζητήματος.

«Πολλά στελέχη της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου και του επιτελείου του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η προηγούμενη κυβέρνηση παρέδωσε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ, δήλωση η οποία επαναλαμβάνεται κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή» αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος.

«Επειδή οι ισχυρισμοί αυτοί είναι κατά τη γνώμη μας ανυπόστατοι, παρέδωσα επιστολή στον κ. Σταικούρα ζητώντας να γίνει αύριο συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ προαναγγέλει την αποστολή αντίστοιχων επιστολών «στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους Βουλής και στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ώστε να γνωμοδοτήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα».

Γ. Δραγασάκης: Η αντίφαση και τέσσερα βασικά λάθη του Προϋπολογισμού

Στην "αντίφαση" του νέου προϋπολογισμού, να περικόπτει πόρους υπέρ αδυνάτων ενώ υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες, αναφέρθηκε τη Δευτέρα 16/12 ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, στην ομιλία του επί του κρατικού προϋπολογισμού στην ολομέλεια της Βουλής. "Αφού, η οικονομία πάει καλύτερα, γιατί δεν κάνετε πιο γενναίες και δίκαιες φοροελαφρύνσεις και γιατί δεν αυξάνετε τις δαπάνες για παιδεία, υγεία και κοινωνικό κράτος; Γιατί αντίθετα μειώνετε δαπάνες για την πρόνοια κατά 400 εκατ. μετά από 4,5 χρόνια συνεχούς αύξησης; Γιατί καταργείτε την 13η σύνταξη, γιατί κόβετε προγράμματα απασχόλησης νέων επιστημόνων;" αναρωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης.

Παράλληλα, μίλησε για τα "τέσσερα λάθη" της κυβέρνησης τα οποία, κατά τον κ. Δραγασάκη είναι:

-το πρώτο λάθος είναι ότι δεν προχώρησε σε μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων "όπως εμείς, είχαμε σχεδιάσει και ανακοινώσει να κάνουμε από το 2020".

-το δεύτερο λάθος είναι, "θα έλεγα, χειρότερο από το πρώτο", και αφορά στον άνισο και άδικο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση μοίρασε τις περιορισμένες φοροελαφρύνσεις ανάμεσα στις διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και ομάδες του πληθυσμού.

-το τρίτο λάθος είναι: η αυταπάτη ότι η μείωση της φορολογίας θα προσελκύσει επενδύσεις από το εξωτερικό. Αν ήταν έτσι, οι επενδύσεις θα κάλπαζαν στις γειτονικές μας χώρες που έχουν πολύ χαμηλούς συντελεστές. Όμως το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο.

-το τέταρτο λάθος είναι η εγκατάλειψη της ολιστικής Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής που είχε αρχίσει να υλοποιεί η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

"Ενώ λοιπόν πράγματι η οικονομία έχει τις δυνατότητες να κινηθεί ανοδικά, η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί αβεβαιότητες και σοβαρούς κίνδυνους" είπε ο κ. Δραγασάκης κλείνοντας την ομιλία του.

Οι εισηγήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την τρίτη ημέρα της συζήτησης (Δευτέρα 16/12):

Τι συζητήθηκε την Κυριακή 15/12

Και τη δεύτερη ημέρα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι έχει αναπτυξιακό πρόσημο και ότι θα φέρει νέα σελίδα στην ελληνική οικονομικά, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καυτηριάζουν καταγγέλλοντας ότι θα φέρει νέα φορολογικά βάρη για τους πολίτες και βουλευτές της ελάσσονος αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι η νυν κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της προηγούμενης.

Κόντρα για τον ΕΝΦΙΑ

Αύξηση του ΕΝΦΙΑ τον επόμενο χρόνο μετά τη μείωση φέτος βλέπει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όπως σημείωσε κατά την παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στηλίτευοντας τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την δήθεν μείωση του

Η παρέμβασή του:

Οι εισηγήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη ημέρα της συζήτησης:

Ανοίγοντας τη συζήτηση το Σάββατο, ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βολουδάκης, υποστήριξε πως το τρίπτυχο (μείωση φορολογίας – άρση ρυθμιστικών εμποδίων για το επιχειρείν – ενεργοποίηση του μηχανισμού των δημοσίων επενδύσεων για βελτίωση υποδομών) βάσει του οποίου η κυβέρνηση πορεύεται για να προσελκύσει επενδύσεις, έχει ήδη αποφέρει καρπούς. Χαρακτήρισε κυβερνητικά επιτεύγματα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, την άρση των capital controls, την απόδοση κοινωνικού μερίσματος και τη μετατροπή του δημοσιονομικού ελλείμματος σε πλεόνασμα.

Κατ. Παπανάτσιου:  Ούτε κοινωνικός, ούτε αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΝΔ

H Γενική Εισηγήτρια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Κατερίνα Παπανάτσιου, κατά τη συζήτηση του πρώτου Προϋπολογισμού που καταθέτει, μετά τα μνημόνια, η ΝΔ, ξεκίνησε την ομιλία της υπογραμμίζοντας πως παρότι τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα, στο φορολογικό νομοσχέδιο και στις συζητήσεις των επιτροπών για τον προϋπολογισμό, η Κυβέρνηση απέφυγε να απαντήσει, με τον πολιτικό της λόγο να εξαντλείται στην φράση «Εμάς εξέλεξε ο λαός, το πρόγραμμά μας ψήφισε».

Η βουλευτής σημείωσε πως ο προϋπολογισμός πρέπει να εξεταστεί υπό το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί, μετά τον Αύγουστο του 2018, σε μία περίοδο δηλαδή κατά την οποία η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που άγγιξαν το 2,8%, το β΄ τρίμηνο του 2019, με βάση τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Συνέχισε αναλύοντας πως ήταν η πολιτική των προηγούμενων Κυβερνήσεων, που οδήγησε στη κρίση, στο ρημαγμένο κοινωνικό κράτος και στα άδεια ταμεία. Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε, όπως είπε, κατά 25%, το ποσοστό της φτώχιας εκτινάχθηκε στο 48% και η ανεργία στο 26%.

Η Βουλευτής αντιπαρέβαλε τα στοιχεία αυτά, με την παρακαταθήκη της Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην οικονομία, την οποία κληρονόμησε η ΝΔ. Ρυθμισμένο χρέος, 35 δις αποθεματικό, μειωμένη ανεργία, κοινωνικό κράτος και πολιτική πρόνοιας.

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε επίσης ότι, ενώ προεκλογικά η ΝΔ ανέβαζε τους τόνους για την υπερφορολόγηση, με τους «29 άδικους φόρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α» - ξεχνώντας τεχνηέντως ποιες κυβερνήσεις νομοθέτησαν την πλειοψηφία των φόρων αυτών - στον προϋπολογισμό του 2020, συμπεριλαμβάνει όλους τους «άδικους φόρους», εκτός από έναν που μειώνεται, αυτόν της φορολόγησης των ΝΠ. Δαπανάται έτσι ο μισός δημοσιονομικός χώρος, για την αποφορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

Τόνισε δε ότι, τις αλλεπάλληλες αυτές φοροαπαλλαγές στους λίγους, θα κληθούν έμμεσα να πληρώσουν τα φυσικά πρόσωπα, από τα οποία προβλέπεται ότι θα εισπραχτούν περισσότερα έσοδα, ενώ προκύπτει μείωση των αναμενόμενων εσόδων – κατά μισό περίπου δις – από τη φορολόγηση των ΝΠ.

Επιπλέον, η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα σημεία του προϋπολογισμού, όπως στο ότι περιλαμβάνει το πιο επιθετικό πλάνο αποκρατικοποιήσεων και μία υπέρμετρη μείωση της κατηγορίας «αγορές αγαθών και υπηρεσιών» (φάρμακα, εμβόλια, συγγράμματα), ενώ παράλληλα δεν προϋπολογίζεται κονδύλι για την καθολική εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και εμφανίζεται μειωμένο το κονδύλι για την πρόνοια και την επιχορήγηση του ΕΦΚΑ.

Ιδιαιτέρως στάθηκε η Βουλευτής, στην σημαντική αύξηση των ποσών που δαπανώνται, σχεδόν για κάθε υπουργείο, στην νέα κατηγορία «Επιτελικός Συντονισμός» και απευθυνόμενη στον Υπουργό, διερωτήθηκε τι περιλαμβάνει η κατηγορία αυτή και που κατευθύνονται τα ποσά, ενώ ανέφερε ότι για τη στελέχωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης προϋπολογίζεται υπερτριπλάσιο ποσό, σε σχέση με το κόστος όλων των υπηρεσιών και των μονάδων, που υπάγονταν στο γραφείο του Πρωθυπουργού επί Κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α !

Η κ. Παπανάτσιου τόνισε επίσης, ότι δεν προϋπολογίζονται οι πιστώσεις των 5.250 προσλήψεων στην εκπαίδευση και των 2.500 στην υγεία, που είχε δρομολογήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως ο προϋπολογισμός του 2020, αποστρέφει το βλέμμα απ΄ την κοινωνία, δεν είναι κοινωνικός, δεν είναι αναπτυξιακός. Θυμίζει απλά, την παλιά, δοκιμασμένη και αποτυχημένη συνταγή.

«Νέοι φόροι λόγω μη επίτευξης των στόχων»

Ο γενικός εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Κ. Σκανδαλίδης, ακολουθώντας την τακτική του «διμέτωπου», άσκησε κριτική τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το ρητό ¨οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν¨ έχει και σήμερα ισχύ στην πραγματική οικονομία» είπε και χαρακτήρισε τροχοπέδη τους φόρους και τις τράπεζες για τα εισοδήματα των πολιτών και την ανάπτυξη αντίστοιχα. Υποστήριξε δε ότι ο εν λόγω προϋπολογισμός θα μπορούσε να έχει την πατρότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προέβλεψε την επιβολή επιπλέον φόρων λόγω της αδυναμίας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. «Είναι φανερό ότι καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό» κατέληξε ο Κ. Σκανδαλίδης.

«Όμοιος προϋπολογισμός με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ»

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, εντόπισε και εκείνος σημεία ομοιότητας του τελευταίου προϋπολογισμού με εκείνους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Και αυτό γιατί ο προϋπολογισμός πρέπει να τηρεί τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις» ανέφερε, παραθέτοντας το στόχο για 3,5% «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ έκανε λόγο για φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου έναντι της αφαίμαξης των χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων. Και το ΚΚΕ, όμως ήταν αναμενόμενο, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, όπως ξεκαθάρισε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)