to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:38 | 19.07.2012

πηγή: https://left.gr/91

Διεθνή

Άρχισε το μακελειό στη Συρία...

Χθες το απόγευμα, κάτοικοι και ακτιβιστές δήλωσαν ότι μαχητικά ελικόπτερα σφυροκόπησαν με πολυβόλα και σε ορισμένες περιπτώσεις με ρουκέτες πολλές συνοικίες της Δαμασκού. Του Νίκου Κυριακίδη


Επιδεινώνεται δραματικά ώρα με την ώρα η κατάσταση στη Συρία μετά τη χθεσινή βομβιστική επίθεση καμικάζι στην καρδιά του καθεστώτος, στο κτήριο της κρατικής ασφάλειας στη Δαμασκό, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο υπουργός και ο υφυπουργός Άμυνας, Νταούντ Ράτζα και Άσεφ Σάουκατ, και να τραυματιστούν πολλοί άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του καθεστώτος. Ο Άσεφ Σαουκάτ ήταν γαμπρός του Μπασάρ αλ Άσαντ, σύζυγος της αδελφής του, Μπούσρα.


Σύμφωνα με συριακές πηγές, ο καμικάζι ήταν ένας από τους σωματοφύλακες του Άσαντ και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στη διάρκεια κοινής συνάντησης υπουργών και κορυφαίων αξιωματούχων της ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων. Το ειδησεογραφικό δίκτυο Αλ-Μαγιαντίν του Λιβάνου μετέδωσε ότι από την έκρηξη σκοτώθηκαν αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι του καθεστώτος, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για ποιους ακριβώς πρόκειται. Η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών είναι ζωντανός και νοσηλεύεται σε "σταθερή" κατάσταση, αφού αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πως σκοτώθηκε κι αυτός.

Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβαν δυο οργανώσεις, η "Λίουα αλ Ισλάμ", ισλαμιστική ανταρτική οργάνωση το όνομα της οποίας σημαίνει "Η Ταξιαρχία του Ισλάμ", και ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός”. Σε ανακοίνωση στη σελίδα της στο Facebook η “Λίουα αλ Ισλάμ” αναφέρει πως έβαλε στο στόχαστρό της “τον πυρήνα που συνεδρίαζε στην αίθουσα ελέγχου κρίσεων στην πρωτεύουσα Δαμασκό". Ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση με σχετική δήλωση του εκπρόσωπου του Κάσιμ Σααντεντίν. "Αυτό είναι το ηφαίστειο για το οποίο μιλήσαμε, έχουμε μόλις αρχίσει", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το καθεστώς προειδοποίησε ότι είναι αποφασισμένο να "καθαρίσει" τη χώρα από τους "τρομοκράτες". "Η τρομοκρατική αυτή ενέργεια ενισχύει την αποφασιστικότητα των ενόπλων δυνάμεών μας να καθαρίσουν την πατρίδα από τα απομεινάρια των τρομοκρατικών συμμοριών", αναφέρει ανακοίνωση των συριακών ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. "Αυτοί που πιστεύουν ότι βάζοντας στόχο ορισμένους ηγέτες θα μπορέσουν να λυγίσουν τη Συρία έχουν ψευδαισθήσεις” αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Χθες το απόγευμα, κάτοικοι και ακτιβιστές δήλωσαν ότι μαχητικά ελικόπτερα σφυροκόπησαν με πολυβόλα και σε ορισμένες περιπτώσεις με ρουκέτες πολλές συνοικίες της Δαμασκού. Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Άσαντ μάχονται με αντάρτες σε διάφορες περιοχές της συριακής πρωτεύουσας. Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποιούν βαριά πολυβόλα και αντιαεροπορικά πυροβόλα εναντίον των ανταρτών, που ελίσσονται μέσα στις συνοικίες οπλισμένοι κυρίως με ελαφρά όπλα και αυτοπροωθούμενες οβίδες.

tags: Συρία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)