to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:28 | 26.08.2013

Διεθνή

Άρχισε η έρευνα του ΟΗΕ στη Δαμασκό, πυρά στο κονβόι των επιθεωρητών

Ελεύθεροι σκοπευτές γάζωσαν με σφαίρες αυτοκίνητο της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στην ουδέτερη ζώνη στη Δαμασκό, αναγκάζοντάς τους προσωρινά να οπισθοχωρήσουν.


Η αποστολή του ΟΗΕ έφθασε λίγο αργότερα στη συνοικία Μουανταμίγια, όπου καταγγέλλεται ότι το καθεστώς Άσαντ έσπειρε το θάνατο με τη χρήση χημικών όπλων. 

Οι επιθεωρητές εισήλθαν στη σουνιτική συνοικία που είναι περικυκλωμένη από άνδρες του καθεστώτος μέσω ενός σημείου ελέγχου, όπου είναι επίσης ανεπτυγμένες δυνάμεις του στρατού. Επισκέφθηκαν τραυματίες και έλαβαν δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο πριν επιστρέψουν ξανά στο ξενοδοχείο όπου καταλύουν στη συριακή πρωτεύουσας.

Η αποστολή πραγματογνωμοσύνης του ΟΗΕ στον τόπο της επίθεσης έρχεται ωστόσο «πολύ αργά» σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί σφοδροί βομβαρδισμοί και τα αποδεικτικά στοιχεία μπορεί να έχουν καταστραφεί, εξ ου και έχει ήδη υποβαθμιστεί η σημασία της έρευνας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι επιθεωρητές είναι απίθανο να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο ως προς την απόδοση της ευθύνης για την επίθεση, η οποία εάν επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την πιο φονική επίθεση με χημικά όπλα αφότου ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε εξολοθρεύσει χιλιάδες Κούρδους 25 χρόνια πριν.

Οι επιθεωρητές πρόκειται να συλλέξουν δείγματα αίματος, ούρων και ιστών για εργαστηριακές εξετάσεις από πέντε τοποθεσίες τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Λίγο αφότου αναχώρησαν για την έναρξη της έρευνας, όχημα της αυτοκινητοπομπής δέχτηκε πυροβολισμούς στην «ουδέτερη ζώνη», όπου κυβέρνηση και αντικαθεστωτικοί έχουν συμφωνήσει να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί στους επιθεωρητές να συλλέξουν στοιχεία.

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων αναγκάστηκε να επιστρέψει σε σημείο ελέγχου. Το αυτοκίνητο, το πρώτο όχημα της αυτοκινητοπομπής, καταστράφηκε και αντικαταστάθηκε προκειμένου να μπορέσουν οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών να συνεχίσουν την έρευνα.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως το πρώτο όχημα της αυτοκινητοπομπής δέχτηκε πολλές σφαίρες από «άγνωστους σκοπευτές» στην ουδέτερη ζώνη. 

Η ίδια η συριακή κυβέρνηση επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση σε «τρομοκράτες», όπως αποκαλεί τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Η αυτοκινητοπομπή είχε αναχωρήσει νωρίτερα από το ξενοδοχείο της Δαμασκού, όπου καταλύουν οι επιθεωρητές, με προορισμό τα ανατολικά προάστια της συριακής πρωτεύουσας. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων, που φορούν τις γαλάζιες στολές του ΟΗΕ, συνοδεύονται από συριακές δυνάμεις ασφαλείας και ένα ασθενοφόρο.

Το πρωί της Δευτέρας τουλάχιστον δύο βλήματα όλμου είχαν εκτοξευτεί στην περιοχή της κεντρικής Δαμασκού όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο των επιθεωρητών. Κάτοικοι δήλωσαν στο Reuters ότι οι οβίδες έπεσαν κοντά στο ξενοδοχείο Four Seasons, όπου διαμένει η αποστολή του ΟΗΕ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι τα βλήματα όλμου εκτοξεύθηκαν από «τρομοκράτες» και ότι προκάλεσαν τον τραυματισμό τριών ανθρώπων.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)