to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 05.03.2015

Πολιτική

Άρχισαν τα... όργανα στη ΝΔ, ενώ παραμένει αμετακίνητος στη θέση του ο Σαμαράς

Σαράντα σχεδόν μέρες μετά την εκλογική ήττα, στη ΝΔ έκαναν την Πέμπτη την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος. Ντ. Μπακογιάννη: «Στη ΝΔ όποιος πρόεδρος έχανε εκλογές παραιτείτο».


Ο Αντώνης Σαμαράς και οι μόλις 75 ακόμα βουλευτές του, σε μία δύσκολη στιγμή για την παράταξή τους, κλήθηκαν σήμερα να αναζητήσουν τους λόγους για τους οποίους οι πολίτες τους γύρισαν την πλάτη, με 8,5 μάλιστα μονάδες διαφορά από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κλίμα μυρίζει «μπαρούτι» εδώ και καιρό, αν κρίνει κανείς από τις μετεκλογικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών..

«Δεν εγκαταλείπει τη μάχη» ο Σαμαράς

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έριξε το γάντι στους αμφισβητίες και δελφίνους προκαλώντας τους: «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες»

«Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη μια τέτοια δύσκολη στιγμή» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς στους επίδοξους δελφίνους και αμφισβητίες του κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του κόμματος.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έριξε το γάντι στους αμφισβητίες και δελφίνους προκαλώντας τους: «όποιος νομίζει ότι είναι καλό για την παράταξη ή για τη χώρα να θέσει θέμα προέδρου εδώ και τώρα και να πάρει την ευθύνη να κινήσει τις καταστατικές διαδικασίες». 

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αν και είπε ότι σκέφτηκε την διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου ανέφερε ότι θα ανακοινώσει εθνική συνδιάσκεψη προκειμένου να υπάρξει ένας ευρύτατος διάλογος στη βάση για την επικαιροποίηση της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος.

Επίσης, ο κ. Σαμαρά προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές σχεδόν σε όλα τα επίπεδα του κομματικού μηχανισμού, ανάθεση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα αλλά και τη δημιουργία νέων οργάνων. Στην ομιλία του ο κ. Σαμαρά επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση για τις τελευταίες κινήσεις της και στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και ανέφερε ότι η ΝΔ θα αποτελέσει το χώρο προστασίας των διωκόμενων από την κυβέρνηση.

Στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς είχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής για τα λάθη και τις παραλείψεις το προηγούμενο διάστημα και υποστήριξε σε ένα σημείο ότι η βασική αιτία της ήττας ήταν ότι οι πολίτες κατά βάση ψήφισαν αντιμνημονιακά.

_______

Την εκτίμηση πως «η εσωστρέφεια μπήκε στο συρτάρι» εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας συνεδρίασης της Κ.Ο. της ΝΔ.

Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και μετά από 10 ώρες συνεδρίασης όπου τοποθετήθηκαν 50 σχεδόν βουλευτές, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε στη δευτερολογία του πως «η παράταξη καλείται να προστατεύσει τη χώρα που είναι σε κίνδυνο» πως η Ν.Δ. θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις.

Όσον αφορά το αίτημα μεγάλης μερίδας βουλευτών για τη σύγκληση έκτακτου συνεδρίου ο κ. Σαμαράς και στη δευτερολογία του προκάλεσε τους συγκεκριμένους βουλευτές να βγουν μπροστά. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο, αλλά εγώ δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω» τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας: «όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το πει τώρα και να προχωρήσουμε στις σχετικές καταστατικές διαδικασίες».

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους βουλευτές να έχουν κριτήριο την Ελλάδα καθώς όπως είπε «τώρα ζούμε τη μνημονιακή μετάλλαξη του μισού ΣΥΡΙΖΑ» και αποδέχθηκε την αύξηση των αιρετών μελών στο νέο 15μελές κομματικό όργανο το οποίο και θα συγκροτήσει.

Δεν άφησε επίσης ασχολίαστες τις επικρίσεις βουλευτών για αποστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου όταν η ΝΔ ήταν κυβέρνηση. «Βουλευτές και υπουργοί μπορούσαν να με βρουν είτε στο κινητό είτε δια ζώσης από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της άλλης μέρας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., προσθέτοντας πως δεν υπήρξε καμία απόσταση. «Είχαμε ένα διαρκές υπουργικό συμβούλιο, θυμάμαι τον Νίκο Δένδια που μου έλεγε ‘πρόεδρε πρέπει να ξεκουραστείς και λίγο’. Τώρα κατάλαβα τί εννοούσε» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς ο οποίος νωρίτερα είχε ακούσει τον κ. Δένδια να ζητά τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου για όλα τα θέματα.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «οι δημοσκοπήσεις μπορούν να αλλάξουν σε λίγες μέρες και εξέφρασε την άποψη πως «ο Έλληνας είναι διχασμένος μέσα του, ο μισός λέει χτύπα τους ξένους και ο άλλος μισός μην χτυπάς πολύ και φύγουμε από το ευρώ». Απαντώντας στη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ν.Δ. χαρακτήρισε έγκλημα τη θεωρία της αριστερής παρένθεσης, τόνισε όμως πως είναι εξίσου λάθος και η λογική του ώριμου φρούτου.

Αναφερόμενος τέλος στις τελευταίες εξελίξεις με την ΕΚΤ και τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι χαρακτήρισε κακά τα νέα. «Οι δηλώσεις Ντράγκι είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και φωτογραφίζουν τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργείου Οικονομικών», παρατήρησε.

Ντ. Μπακογιάννη: Στη ΝΔ όποιος πρόεδρος έχανε εκλογές παραιτείτο

Σύμφωνα με το in.gr, σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά άσκησε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ. Η ίδια ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης με όλα τα θέματα ανοικτά. «Όποιος πρόεδρος της ΝΔ έχανε παραιτείτο» φέρεται να είπε η πρώην υπουργός. 

«Είτε μας αρέσει είτε όχι, η Ελλάδα γύρισε σελίδα, οφείλουμε να αφήσουμε πίσω τις νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν εδώ, να διαμορφώσουμε σύγχρονο ξεκάθαρο πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι αρχηγοί της παράταξης μετά από ήττες παραιτούντο. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί. Αλλά υπέβαλαν την παραίτησή τους διότι ήξεραν μία απλή αλήθεια: ότι η προσπάθεια δικαίωσης του δικού τους έργου υπονόμευε την προοπτική της επόμενης ημέρας. 

» Για να προχωρήσουμε στο μέλλον χρειάζεται πάραυτα να γίνει έκτακτο συνέδριο. Ένα συνέδριο όπου θα συζητηθούν τα πάντα, η λειτουργία, η εσωκομματική δημοκρατία τα οργανωτικά, η στρατηγική τα πρόσωπα» είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Να αποκατασταθεί η εσωκομματική δημοκρατία. Για την ηγεσία της ΝΔ οι έννοιες εσωκομματική δημοκρατία, συλλογικότητα και αξιοκρατία εθεωρούντο ταυτόσημες με την υπονόμευση. Η ΝΔ στην πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα κράτησε τις πόρτες κλειστές, λειτούργησε με τη λογική της κλειστής ομάδας.»

Από την πλευρά του ο Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι δεν θέλει συνέδριο. Μίλησε για διάλογο στις νομαρχιακές οργανώσεις, ενώ ο Νικήτας Κακλαμάνης ζήτησε έκτακτο συνέδριο επανεκκίνησης. «Οποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία να το πει σήμερα».

Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά αποχώρησαν από την συνεδρίαση οι Κ.Καραμανλής και Ευ. Μεϊμαράκης.

«Δεν διαβάσαμε σωστά αποτελέσματα των ευρωεκλογών, βάλαμε φρένο σε μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας και ιδεολογικό».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)