to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:44 | 13.07.2019

Πολιτική

Άρχισαν τα όργανα από το υπουργείο Παιδείας

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη βίαιη απόσπαση της Έρευνας από το υπουργείο Παιδείας και τη μετακίνηση σημαντικών επιστημονικών φορέων σε άλλα υπουργεία, η κυβέρνηση ξαναχτυπά...


Από το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί τον κύκλο των επισκέψεών του στα υπουργεία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανεύθυνο παιχνίδι στην πλάτη 100.000 υποψηφίων

Η υπουργός, Νίκη Κεραμέως, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, παρουσία των υφυπουργών, Σοφίας Ζαχαράκη και Βασίλη Διγαλάκη, ανέφερε ότι «θα δοθεί παράταση στην υποβολή των μηχανογραφικών, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν αδυναμίες για τη λειτουργία των νέων τμημάτων», σημείωσε η κ. Κεραμέως και ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει στους βασικούς άξονές του το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τους μαθητές που θα μπουν τον Σεπτέμβριο στη Γ' λυκειου. «Για το εξεταστικό δεν να αιφνιδιάσουμε», είπε. «Πλην, όμως, θα προχωρήσουμε άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις, όπως είναι ο εξορθολογισμός της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Κ. Γαβρόγλου: Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των υποψηφίων και των οικογενειών τους

Σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδεάς, Κώστας Γαβρόγλου, ξεκαθαρίζει: «Δίνεται παράταση στην ημερομηνία για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών, με απρόβλεπτες συνέπειες ως προς τις προοπτικές των υποψηφίων φοιτητών, με τη δικαιολογία να διερευνηθούν αν είναι έτοιμα τα Τμήματα να υποδεχτούν τους φοιτητές. Ενώ είναι γνωστό ότι έχουν δοθεί, μαζί με τις απαραίτητες πιστώσεις, 650 νέες θέσεις καθηγητών και 300 νέες θέσεις συμβασιούχων 407, με ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των αναγκών των νέων Τμημάτων.

Η παράταση των μηχανογραφικών προκειμένου  να εξεταστεί η λειτουργία των νέων τμημάτων (!) έναν μόνον στόχο έχει: να δώσει άλλοθι στην κυβέρνηση ότι «ενδιαφέρεται» για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, ενώ όφειλε να γνωρίζει ότι αλλαγή του μηχανογραφικού που εμπεριέχει κατάργηση Τμημάτων είναι αδύνατον να γίνει αφού είναι καταφανώς αντισυνταγματική, ειδικά όταν η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων έχει ήδη υποβάλει μηχανογραφικό. Οι δηλώσεις της υπουργού έρχονται και σε σύγκρουση με το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων αφού υπάρχουν αποφάσεις Συγκλήτων ως προς το πρόγραμμα σπουδών των Τμημάτων. Θεωρεί το υπουργείο ότι θα έχει άποψη για την εγκυρότητα των νέων προγραμμάτων σπουδών τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων; Ελπίζω πως όχι γιατί αυτά γινόντουσαν μόνον σε ιδιαίτερα σκοτεινές περιόδους για τον τόπο μας. Η παράταση, λοιπόν, με τον στόχο που δηλώθηκε, δηλαδή την ενδεχόμενη απαλοιφή Τμημάτων από το μηχανογραφικό και με αναστολή της επικείμενης λειτουργίας τους, δεν μπορεί παρά να οφείλεται αποκλειστικά σε επιπολαιότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να παίζει με το μέλλον των υποψηφίων και των οικογενειών τους, ανατρέποντας σχεδιασμούς και επιλογές που βασίστηκαν στο υπάρχον μηχανογραφικό».

Κατάργηση της Νομικής Σχολής Πατρών

 Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε την αναστολή της ίδρυσης τέταρτης Νομικής. «Είναι προεκλογική μας δέσμευση να μην προχωρήσει η τέταρτη Νομική. Έτσι, ανακαλείται σήμερα η απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής που θα συζητήσει την ίδρυσή της. Δεν είναι θέμα Πάτρας. Είναι θέμα τεταρτης Νομικής. Η χώρα δεν χρειάζεται τέταρτη Νομική», ανέφερε.

Άμεση αντίδραση Τσίπρα: Η Ν.Δ. κλείνει δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά

«Ήξερα ότι δυσαρεστήθηκε η Ν.Δ. με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο Νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας. Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η Ν.Δ. τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η δημιουργία του Νομικού Τμήματος στην Πάτρα έγινε για να ενισχυθούν οι νομικές σπουδές και με νέα γνωστικά πεδία όπως και για να εισάγονται λιγότερα άτομα σε κάθε Νομικό Τμήμα. Μήπως θα πρέπει να απαγορεύσει και τους Έλληνες φοιτητές να σπουδάζουν νομική σε ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου; Αν, αποκλειστικό κριτήριο των πανεπιστημιακών σπουδών είναι να μειώσει την ανεργία των πτυχιούχων, τότε η Κυβέρνηση όχι μόνον δεν γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνει Ανωτάτη Εκπαίδευση, αλλά επιβεβαιώνει το στρατηγικό της αδιέξοδο ως προς την προοπτική ανάπτυξης της Ανωτάτης Εκπαίδευσης» αναφέρει σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδεάς, Κώστας Γαβρόγλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στις ελληνικές καλένδες οι 10.500 μόνιμοι διορισμοί στη Γενική Εκπαίδευση

Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έκαναν καμία αναφορά στην ανάγκη στελέχωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, μιλώντας την περασμένη Πέμπτη στον ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα γίνουν κανονικά. Υπάρχουν τεράστια κενά», ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για τις 10.500 προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση. Όπως είπε, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι πρώτα να χαρτογραφήσει τις ανάγκες και έπειτα να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις». Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι στις δηλώσεις της μετά συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο γραφείο της στο υπουργείο Παιδείας, δεν έκανε καμία αναφορά στις 10.500 προσλήψεις.

«Ως προς τους 15.000 διορισμούς για μόνιμους εκπαιδευτικούς, η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα μελετήσει τις ανάγκες. Το επιχείρημα είναι γελοίο, ενώ φαίνεται "λογικό": όταν για να ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο έχουν ήδη εξασφαλιστεί 550.000.000 ευρώ για 37.000 αναπληρωτές, όταν το ποσοστό των αναπληρωτών ως προς τους μόνιμους εκπαιδευτικούς φέτος θα αγγίξει το 22%, όταν στην Ευρώπη το υψηλότερο ποσοστό είναι 5%, δεν είναι απολύτως σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για τουλάχιστον 15.000 διορισμούς;» αναρωτιέται σε δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδεάς, Κώστας Γαβρόγλου. 

Κατάργηση του ασύλου

Όπως είχε εξαγγελθεί και προεκλογικώς με βάση το δόγμα «νόμος και τάξη», η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις στις 23 Ιουλίου, θα περιληφθεί ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου. «Ήδη έχουμε συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς για τις παραμέτρους της ρύθμισης», επισήμανε.

Η πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη σε δήλωσή της επεσήμανε πως η Νέα Δημοκρατία αξιοποιεί την κατάργησή του ευκαιριακά ώστε να πλήξει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, θέλοντας να επιβάλει ένα πλαίσιο «τάξης και ασφάλειας».

Υπενθύμισε πως ήδη υπάρχει θεσμικό πλαίσιο όταν τελούνται κακουργηματικές πράξεις, ενώ σημείωσε πως από το 2012 που το πανεπιστημιακό άσυλο καταργήθηκε με το νόμο Διαμαντοπούλου, η παραβατικότητα στους χώρους των Πανεπιστημίων αυξήθηκε, όπως αυξήθηκε στο σύνολο της κοινωνίας, καθώς η επιδεινούμενη κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, οδήγησε περισσότερο κόσμο στο περιθώριο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)