to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 24.09.2013

Πολιτισμός

Aρχειοτάξιο #15 με θέμα τη Μεταπολίτευση: Παρουσίαση την Πέμπτη

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας σας προσκαλούν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 8.00 μ.μ. στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134-136) στην παρουσίαση του νέου τεύχους του περιοδικού Αρχειοτάξιο με αφιέρωμα: «Μεταπολίτευση 1974-1981»




 

 

Ομιλητές:

 

Νικόλας Βουλέλης, δημοσιογράφος-διευθυντής Εφημερίδας των Συντακτών

Εύα Κοταμανίδου, ηθοποιός

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας

Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, σκηνοθέτης

Aναλυτικά τα περιεχόμενα του τεύχους:



Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Θεμέλιο το 15ο τεύχος του περιοδικού Αρχειοτάξιο, ετήσιας έκδοσης των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Πρόκειται για τεύχος αφιερωμένο στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, σε μια εποχή, που παρά τη σχετική χρονική της εγγύτητα παραμένει εν πολλοίς αχαρτογράφητη, γεμάτη άγνωστα μέρη για τον επίδοξο ερευνητή της.


Εκκινώντας από την άμεση μεταπολιτευτική πολιτική κατάσταση, το αφιέρωμα επικεντρώνεται στη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία, αναδεικνύοντας τις συνέχειες και τις ρήξεις: ο στρατός, το συνδικαλιστικό κίνημα, η ανασημασιοδότηση της συλλογικής μνήμης στις συγκρούσεις γύρω από τον εορτασμό των εθνικών επετείων ή στην πρώτη πορεία του Πολυτεχνείου. Από την άλλη πλευρά, η αστικοποίηση, η καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας, η συγκρότηση των ΜΑΤ και η αστυνόμευση. Και τα κινήματα: το μαθητικό, το φεμινιστικό, το ομοφυλοφιλικό. Δίπλα σε αυτά, τα αριστερά περιοδικά, το πολιτικό τραγούδι, η αφίσα, η γραφιστική και το ντιζάιν, ο κινηματογράφος. Κομμάτια και αποσπάσματα που, αν δεν μπορούν να αποτυπώσουν έναν ολόκληρο κόσμο, αναδεικνύουν την ατμόσφαιρά του στις σελίδες του περιοδικού.


Στο αφιέρωμα συνεργάζονται οι: Ηλίας Νικολακόπουλος, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Δημήτρης Ψαρράς, Τάσος  Κωστόπουλος, Θανάσης Γάλλος, Ελένη Κούκη, Νίκος Σαραντάκος, Δημήτρης Δημητρόπουλος, Πόπη Πολέμη, Δημήτρης Θ. Αρβανίτης, Στάθης Παυλόπουλος, Κώστας Κατσάπης, Λιζιάννα Δελβερούδη, Κωστούλα Σκλαβενίτη, Δημήτρης Παπανικολάου, Γ. Φ. Κουκουλές και Κωνσταντίνος Λιαρίκος.


Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από τις συνήθεις στήλες του περιοδικού. Στις «προσεγγίσεις» φιλοξενούνται άρθρα σχετικά με την πρώτη αφαίρεση ελληνικής ιθαγένειας στο εξωτερικό (Λάμπρος Μπαλτσιώτης), την ιστορία της λέξης χούντα (Λεωνίδας Καλλιβρετάκης) και την ονοματοθεσία των δρόμων στην Αθήνα της επτάχρονης δικτατορίας (Γιάννης Παπακονδύλης). Η στήλη «μνήμες» περιλαμβάνει τις πολύτιμες καταθέσεις του Μάνου Ιωαννίδη και της Φώφης Λαζάρου. Στις «διασταυρώσεις», το αρχείο της Διεύθυνσης Σμυριδωρυχείων Νάξου (Στέφανος Βαμιεδάκης, Χρήστος Χρυσανθόπουλος) και τα πνευματικά δικαιώματα στα λογοτεχνικά αρχεία (Σοφία Μπόρα) πλουτίζουν αποφασιστικά το τεύχος. Το τεύχος συμπληρώνεται με τις γνώριμες στήλες «συναντήσεις» (Μάνος Αυγερίδης), «αναγνώσεις» (Γιάνης Γιαννουλόπουλος, Έλλη Δρούλια) και το ημερολόγιο των ΑΣΚΙ.


Τέλος, οι αποχαιρετισμοί: ενθυμούμενοι τον Άγγελο Ελεφάντη (Σπύρος Ασδραχάς), αποχαιρετώντας τον Αλέξη Δημαρά (Μαρία Ηλιού), τη Μάρθα Πύλια και τον Μάνο Χαριτάτο (Μανόλης Βουρλιώτης και Έλλη Δρούλια), κρατάμε ζωντανή την ευεργεσία της παρουσίας τους, εναντιωνόμαστε στη λήθη και τη σιωπή. 


 
Τιμή τεύχους: 15 ευρώ
Κεντρική διάθεση: Εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ, Σόλωνος 84, Αθήνα 106 80
τηλ. 3608180, 3602646

Η ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ: http://askiweb.eu/index.php?lang=gr

tags: ΑΣΚΙ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)