to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 02.11.2012

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτισμός

Το Αρχείο Καβάφη στο Ίδρυμα Ωνάση

Στο Ίδρυμα Ωνάση περνάει πλέον το αρχείο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π. Καβάφη, το οποίο συνιστά το μεγαλύτερο κλειστό σύνολο αρχειακών τεκμηρίων για τον βίο και το έργο του. Το αρχείο που οργάνωσε ο ίδιος ο Καβάφης αποτελεί έργο ακριβολογίας και συνιστά κύριο μέσο αυτοπροσδιορισμού του. Σήμερα περιλαμβάνει έντυπο και ψηφιοποιημένο υλικό, καθώς και ιστότοπους.



Το αρχείο, το οποίο αποτελεί μοναδική περίπτωση στα ελληνικά γράμματα, περιλαμβάνει ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφα, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Καβάφη. Συγκεκριμένα: α) ποιήματα (πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα κ.λπ.), β) πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά, γ) ιδιωτικά (αλληλογραφία, ημερολόγια, δημόσιος και κοινωνικός βίος κ.λπ.), δ) Αρχείο Αλεξανδρινής Τέχνης (του περιοδικού που εξέδιδε η φίλη του ποιητή, Ρίκα Σεγκοπούλου) και ε) αρχείο Σεγκόπουλου (αρχειακά κατάλοιπα σχετικά με τον Καβάφη του κληρονόμου του Αλέκου Σεγκόπουλου και της συζύγου του, Ρίκας Σεγκοπούλου, πρώτης επιμελήτριας του αρχείου).

Ο ίδιος ο ποιητής τακτοποίησε και οργάνωσε τα κατάλοιπά του, λογοτεχνικά και προσωπικά, για να καθοδηγήσει τη μελλοντική έρευνα του έργου του και να διασφαλίσει την επαφή του με όλον τον κόσμο. Το 1963, είκοσι χρόνια μετά το θάνατο του Κ.Π. Καβάφη, ο κληρονόμος του ποιητή, Αλέκος Σεγκόπουλος, εμπιστεύτηκε την επιμέλεια και την έκδοση όλου του Αρχείου Καβάφη στον Γ.Π. Σαββίδη που επιμελήθηκε την έκδοση των "Ανέκδοτων" ποιημάτων το 1968 και έδωσε την δυνατότητα μελέτης αλλά και άλλων δημοσιεύσεων με αποκορύφωμα τα "Ατελή" ποιήματα του Καβάφη από τη Renata Lavagnini το 1994.  Ο κληρονόμος του Γ.Π. Σαββίδη, Μανόλης Σαββίδης, στον οποίο ανήκε έως τώρα το αρχείο, συνέχισε αυτή την πρακτική, με αποκορύφωμα την έκδοση του πρώτου τόμου των «Πεζών» του Κ.Π. Καβάφη από τον Μιχάλη Πιερή και της «Βιβλιοθήκης Κ.Π. Καβάφη» από την Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού το 2003.

Όπως υπογραμμίζει το Ίδρυμα Ωνάση, στόχος του είναι να καταστήσει το αρχείο σημείο αναφοράς για κάθε ενδιαφερόμενο, επενδύοντας στην ψηφιακή του ανάπτυξη. Στοχεύει στην προσβασιμότητά του από όλους και όχι μόνο από τον χώρο της επιστημονικής κοινότητας. Επιπλέον θα δώσει έμφαση στη διεθνή διάσταση του έργου του ποιητή, ενώ, μέσω της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, σε χώρο της οποίας θα εκτίθενται μόνιμα προσωπικά αντικείμενα και χειρόγραφά του, το 2013, επετειακό έτος για τον ποιητή, θα οργανωθεί σειρά δράσεων τιμώντας το έργο του και υπογραμμίζοντας τη διεθνή του εμβέλεια, φιλοσοφική και ποιητική, και τη σχέση του έργου του με την εποχή μας.
tags: ποίηση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)