to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:27 | 11.08.2015

Πολιτισμός

Αρχαιολόγος υποστηρίζει πως βρήκε τον τάφο της Νεφερτίτης

Μπροστά σε μία απρόσμενη ανακάλυψη δηλώνει ότι βρέθηκε ο καθηγητής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, Νίκολας Ριβς. Όπως υποστηρίζει, ερευνώντας τον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, στην Αίγυπτο, εντόπισε δύο άγνωστες και σφραγισμένες πύλες, εκ των οποίων η μία οδηγεί στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης.



Ο Ριβς δήλωσε στη Daily Mail ότι προχώρησε σε απεικονιστικές μεθόδους, υψηλής ανάλυσης, στο εσωτερικό του τάφου του Τουταγχαμών και η σάρωση αποκάλυψε δύο σφραγισμένες πύλες. Η μία, όπως λέει ο Ριβς, οδηγεί σε έναν αποθηκευτικό χώρο, ενώ η δεύτερη οδηγεί σε χώρο που περιέχει «την αδιατάρακτη ταφή του αρχικού 'ιδιοκτήτη' του τάφου, της Νεφερτίτης».

Η θέση του μυστικού τάφου στη δεξιά πλευρά της εισόδου του μνημείου αποτελεί για τον Ριβς άλλη μία απόδειξη ότι ανήκει σε γυναίκα, αφού αυτή η πρακτική ακολουθείτο για τις βασίλισσες παρά για τους βασιλείς.

Επιπλέον, ο Ριβς σημειώνει ότι έτσι εξηγείται το γιατί ο ταφικός θάλαμος με τη σαρκοφάγο του Τουταγχαμών είναι τόσο μικρός και κάθε άλλο παρά σε τάφο βασιλιά παραπέμπει. Όπως λέει ο καθηγητής αρχαιολογίας, ο ταφικός θάλαμος του Τουταγχαμών χτίστηκε αργότερα, ως προσθήκη, στο υπάρχον ταφικό μνημείο που ανήκε στη Νεφερτίτη.

Σε περίπτωση όμως που αποδειχθεί ότι βρέθηκε ο τάφος της Νεφερτίτης, τότε ίσως λυθεί κι ένα οικογενειακό μυστήριο, αφού πολλοί αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανέμορφη βασίλισσα ήταν η μητέρα του Τουταγχαμών.

Η Νεφερτίτη υπήρξε σύζυγος του φαραώ Ακενατών και ήταν γνωστή για την ομορφιά της. Ο ξαφνικός θάνατός το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το πού ετάφη. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)