to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 30.08.2012

left.gr

Πολιτισμός

Αρχαιολογική performance στη Γαύδο!

«Γαύδος: Το σπίτι» τιτλοφορείται η ιδιότυπη παράσταση θεάτρου/αρχαιολογίας που θα γίνει αύριο Πέμπτη 30/8, στις 6.30 μ.μ. στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, τη Γαύδο.


Το ακριτικό και απείρως ειδυλλιακό αυτό νησί, απέναντι από τα Σφακιά, ταυτισμένο με τη μυθική Ωγυγία της Καλυψούς και κατοικημένο ήδη από τη νεολιθική εποχή, τόπος εξορίας τη δεκαετία του ’30, είναι εδώ και χρόνια η Εδέμ των ελεύθερων κατασκηνωτών. Εκεί, λοιπόν, απευθυνόμενοι καταρχήν στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες του νησιού, τρεις νέοι καλλιτέχνες, οι Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου και Ευθύμης Θέου επιχειρούν μια συνάντηση της αρχαιολογίας και του σύγχρονου θεάτρου με απώτερο στόχο μια νέα, βιωματική σχέση με το παρελθόν και την αναζήτησή του. 

Πρόκειται για μια οργανωμένη αφήγηση, στα πρότυπα των performance/lectures, βασισμένη στα ευρήματα και τις εμπειρίες από την εκπαιδευτική ανασκαφή του Πανεπιστημίου Κρήτης στην ενδοχώρα της Γαύδου, που φέρνει από το 2005 στο φως ένα αρκετά μεγάλο, πολύχωρο κτηριακό συγκρότημα στη θέση Καταλύματα. Περί τα μέσα της 2ης χιλιετίας π.Χ., το κτήριο αυτό φιλοξένησε ποικίλες δράσεις σχετικές με τη διαμονή, την αποθήκευση, την τροφοπαρασκευή, την οικοβιοτεχνική εργασία των ενοίκων του. 

Γίνεται, έτσι, καλό έναυσμα για έναν αναστοχαστικό διάλογο γύρω από τις έννοιες και τις μορφές της κατοικίας και της εν γένει κατοίκησης στη μακρά πολιτισμική διάρκεια.  Η εκδήλωση έχει επετειακό χαρακτήρα και συνδέεται με τα 20 χρόνια συστηματικής ερευνητικής παρουσίας του Πανεπιστημίου στη Γαύδο, με επιστημονική υπεύθυνη την Κατερίνα Κόπακα. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον ανασκαφικό χώρο, που θα είναι ανοιχτός το πρωί της ίδιας ημέρας σε όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία της ανασκαφής και να ενημερωθούν σχετικά από την ομάδα των συνεργατών της.

Πληροφορίες e-mail: [email protected],  6972536413

αναδημοσίευση από athinorama

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)