to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:28 | 12.11.2012

Πολιτισμός

Αρχαίο δράμα πολιτισμός και πολιτική σήμερα- κύκλος ελεύθερων μαθημάτων

Ένας κύκλος ελεύθερων μαθημάτων και εργαστηρίων οργανωμένος από το Κέντρο Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου (ΚΕΔΡΑ) και το Φιλοσοφικό Καφενείο στο Στούντιο «Λήδρα». Ο κύκλος αποτελεί μέρος των εκδηλώσεων του Τμήματος Επικοινωνίας μέσων και Πολιτισμού στον ίδιο χώρο.



Από τις 13 Νοεμβρίου 2012, το Κέντρο Κλασικού Δράματος του Παντείου και το Φιλοσοφικό Καφενείο συνδιοργανώνουν κάθε Τρίτη στις 7.00 μ.μ με 10.00 μ.μ, στο στούντιο Λήδρα, Κέκρωπος 12, Πλάκα, ένα κύκλο μαθημάτων με θέμα την σκηνική, την πολιτισμική και την πολιτική διάσταση του Αρχαίου Δράματος σήμερα. 

Σε μια εποχή όπου βάλλονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι πολιτισμοί και η άϋλη και υλική κληρονομιά των λαών, η έρευνα και η δημιουργία που σχετίζονται με την τραγωδία, την κωμωδία και το σατυρικό δράμα αποτελεί κεφαλαιώδη πράξη πνευματικής αντίστασης.

 Ο κύκλος των μαθημάτων θα περιλάβει μια εισαγωγή για τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της σημερινής κρίσης στην ερμηνεία των έργων και στη συνέχεια θα επικεντρωθεί σε μια σειρά από ειδικότερα θέματα: Τον ρόλο του αγγελιοφόρου στους Πέρσες, την Αντιγόνη και τις Βάκχες, αλλά και στην κωμωδία, την σχέση θεάτρου και τελετουργίας, το σκηνικό αντικείμενο και τις συμβολικές του διαστάσεις στον Αισχύλο, την διερώτηση για τις σχέσεις του αρχαίου δράματος και της πόλεως-κράτους της Αθήνας, την θεωρητική και σκηνική ανάγνωση της Μήδειας σε σχέση με τις γυναικείες σπουδές, την ιστορία των νεώτερων παραστάσεων του αρχαίου δράματος, τον διάλογο τραγωδίας, τον διάλογο του με τις ιδέες των πρωτοποριών, με το πολιτικό μιούζικαλ και με τον παγκόσμιο κινηματογράφο και άλλα. 

Τα θεωρητικά μαθήματα θα συμπληρώνονται με παρεμβάσεις ηθοποιών που έχουν διακριθεί στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος καθώς και με προβολές ταινιών και κινηματογραφημένων παραστάσεων. Όσοι παρακολουθήσουν τον κύκλο θα παίρνουν σχετικό πιστοποιητικό. 

Τα πρώτα δύο μαθήματα (Αρχαίο δράμα, πολιτισμός και πολιτική σήμερα και Ο αγγελιοφόρος, ένας ηθοποιός-θίασος) θα γίνουν από τον αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Δράματος, Καθηγητή Γιάγκο Ανδρεάδη. Θα ακολουθήσουν τα μαθήματα του Λέανδρου Πολενάκη, συγγραφέα, κριτικού θεάτρου και διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου (Το σκηνικό αντικείμενο στον Αισχύλο, Ανθρωπολογικές και Θρησκειολογικές διαστάσεις της τραγωδίας) και στη συνέχεια, αυτά των άλλων συντελεστών: Χρήστου Αλεξίου, Δήμητρας Αναστασιάδη, Κάτιας Γέρου, Κυριάκου Κατζουράκη, Άννας Μαυρολέωντος, Γιώργου Μιχαηλίδη, Φανής Σπυριδάκη και Δημήτρη Παπαχαραλάμπους. 

Ο κύκλος θα κλείσει με ειδική ημερίδα που θα διοργανωθεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο την προσεχή άνοιξη του 2013.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6973303748, 6997003425 και e-mail: [email protected]

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)