to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 28.11.2020

Κοινωνία

Αργοπορημένα: Η κυβέρνηση επιβάλλει πλαφόν στα τεστ

Ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης η οποία επί μήνες άφηνε τους πολίτες στα δίκτυα των κερδοσκόπων - «Να διασφαλιστεί η ευχερής και δωρεάν πρόσβαση στα τεστ κορωνοϊού» ζητούν η ΕΠΕΚΕ και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μίλησε για φαινόμενα κερδοσκοπίας και ασύμμετρων ανατιμήσεων, ανακοινώνοντας πλαφόν στην τιμή των τεστ κορωνοϊού αλλά και σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών.

Οπως ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ως ανώτατη τιμή για μοριακό έλεγχο ορίζονται τα 40 ευρώ, ενώ για τα rapid test ορίζονται τα 10 ευρώ. «Μέλημά μας ήταν και παραμένει η κοινωνική συνοχή και η ομαλή λειτουργία της αγοράς, που όμως τώρα βρίσκεται σε αναστολή. Γνωρίζοντας ότι για λόγους πρόληψης γίνεται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής χρέωσης, με σχετική τροπολογία», επισήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον περασμένο Μάρτιο ζητούσε να οριστεί ενιαία τιμή του τεστ ανίχνευσης του ιού, προσιτή για τον κόσμο.

Ν. Ηλιόπουλος: Επιβεβαιώνει τα εγκληματικά της λάθη

Όταν από την αρχή της πανδημίας ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε το αυτονόητο, δηλαδή δωρεάν συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ ήταν ιδεοληπτικός.
Οχτώ μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, αφού έχει βγει εκτός ελέγχου και αφού άφησαν τόσο καιρό τον κόσμο να πληρώνει 100 και 150 ευρώ το τεστ προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, η κυβέρνηση θυμήθηκε να βάλει πλαφόν στην τιμή τους, επιβεβαιώνοντας τα εγκληματικά της λάθη τόσους μήνες.

Μόνη λύση η άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών σε τεστ με συνταγογράφησή τους.

«Να διασφαλιστεί η ευχερής και δωρεάν πρόσβαση στα τεστ κορωνοϊού» ζητούν η ΕΠΕΚΕ και το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Όπως επισημαίνουν η ΕΠΕΚΕ και το Τμ. Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ:

Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι, μετά από 8 μήνες, στο ευαίσθητο ζήτημα των διαγνωστικών τεστ και της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης που συνεπάγονται για την κοινωνία.  Μέχρι χθες όμως μας έλεγε μονότονα το Υπουργείο Υγείας ότι όσα τεστ χρειάζονται γίνονται δωρεάν από τις δημόσιες δομές και τον ΕΟΔΥ. Προφανώς επειδή η πραγματικότητα δεν είναι αυτή και όλοι ξέρουν ότι χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται καθημερινά να κάνουν μοριακό έλεγχό ή rapid test σε ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνοντας ένα δυσβάστακτο κόστος από την τσέπη τους, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να παρέμβει σε μια αγορά που συνειδητά την είχε αφήσει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη. Μόνο που η διατίμηση την οποία  εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα. Αυτό που απαιτείται σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας, είναι:

1.     Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ  και αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς

2.     Ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια

3.     Αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη

4.     Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback

5.     Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ ( PCR ή  rapid ) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων  των θετικών δειγμάτων .

Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ όλων των ανθρώπων που έχουν ένδειξη και άρα η έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, η οποία δυστυχώς σήμερα είναι στον «αέρα» και όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει  συστηματική υποκαταγραφή και υποδήλωση κρουσμάτων. Και, όπως λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυτός είναι κρίσιμος  όρος για την ανάσχεση  της πανδημίας και της εκθετικής διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό.  Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι ο απλός έλεγχος των τιμών στα διαγνωστικά τεστ αλλά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα εγγυηθεί την αξιοπιστία των εξετάσεων, την ισότιμη πρόσβαση με μηδενική επιβάρυνση  και την  προστασία της Δημόσιας Υγείας .

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)