to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:00 | 03.08.2012

Κοινωνία

Αργολίδα: Απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου εφοριακών, σχετικά με το κλείσιμο των Δ.Ο.Υ

Απόφαση του Δ.Σ. του συλλόγου εφοριακών, αναφορικά με τη δρομολογούμενη από την κυβέρνηση αναστολή - κατάργηση των Δ.Ο.Υ. Άργους, Κρανιδίου, Κιάτου και Ξυλοκάστρου.


Ακολουθεί η απόφαση του Δ.Σ.:

Με αφορμή το σχέδιο υπουργικής απόφασης του Υπ. Οικονομικών για την «αναστολή λειτουργίας ορισμένων Δ.Ο.Υ.», από το οποίο, μεταξύ των άλλων, προβλέπεται η αναστολή – κατάργηση από 01/11/2012 των Δ.Ο.Υ. Άργους, Κρανιδίου, Κιάτου και Ξυλοκάστρου, το Δ.Σ. του συλλόγου μας στην συνεδρίασή του την Παρασκευή 27/07/2012, αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση των Δ.Ο.Υ., γιατί:

1) Θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ιδιαίτερα με τις μετακινήσεις, αφού οι πολίτες θα χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις, με μεγάλο κόστος, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις νομαρχιακές Δ.Ο.Υ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε το Κρανίδι, που απέχει από το Ναύπλιο μία (1) ώρα και δεκαπέντε (15) λεπτά.

Παράλληλα δεν προβλέπεται κάποιος εναλλακτικός τρόπος εξυπηρέτησης των πολιτών, ούτε από τον συνολικό σχεδιασμό προκύπτει ότι δεν θα είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία των φορολογουμένων στις Δ.Ο.Υ., προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση απευθύνεται σε λίγους γνώστες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, ενώ οι πολλοί θα αναγκαστούν να πληρώνουν αδρά τα διάφορα ιδιωτικά γραφεία, για να εξυπηρετηθούν.  Έτσι η δημόσια υπηρεσία μετατρέπεται από δημόσιο αγαθό σε εμπορεύσιμο είδος.

2) Μας δημιουργούνται βάσιμες ανησυχίες για τις θέσεις εργασίας και για το περιεχόμενο της δουλειάς μας, αφού στο σχέδιο δεν γίνεται κάποια αναφορά σχετική με την στέγαση των νέων νομαρχιακών Δ.Ο.Υ. (τουλάχιστον ανεπαρκείς οι κτιριακές εγκαταστάσεις των Δ.Ο.Υ. υποδοχής και ιδιαίτερα απαράδεκτες της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου), ούτε περιγράφεται συγκεκριμένα πως θα γίνει η μεταφορά του προσωπικού.

Δεδομένου ότι στις νομαρχιακές Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με το άρθρο 6 του σχεδίου απόφασης, περιέρχονται όλες οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Δ.Ο.Υ., αναρωτούμαστε πώς είναι δυνατόν να στεγαστεί διπλάσιος αριθμός υπαλλήλων σε κτίρια που δεν επαρκούν για τους ήδη υπηρετούντες (χώρια τα αρχεία και ο λοιπός εξοπλισμός).

Οι εξελίξεις αυτές φοβούμαστε ότι σηματοδοτούν απολύσεις, υποχρεωτικές μετατάξεις και υπηρεσιακή – εργασιακή υποβάθμιση, για όλους τους εργαζόμενους στις Δ.Ο.Υ., κατ’ επιταγή των πολιτικών για «εργασιακή εφεδρεία» και απολύσεις 150.000 δημοσίων υπαλλήλων.

3) Οι εργαζόμενοι, που υπηρετούν σήμερα στις υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ. (Άργους, Κρανιδίου, Κιάτου, Ξυλοκάστρου), εφόσον τελικά κληθούν να υπηρετήσουν στις νομαρχιακές Δ.Ο.Υ., θα επιβαρύνονται με το κόστος της καθημερινής μετακίνησης, ιδιαίτερα σημαντικό μετά τις περικοπές που έχουν υποστεί στις αποδοχές τους και εξοντωτικό, για όσους θα διανύουν μεγάλες αποστάσεις (π.χ. Κρανίδι).

4) Η κατάργηση των Δ.Ο.Υ., θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα, που σχετίζονται με την υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό των ευρύτερων περιοχών των συγκεκριμένων επαρχιών, αφού αποψιλώνονται από λειτουργίες, οι οποίες αντικειμενικά συμβάλλουν στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

5) Ειδικά για την Δ.Ο.Υ. Κρανιδίου επισημαίνουμε ότι είναι υψίστου φορολογικού ενδιαφέροντος λόγω της ύπαρξης πολλών εξωχώριων εταιρειών, 187 στο σύνολο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από δέκα μόνο δηλώσεις που υποβλήθηκαν αποδόθηκαν φόροι ύψους €2.700.000.

6) Θεωρούμε ότι οι αλλαγές, που είναι απαραίτητες για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έχουν να κάνουν με την εσωτερική αναδιοργάνωση των Δ.Ο.Υ., τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού συστήματος εξυπηρέτησης και διασταύρωσης, την αύξηση των οργανικών θέσεων και την ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό, την απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, την ανάπτυξη του ελεγκτικού ρόλου των Δ.Ο.Υ. και ανάδειξή του σε κύριο έργο τους, την λειτουργία και στελέχωση των υπηρεσιών με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια, τις επαρκείς και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.
Αυτές οι αλλαγές δεν μπορούν να υλοποιηθούν ούτε με την κατάργηση υπηρεσιών, ούτε με ιδιωτικοποιήσεις φορολογικών αντικειμένων, ούτε βέβαια με μείωση του προσωπικού.

7) Η σχεδιαζόμενη κατάργηση των υπηρεσιών δεν γίνεται με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, την αποτελεσματικότερη οργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα αποτελεί επιλογή στα πλαίσια των υλοποιούμενων πολιτικών για περικοπή δαπανών, για «λιγότερο κράτος».

Όμως, μέχρι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η Δ.Ο.Υ. ως κύριο έργο της να έχει τον έλεγχο όλων των δραστηριοτήτων κλπ και η εξυπηρέτηση των πολιτών να γίνεται με εναλλακτικούς τρόπους χωρίς τη φυσική τους παρουσία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση, είναι αδιανόητο να μιλάμε για κατάργηση υπηρεσιών με πρόσχημα την εξοικονόμηση πόρων.

8) Καλούμε την Π.Ο.Ε. – Δ.Ο.Υ. να σταθεί με αποφασιστικότητα και να αποκρούσει τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ, οργανώνοντας τον αγώνα ενάντια στα σχέδια διάσπασης και διάλυσης του εφοριακού κλάδου.

Τυχόν εφαρμογή τέτοιου σχεδίου θα οδηγήσει στη βίαιη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, τις οποίες δικαιούνται να απολαμβάνουν δωρεάν από το κράτος οι πολίτες.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν θα το επιτρέψουμε.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡ. ΡΕΠΠΑΣ                            ΚΩΝ ΣΑΡΕΛΑΚΟΥ


Πηγή: argoliki.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)