to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:09 | 25.08.2022

Διεθνή

Αργεντινή: Τέσσερις αριστεροί πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την αντιπρόεδρο Κίρχνερ

Τέσσερις αριστεροί πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής εξέφρασαν χθες Τετάρτη τη στήριξή τους στην αντιπρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ, θύμα, όπως κατήγγειλαν, «δικαστικής δίωξης», αφού εισαγγελέας ζήτησε τη Δευτέρα να της επιβληθούν 12 χρόνια κάθειρξη για διαφθορά.


Οι πρόεδροι της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες, του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, της Βολιβίας Λουίς Άρσε και της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο σε κοινή επιστολή τους «απέρριψαν απόλυτα την αδικαιολόγητη δικαστική δίωξη εναντίον της αντιπροέδρου Κριστίνα Κίρχνερ».

Η δίωξη αυτή, συνέχισαν, έχει στόχο «να την απομακρύνει από τη δημόσια, την πολιτική και εκλογική ζωή, αλλά και να θάψει τις αξίες και τα ιδεώδη που εκπροσωπεί με απώτερο στόχο την εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου».

Ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς και ο πρόεδρος του Περού Πέδρο Καστίγιο δεν συνυπέγραψαν την επιστολή.

Η Κριστίνα Κίρχνερ, ηγετική προσωπικότητα της αριστεράς στην Αργεντινή, διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 2007 ως το 2015, ενώ είναι αντιπρόεδρος της χώρας και πρόεδρος της Γερουσίας από το 2019. Παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής και με μεγάλη επιρροή στην πολιτική ζωή της Αργεντινής.

Τη Δευτέρα εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθούν στην Κίρχνερ δώδεκα χρόνια κάθειρξης και δια βίου αποκλεισμός από τα αιρετά αξιώματα, στο πλαίσιο δίκης για διαφθορά σχετικά με την ανάθεση δημόσιων έργων στο προπύργιό της, τη Σάντα Κρους, την περίοδο που ήταν πρόεδρος.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί προς το τέλος του έτους και η Κίρχνερ χαίρει ασυλίας, κατά συνέπεια δεν πρόκειται να οδηγηθεί στη φυλακή, ακόμη κι αν καταδικαστεί.

Την Τρίτη σε ομιλία της, που μεταδόθηκε απευθείας από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα, η αντιπρόεδρος της Αργεντινής έκανε λόγο για «δίκη του περονισμού» από μια δικαιοσύνη την οποία έχει εργαλειοποιήσει η δεξιά.

«Τίποτα, απολύτως τίποτα από όσα λένε οι εισαγγελείς δεν έχει αποδειχθεί», υπογράμμισε.

Η Κίρνχερ επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται για μια δίκη εναντίον μου, είναι μια δίκη του περονισμού, των εθνικών και λαϊκών κυβερνήσεων».

«Ζητούν 12 χρόνια (κάθειρξη) για τα 12 χρόνια της καλύτερης κυβέρνησης που είχε η Αργεντινή τις τελευταίες δεκαετίες», πρόσθεσε. «Δεν τα έχουν βάλει μαζί μου, αλλά μαζί σας!».

Η αντιπρόεδρος της Αργεντινής αποφάσισε να καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αφού τη Δευτέρα το δικαστήριο της αρνήθηκε να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, όπως ζήτησε μέσω του δικηγόρου της.

Από την πλευρά τους ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρτιν Σόρια έχουν επίσης επικρίνει έντονα τη δίκη, με τον Φερνάντες να «καταδικάζει» μια «δικαστική και μιντιακή δίωξη» και τον υπουργό να εκτιμά ότι «αποκαλύφθηκε η έλλειψη αντικειμενικότητας του δικαστηρίου και των εισαγγελέων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)