to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αραβική αποστολή στον Άρη

Λεπτομέρειες σχετικά με τα σχέδιά τους για αποστολή ενός μη επανδρωμένου διαστημοπλοίου στον Άρη αποκάλυψαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, το σχέδιο είναι το σκάφος να εκτοξευτεί το 2020, με αποστολή την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας του πλανήτη από τροχιά.

Το σκάφος έχει την ονομασία «Hope» (Ελπίδα) και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βήμα όσον αφορά την δραστηριότητα των ΗΑΕ στο Διάστημα, οπου ήδη δραστηριοποιούνται ανερχόμενες δυνάμεις σαν την Ινδία και την Κίνα, μπαίνοντας σε μια «αρένα» όπου κυριαρχούν παραδοσιακά οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Το σκάφος είχε ανακοινωθεί ως στόχος σε πρώτη φάση πέρυσι, και πλέον γνωστοποιήθηκαν οι επιστημονικοί σκοποί της αποστολής. Το διαστημόπλοιο θα φέρει φασματόμετρα για την ανάλυση υπέρυθρων και υπεριωδών σημάτων, μαζί με μια ψηφιακή κάμερα.

Αυτά θα κάνουν μετρήσεις σχετικά με το νερό, τη σκόνη και άλλα μόρια στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί η μετατροπή του Άρη από έναν υγρό, θερμό κόσμο στην έρημο που είναι σήμερα.

Οι σκοποί αυτοί είναι αντίστοιχοι των αποστολών MAVEN και ΜΟΜ, από τη NASA και την ινδική διαστημική υπηρεσία αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα τα ΗΑΕ δεν έχουν ιδιαίτερη διαστημική δραστηριότητα, έχοντας εκτοξεύσει κάποιους μικρούς δορυφόρους, οπότε και το «Hope» αποτελεί τολμηρό βήμα προς τα εμπρός.

Θα πρόκειται για την πρώτη αποστολή στον Άρη που επιχειρείται από τον αραβικό κόσμο. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του PhysOrg, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των ΗΑΕ, δήλωσε σε εκδήλωση στο Ντουμπάι ότι βασικός στόχος της αποστολής είναι η ελπίδα στον αραβικό κόσμο, «να στείλουμε το μήνυμα που θα λέει ότι μπορείτε να γίνετε καλύτεροι, να βελτιώσετε τη χώρα σας».

Σημειώνεται ότι το σκάφος δεν πρόκειται να προσεδαφιστεί. Το πρόγραμμα, όπως προαναφέρθηκε, είναι το σκάφος να εκτοξευτεί το καλοκαίρι του 2020, για ένα ταξίδι επτά με εννέα μηνών.

Θεωρείται ότι θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον «Κόκκινο Πλανήτη» μέχρι τουλάχιστον το 2023. Ήδη 75 μηχανικοί δουλεύουν πάνω στο πρόγραμμα, αριθμός που αναμένεται να έχει διπλασιαστεί ως το 2020.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)