to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Άραγε τι είναι αντιδραστικό και τι προοδευτικό;

Μια οφειλόμενη απάντηση


Με αφορμή το άρθρο με τίτλο “Μήπως η Αριστερά είναι αντιδραστική-οπισθοδρομική;” (https://www.tharrosnews.gr/2020/11/mipos-i-aristera-einai-antidrastiki-opisthodromiki/?fbclid=IwAR1ODK2wxOYl9ZXMSZcZ9v4pkd08CnJe7DEEiPZ2aCPikZAVDCNK0aG-gAY) που φιλοξενήθηκε πρόσφατα στην εφημερίδα ΘΑΡΡΟΣ με την υπογραφή του κύριου Μαράντου ως “Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης” και εξαπέλυε ένα κρεσέντο λάσπης και ύβρεων απέναντι στην Αριστερά και τις θέσεις της, αισθανθήκαμε την ανάγκη να προβούμε σε ορισμένες επισημάνσεις.

Άλλωστε η μεθοδολογία αυτή, της επίθεσης δηλαδή στην Αριστερά και τις άξιες της  με το προσωπείο του προοδευτικού φιλελεύθερου ευρωπαϊστή είναι αρκετά διαδεδομένη και στους   κυβερνητικούς κύκλους. Δεν ξεχνάμε τις πρόσφατες δηλώσεις Κεραμέως περί συλλογικής ευθύνης του αριστερού χώρου για την κατάσταση των ΑΕΙ ή του Μάκη Βορίδη για την ανάγκη ιδεολογικής ήττας της αριστεράς.

1) Εκπαίδευση

Διαχρονικά οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις στην Ελλάδα  έβαζαν στο στόχαστρο το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των πανεπιστήμιων ειδικότερα, με τον μανδύα των “υγιών μεταρρυθμίσεων” που θα την συνδέσουν με  την αγορά εργασίας. Πάνω σε αυτή την γραμμή δομείται το αφήγημα του άσυλου ανομίας  που δυσφημεί τα δημόσια πανεπιστήμια 3 δεκαετίες. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη τετραετία  προχώρησε σε ριζοσπαστικές τομές που ενίσχυσαν το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και την έρευνα  μετά από 7 χρονιά μνημονιακών περικοπών.  Η πανεπιστημιοποίηση  των ΤΕΙ, η ενίσχυση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΑΕΙ, η εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων για την ερεύνα και η δραστική μείωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά  είναι τα σημαντικότερα ορόσημα  της πολιτικής της 

Τέλος  σχετικά με το άσυλο, ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την επαναφορά του που ήταν πάγιο αίτημα των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας με μέριμνα όμως για αυτεπάγγελτη παρέμβαση της αστυνομίας σε περίπτωση τέλεσης κακουργήματος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στα ΑΕΙ. Η κατάργηση του άσυλου από την ΝΔ το καλοκαίρι του 2019 τελικά μάλλον όξυνε το πρόβλημα, με τα περιστατικά βίας και καταστολής στα ΑΕΙ, να εκτινάσσονται κατακόρυφα.

2) Επιχειρείν

Ο σοφός  λαός λέει ότι “στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί”. Δεν μπορούν να μιλάνε για το “επιχειρείν” και την οικονομία αυτοί που η κυβέρνησή τους επί Σαμαρά οδήγησε σε λουκέτο πάνω από 300.000 επιχειρήσεις μετά από δυσβάστακτα μέτρα, χαράτσια, περαιώσεις και την ύφεση που μάς οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους και τα μνημόνια που έφεραν. Δεν ξεχνάμε ότι εκείνη την περίοδο οι Έλληνες πολίτες απώλεσαν το 40% των εισοδημάτων τους ( κάτι που δεν έχει γίνει σε καμία χώρα σε καιρό ειρήνης), ότι η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 28% (και πάνω από 60% στους νέους) και ότι μόνο το διάστημα 2010-2013 έκλεισαν πάνω από 3.500 καταστήματα στο λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εν καιρώ πανδημίας, λόγω των ιδεοληψιών της και των συγκεκριμένων συμφερόντων που εκπροσωπεί προτίμησε να μην στηρίξει ούτε το Ε.Σ.Υ, ούτε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με εμπροσθοβαρή μέτρα (κάτι που από την πρώτη στιγμή πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και έπραξαν άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις), αφήνοντας στο έλεος της τύχης τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις , αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις και τα δάνειά τους.

Κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα λουκέτα και την αύξηση της ανεργίας. Ήδη η χώρα μας βρίσκεται από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε σχέση με τους θανάτους ανά εκατομμύριο και ταυτόχρονα στην τελευταία θέση ως προς την ύφεση από την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ, επί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημειώσαμε ρεκόρ εξαγωγών και επενδύσεων. Χαρακτηριστικά το 2018 οι εξαγωγές έφτασαν στο υψηλότερο σημείο από το 2004. Αντίστοιχα το 2018 παρουσίασε την καλύτερη επίδοση της δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση από το 2006. Επίσης είχαμε με συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο την απλούστευση της διαδικασίας για τη δημιουργία επιχείρησης με περιορισμό της γραφειοκρατίας και παράλληλα αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης από την σημαντική στήριξη των αδύναμων στρωμάτων.
Δεν τα λέμε εμείς αυτά. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΤτΕ τα αναφέρουν.

3. Απόδημοι Έλληνες

Η εργαλειοποίηση της πατρίδας και η εκμετάλλευση της συναισθηματικής της επίκλησης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες δεν είναι πατριωτισμός, αλλά πατριδοκαπηλία. Να θυμίσουμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο επίλυσης για την ψήφο της ομογένειας, αφού συγκρότησε ειδική επιτροπή για το θέμα και προχώρησε σε ολοκληρωμένη πρόταση νόμου στη βάση της σχετικής πρότασης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

Προοδευτικό είναι να συγκροτείς ένα σοβαρό σχέδιο ενίσχυσης του απόδημου ελληνισμού σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο και ένα συνολικό σχέδιο που θα δίνει δικαίωμα ψήφου στην ομογένεια χωρίς να αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, όπως κάνει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας, το αρμόδιο όργανο για τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν είναι προοδευτικό πράγμα ο εμπαιγμός και τα ψέματα του Μητσοτάκη, χωρίς σχέδιο, στους απόδημους Έλληνες (που άλλα τους έταξε και άλλα υλοποίησε ένα μήνα μετά) μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη. Πάνω από όλα προοδευτικό είναι να ψηφίζουν όλοι και όλες εκεί που διαμένουν, σχεδιάζουν την ζωή τους και πληρώνουν τους φόρους τους.

Οι απόδημοι Έλληνες εκεί που ζουν (και πολλοί δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, κάτι που πρέπει να μεριμνήσει η χώρα μας για αυτό) και όσοι μετανάστες και πρόσφυγες διαμένουν νόμιμα στην χώρα μας. Δεν είναι δυνατόν οι συμμαθητές μας, οι συνάδελφοί μας, οι φίλοι μας, όσοι έχουν τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια όνειρα με εμάς να μην έχουν δικαίωμα στο εκλέγειν και εκλέγεσθαι επειδή έχουν διαφορετική καταγωγή.

4)”Νόμος και τάξη”

Η δημόσια ασφάλεια είναι αγαθό που το κράτος  προφανώς οφείλει να παρέχει  στους πολίτες .Όμως από την περίοδο των πρώτων μνημονίων η νέα δημοκρατία με πρόσχημα  την δημόσια ασφάλεια επιχείρησε να περιστείλει ατομικές ελευθερίες για να φιμώσει το λαϊκό κίνημα και να περάσει ανενόχλητη την αντιδραστική της ατζέντα σε παιδεία- υγεία- εργασία. Αποκορύφωμα ήταν το χουντικής κοπής νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις του περασμένου καλοκαιριού και οι πρόσφατες απαγορεύσεις συγκεντρώσεων της αστυνομίας για τους εορτασμούς της 17 Νοέμβρη που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων από σύσσωμο τον χώρο της αριστεράς και των προοδευτικών πολιτών.

Παράλληλα,  επιλέγοντας να αξιοποιήσει τον τρόμο σαν “εργαλείο κοινωνικής υγιεινής” το υπουργείο κλείνει το μάτι στους ακροδεξιούς θύλακες εντός της αστυνομίας καλύπτοντας πλήρως τα φαινόμενα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας . Η παραβίαση του οικογενειακού ασύλου στην περίπτωση του Ινδαρέ όπως και στις πρόσφατες ρίξεις κρότου λάμψεις μέσα σε πολυκατοικία, ο αναίτιος εγκλωβισμός και το ξυλοφόρτωμα  δεκάδων φοιτητών στην ΑΣΣΟΕ τον περασμένο Νοέμβρη και η βιαιοπραγία μετά σύλληψης μιας ολόκληρης οικογενείας στα Σεπόλια  είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των  συνεπειών του δόγματος “νομός και τάξη” του Χρυσοχοιδη.

Η ασφάλεια των πολιτών διασφαλίζεται μόνο με τον ουσιώδη  εκδημοκρατισμό των σωμάτων ασφάλειας, με κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ , αναμόρφωση της δομής και της λειτουργίας δυνάμεων καταστολής και γενικότερη αλλαγή στον πυρήνα της  εκπαίδευσης των αστυνομικών. Η δημόσια ασφάλεια πάνω από όλα προϋποθέτει κοινωνό κράτος και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.

5. Μεταρρυθμίσεις

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δεν προσπάθησαν να κάνουν μεταρρυθμίσεις.

Στην πραγματικότητα υλοποίησαν ακραίες απορυθμίσεις που κατακρεούργησαν το κοινωνικό κράτος (παιδεία-υγεία-κοινωνική ασφάλιση), την εργασία, τη δημόσια διοίκηση, το περιβάλλον και την οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την υπονόμευση της Παιδείας όταν επί κυβέρνησης Σαμαρά αντί για βιβλία, του υπουργείο έδινε φωτοτυπίες στους μαθητές και μέχρι την άνοιξη τα κενά από την έλλειψη εκπαιδευτικών δεν είχαν καλυφθεί. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την απελπιστική κατάσταση που επικρατούσε στα νοσοκομεία με την υποχρηματοδότησή τους, το κλείσιμο νοσοκομείων και τα πεντάευρα εισητήρια σε αυτά. Η κυβέρνηση Σαμαρά αχρήστευσε την Επιθεώρηση Εργασίας, απολύοντας προσωπικό και την κατάντησε την μοναδική επιθεώρηση στον κόσμο χωρίς νομικό τμήμα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αύξησε την χρηματοδότηση για την Έρευνα σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, φτάνοντας τις δαπάνες στο 1,15% του ΑΕΠ. Επίσης, στήριξε την Υγεία με αύξηση της χρηματοδότησης, την δημιουργία νέων νοσοκομείων, την δημιουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, προσλήψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και νέο εξοπλισμό. Επιπρόσθετα ανασυγκρότησε την Επιθεώρηση Εργασίας με νέες προσλήψεις, νομικό τμήμα και την ισχυροποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών με νέα υπολογιστικά συστήματα.

Τώρα ξαναβλέπουμε την προσπάθεια υποτίμησης του ΣΕΠΕ απο τον Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε φρένο στο πελατειακό κράτος, στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, στην διαφθορά και την διαπλοκή που οργίαζαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ , εισάγοντας διαφανείς όρους στη δημόσια διοίκηση, νέο ήθος, ελέγχους και εκσυγχρονισμό του κράτους με την “ηλεκτρονική διακυβέρνηση”.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε πραγματικές μεταρρυθμίσεις που διεύρυναν δικαιώματα, επανέφεραν κατακτήσεις, εμβάθυναν την Δημοκρατία και θωράκισαν τους δημοκρατικούς θεσμούς όπως στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην δημόσια διοίκηση , τις φυλακές, τον εκλογικό νόμο, την απλή αναλογική, τον ποινικό κώδικα, και τις προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση που καταψήφισαν οι “φιλελεύθερες” πολιτικές δυνάμεις.

Αν η Δεξιά θεωρεί ως μεταρρυθμίσεις το κλείσιμο της Δημόσιας τηλεόρασης, την αποψίλωση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της ιστορικής μας κληρονομιάς, την ελαστικοποίηση της εργασίας, τα ρουσφέτια, τις offshore, τα δωράκια στους ημέτερους, σε κλινικάρχες και καναλάρχες και τον Πτωχευτικό Κώδικα, τότε να μας λείπουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.

6) Πατρίδα και Έθνος

Η αριστερά διαχρονικά αντιλαμβανόταν τον  πατριωτισμό ως μια ανυποχώρητη μάχη για την Ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη  και την Δημοκρατία. Η αριστερά στην Ελλάδα  υπήρξε διαχρονικά δύναμη πατριωτικής ευθύνης  κινούμενη όμως πάντα με βάση τις αρχές της διεθνιστικής αλληλεγγύης. 

Παράδειγμα οι αγώνες του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ ενάντια στην τριπλή κατοχή  της χώρας αλλά και της ΕΔΑ  στην μετεμφυλιακή περίοδο για το κυπριακό ζήτημα. Μην ξεχνάμε ότι οι ταγματασφαλίτες, οι δωσίλογοι και τα τσιράκια των κατακτητών μας είναι οι ιδεολογικοί ή και φυσικοί πρόγονοι της αστικής (Ακρο)Δεξιάς.  Σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς και φυσικούς προγόνους της Αριστεράς που θυσίασαν τα καλύτερά τους χρόνια και την ίδια την ζωή τους για την Εθνική Ανεξαρτησία, την Ελευθερία και την Δημοκρατία.

Την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που χαράχτηκε από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΞ, στηρίχθηκε στην άποψη ότι η διευθέτηση των διαφορών με τους γείτονες μας, οφείλει να γίνεται βάσει του διεθνούς δίκαιου και διαμέσου μιας φιλειρηνικής και διπλωματικής οδού.

Κορωνίδα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσε η Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία που έγινε λόγω της ύπαρξης προοδευτικών κυβερνήσεων στις δυο χώρες  και στηρίχθηκε στις αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές. Με την συμφωνία  αυτή διασφαλίστηκε η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, η οικονομική συνανάπτυξη των δύο χωρών και η απομάκρυνση της τουρκικής  επιρροής από την γείτονα χώρα.

Στον αντίποδα η Νέα δημοκρατία τήρησε μια στάση ύψιστης υποκρισίας στο  μακεδονικό στηρίζοντας τα συλλαλητήρια της ντροπής  πλάι σε χρυσαυγίτες, κόντρα στην γραμμή που η ιδία χάραξε στο Βουκουρέστι  υποσκάπτοντας τα εθνικά συμφέροντα ένεκα μικροπολιτικής.

Την ιδία ακριβώς πορεία ακολούθησε δυστυχώς και την περίοδο της διακυβέρνησης της φέρνοντας  στην βουλή την συμφωνία για ΑΟΖ με Ιταλία που επί ΣΥΡΙΖΑ κατακεραύνωνε ,τερματίζοντας το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και  μετατρέποντας την χώρα σε απαθή παρατηρητή των εξελίξεων στην ανατολική μεσόγειο. 

   Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν την χώρα μας, μάς οδήγησαν στα μνημόνια και σε ανέχεια μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αντέστρεψε αυτήν την κατάσταση, βελτίωσε όλους τους οικονομικούς δείκτες, στήριξε τους πιο αδύναμους, έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και την επιτροπεία και μας οδήγησε στο ξέφωτο της ανάπτυξης, κάτι που αντέστρεψε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη από τους πρώτους μήνες και πριν την πανδημία.

Επειδή πολλές φορές οι έννοιες χάνουν το νόημα τους για εμάς προοδευτικό είναι ό,τι βελτιώνει την θέση της κοινωνικής πλειοψηφίας και μας πάει μακριά από τις σκοτεινές εποχές που κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν με τις ιδεοληψίες και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.  

Δημήτρης Λούκας
Προκόπης Κοσμόπουλος
Δήμος Κοσμόπουλος

*Έλληνες, Καλαματιανοί, αριστεροί, διεθνιστές και μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)