to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:55 | 29.11.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτισμός

Αρ. Μπαλτάς: Υπάρχει μια ιστορική σταθερά γύρω από την έννοια του κομμουνισμού

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Ονόματα του Κομμουνισμού» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου ο πανεπιστημιακός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, μίλησε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης».


Σε σχέση με το βιβλίο του ο κ. Μπαλτάς ανέφερε πως σε αυτό «διαπραγματεύομαι τα ονόματα του κομμουνισμού στο διάβα ολόκληρης της ιστορίας, από την εποχή του Σπάρτακου. Η ιδέα είναι ότι αυτή η έννοια του κομμουνισμού, με διαφορετικά ονόματα κάθε φορά, εξ ου και ο τίτλος, εμφανίζεται ως έννοια όταν υπάρχουν μεγάλες εξεγέρσεις των καταπιεσμένων, των εκμεταλλευομένων, που ζητούν δικαιοσύνη, ελευθερία και ισότητα».

«Αυτή η ιδέα διατρέχει όλη την ιστορία, και ενοποιείται ακριβώς από τα ίδια αιτήματα», συμπλήρωσε ο κ. Μπαλτάς, εκτιμώντας πως «αυτό το σύνολο των αιτημάτων ονομάζω κομμουνισμό. Υπάρχει κάτι σαν ιστορική σταθερά γύρω από την έννοια, και αυτή τη σταθερότητα θέλει να αναδείξει το βιβλίο».

Κληθείς να σχολιάσει τις καταλήψεις σε σχολεία με ακροδεξιό χαρακτήρα ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «τραγικό το θέμα», καθώς «όλες αυτές οι ιδέες είναι απάνθρωπες και καταστροφικές, είναι αυτές που οδήγησαν στα Ολοκαυτώματα και τους Παγκοσμίους Πολέμους, αλλά πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι υπάρχει και άλλου τύπου όραμα και άλλη προοπτική, και όχι μόνο ο εγκλωβισμός στο σήμερα».

Όπως τόνισε σε σχέση με τη νέα γενιά, πρέπει «να τους δώσουμε μια προοπτική και ένα όραμα, και αυτό είναι δουλειά των δασκάλων, των νεολαιών των δημοκρατικών κομμάτων, δουλειά όλων μας. Υπάρχει δυνατότητα ουσιωδών ιδανικών που σε αυτά καλούνται να στρατευθούν και όχι  στην αθλιότητα και την απανθρωπιά».

Αναφορικά με την στάση της συνδικαλιστικής παράταξης της Νέας Δημοκρατίας (ΔΑΚΕ), η οποία σε ανακοίνωση της αφομοιώνει πλήρως την αφήγηση της νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε την τακτική αυτή «αστικό έγκλημα», καθώς «δεν είναι δυνατόν δημοκρατικά αστικά κόμματα για λόγους ψηφοθηρικούς της κακιάς ώρας να εκμεταλλεύονται τις ιδέες της Χρυσής Αυγής προκειμένου να δηλητηριάσουν τα παιδιά».

Παράλληλα ο πρώην υπουργός διαπίστωσε πως «υπάρχει μείζων κίνδυνος για την Ευρώπη ολόκληρη», διότι όπως είπε «πηγαίνουμε σια μια κατάσταση τύπου Βαϊμάρης, με την ακροδεξιά να ανέρχεται παντού εκμεταλλευόμενη την λιτότητα και την εξαθλίωση των ανθρώπων». «Αν εκεί δεν αντιμετωπίσουμε το κύμα με ζωογόνες και δημιουργικές ιδέες κινδυνεύουμε να βρεθούμε σε καταστάσεις που θα είναι επανάληψη καταστάσεων που νομίζαμε ότι είναι οριστικά ξεπερασμένες», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Σε σχέση με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η κυβέρνηση μπορεί πια «να κινηθεί με περισσότερους βαθμούς ελευθερίας, στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση στα στρώματα που έχει πληγεί περισσότερο».
 
Στο καφέ του Βασιλικού Θεάτρου η παρουσίαση του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Ο Όμιλος Φίλων Θεσσαλονίκης Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», το βιβλιοπωλείο «Το Κεντρί» και οι εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ, βουλευτή και πρώην υπουργού Αριστείδη Μπαλτά «Ονόματα του Κομμουνισμού» στο Καφέ του Βασιλικού Θεάτρου το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 στις 12 το μεσημέρι.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο συγγραφέας και μεταφραστής Άκης Γαβριηλίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού,  ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΠ και διδάσκων στο ΕΑΠ Μιχάλης Μπαρτσίδης, ο ζωγράφος Ανδρέας Μαράτος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Ακούστε τα όσα δήλωσε ο πανεπιστημιακός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς, στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης», την εκπομπή «Ορθά Κοφτά», και τους Απόστολο Λυκεσά και Ευγενία Χατζηγεωργίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)