to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 19.06.2019

Πολιτική

Αρ. Μπαλτάς: Θέλουμε επενδύσεις που να σέβονται τον πολιτισμό

«Ο πολιτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της χώρας επί χιλιάδες χρόνια, πρέπει να τον προστατεύσουμε, χωρίς με αυτήν την προστασία να αποκλείουμε επενδύσεις που θα σέβονται αυτόν τον πολιτισμό. Θέλουμε επενδύσεις να σέβονται αυτόν τον πολιτισμό»


«Ο πολιτισμός είναι ένα χαρακτηριστικό αυτής της χώρας επί χιλιάδες χρόνια, πρέπει να τον προστατεύσουμε, χωρίς με αυτήν την προστασία να αποκλείουμε επενδύσεις που θα σέβονται αυτόν τον πολιτισμό. Θέλουμε επενδύσεις να σέβονται αυτόν τον πολιτισμό». Αυτό ανέφερε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, βουλευτής και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Περιφέρεια Δυτικής Αττικής, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Αν δείτε χώρους που είναι κηρυγμένες αρχαιολογικές περιοχές, όπως η Αθήνα, είδατε τι ωραία μπορεί να γίνει ένα νέο μουσείο (σ.σ. της Ακρόπολης) να προστατευθούν οι αρχαιότητες και να έχει τελικά ένα διπλό (μουσείο) ένα πάνω, ένα κάτω από τη γη. Είδατε στο μετρό της Θεσσαλονίκης; Σώζεται η (αρχαία) Εγνατία που βρέθηκε ένα κομμάτι της σε πολύ καλή κατάσταση από τις ανασκαφές για το μετρό και ο σταθμός παρόλα αυτά φτιάχνεται και θα είναι ένας υποδειγματικός σταθμός (...) », πρόσθεσε.

Χαρακτηρίζοντας «πόλο έλξης από όλες τις μεριές την κληρονομιά μας», ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι «αν έχουμε αίσθηση του σεβασμού, της κληρονομιάς από τη μια και την ανάγκη επενδύσεων από την άλλη, τότε πραγματικά μπορούν να βρεθούν λύσεις. Και αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε σε σχέση με όλες αυτές τις μεγάλες ενέργειες, μεγάλες επενδύσεις».

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρώην υπουργός τόνισε: «Κάτι βλέπω να γίνεται και να αναπτύσσεται σε όλους τους τομείς και του σύγχρονου πολιτισμού. Βλέπω μια ζωντανή δημιουργία που μοιάζει κάτι σαν απαρχές τουλάχιστον μίας πολιτισμικής αναγέννησης (...) θέατρο, χορό, μουσική, νέους και φτασμένους καλλιτέχνες που αρχίζουν και συνδυάζονται λίγο μεταξύ τους, προτείνουν νέα πράγματα (...) και βλέπω και ένα ενδιφέρον του κόσμου για τέτοιες παρστάσεις».

Σε ερώτηση για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, χαρακτήρισε βασικό στοιχείο τον πολιτικό πολιτισμό, λέγοντας πως «πρέπει να συγκρουστούν προγράμματα, να ξέρει ο κόσμος υπό ποίες προϋποθέσεις ψηφίζει και τι να περιμένει την επόμενη μέρα».

«Βλέπουμε από πλευρά της ΝΔ σαν να θέλει να κρύψει ένα πρόγραμμα, είναι κάποιες γενικές κουβέντες, ρόδινες υποσχέσεις του είδους ότι η ανάπτυξη θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά τα συγκεκριμένα περί μείωσης της φορολογίας παραδείγματος χάριν ή τέτοιου τύπου "λεπτομέρειες" φαίνεται να μην απασχολούν τη ΝΔ για να τα εξηγήσει (...) Δεν φτάνει η γενική εικόνα (...) Δεν έχουμε σαφές πρόγραμμα από τη ΝΔ», επισήμανε.

Για την ανάγκη ύπαρξης μίας νομοθετικής ρύθμισης των χορηγιών, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι «χρειάζεται μια γενικότερη ρύθμιση για τη χορηγία σε όλα της τα επίπεδα» και πρόσθεσε πως «στις μεγάλες χώρες, επειδή το έχουν λύσει, οι χορηγίες βοηθούν πολύ τεράστιους οργανισμούς, όπως η Metropolitan Opera στη Νέα Υόρκη στηρίζεται σε χορηγίες, είναι σαφές το καθεστώς, οι άνθρωποι που χορηγούν βλέπουν να πιάνουν τόπο οι χορηγίες τους».

Για τη δυσκολία των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, ο κ. Μπαλτάς υπογράμμισε πως «είναι ένα επανερχόμενο ζήτημα (...) η δυσκολία των θεμάτων πρέπει να είναι κλιμακωτή (...), τα θέματα πρέπει να είναι έλλογα, να είναι συναρθρωμένα με την ύλη που έχουν διδαχθεί τα παιδιά». Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους, συμπληρώνοντας ότι «ακόμη και αν δεν τα πάνε τόσο καλά όσο θα θέλανε, να τους πω ότι δεν είναι το τέλος της ζωής αυτό, είναι μια δοκιμασία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)