to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:35 | 24.02.2015

Πολιτική

Αρ. Μπαλτάς: Τέλος στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών - Τι θα γίνει με τα κενά

Τέλος στις διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών έβαλε το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς δήλωσε ότι έχει τη δυνατότητα να διορίσει με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στα σχολεία, κάτι που θα κάνει τις επόμενες μέρες.


Ο υπουργός διευκρίνισε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ότι αναγνωρίζει πως πολλοί εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω τη μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους για απόσπαση. Ωστόσο η παρούσα χρονική περίοδος είναι πολύ δύσκολη για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά κενά και συνεπώς μόνο ελάχιστες εξαιρέσεις μπορούν να πράξουν για πολύ σοβαρούς λόγους υγείας.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης οι τρέχουσες διαδικασίες αξιολόγησης αναστέλλονται, καθώς και οι όποιες πειθαρχικές ή προαγωγικές συνέπειές τους, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος όλοι οι συναφείς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείου Παιδείας έκλεισε την Παρασκευή τη διαδικτυακή πύλη ανάρτησης των εκθέσεων αξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Όσον αφορά του πίνακες των αναπληρωτών, ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε ότι η ρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνηση, που περιγράφεται στο άρθρο 72 του νόμου 4316/2016, σύμφωνα με την οποία μεταξύ εκπαιδευτικών που απέκτησαν το πτυχίου του στην ΄ίδια εξεταστική περίδοξο προηγούνται στους πίνακες αναπληρωτών εκπαιδευτικών ΄σοι έχουν υψηλότερο βαθμό πτυχίου δεν βρίσκει σύμφωνη τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας,  η οποία και προτίθεται να την καταργήσει, μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικότερης επανεξέτασης του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών. Επειδή όμως η αναίρεση της παραπάνω ρύθμισης απαιτεί για νομοτεχνικούς λόγους ένα εύλογο χρονικό διάστημα που μπορεί και να υπερβαίνει το δίμηνο,  το υπουργείο Παιδείας προέβη άμεσα στον διορισμό αναπληρωτών από τον πρόσφατα αναμορφωμένο πίνακα, κατ’ εξαίρεση και μόνο για την τρέχουσα σχολική χρονιά, προκρίνοντας ως κατεπείγουσες τις ανάγκες κάλυψης των κενών στα σχολεία, Για όλα αυτά τα ζητήματα θα αποσταλούν πολύ σύντομα τις αρμόδιες Διευθύνσεις διευκρινιστικές εγκύκλιοι.

Τα κενά

Όσον αφορά τα κενά στα σχολεία, ο υπουργός Παιδείας Α. Μπαλτάς δήλωσε ότι υπάρχου παρά πολλές εκπαιδευτικές ελλείψεις και τα σχολεία υπολειτουργούν μετα τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες της προηγούμενης περιόδου, αλλά όπως είπε θα γίνουν προσλήψεις αναπληρωτών, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά: «Θα εκπλαγείτε όταν θα δείτε ότι το υπουργείο μπορεί να προσλάβει αναπληρωτές καθηγητές. Θα προσλάβουμε με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό αναπληρωτές, που κρατούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο συρτάρι για δικούς τους λόγους».

Ο υπουργός έκανε τέλος αναφορά και στα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι έχουν δύο σοβαρά προβλήματα. «Το ένα είναι η χρηματοδότηση. Μετά το PSI κουρεύτηκαν τα αποθεματικά των πανεπιστημίων κατά πολύ, οι δημόσιες πιστώσεις μειώθηκαν , δεν φτάνουν σχεδόν καν για τα λειτουργικά έξοδα και τα πανεπιστήμια επιβιώνουν βρίσκονται χρήματα από εδω και από εκεί για να επιβιώσουν. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι τα πανεπιστήμια έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό, γιατί δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη σε αντικατάσταση κάποιου που πήρε σύνταξη».

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)