to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:42 | 31.10.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Αρ. Μπαλτάς: Συνταγματική αναθεώρηση - Να συναισθανθούμε όλοι την ευθύνη του εγγύς μέλλοντος (ηχητικό)

Παρά τις μικροπολιτικές «ντουφεκιές στον αέρα» από τη ΝΔ και «τα κόμματα που την ακολουθούν κατά γράμμα» αποφεύγοντας την σοβαρή συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να συζητήσουμε σοβαρά για τα μεγάλα ζητήματα που δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά τις επόμενες δεκαετίες


«Να συναισθανθούμε την ευθύνη του εγγύς μέλλοντος», είπε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο. Εκτίμησε παράλληλα ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συναίνεσης με την Εκκλησία εάν πούμε «τα του Καίσαρος το Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση έρχεται την κατάλληλη στιγμή

Η πρωτοβουλία της συζήτησης για την συνταγματική αναθεώρηση «έρχεται την κατάλληλη στιγμή» μετά την έξοδο από τα προγράμματα, «έχουμε έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η κυβερνητική θητεία», είπε ο κ. Μπαλτάς.

«Τα θέματα που θίγει, η πρόταση που θα υποβάλει τελικά η κυβερνητική πλευρά, είναι γενικώς γνωστά, πολυσυζητημένα», σημείωσε, «κάποια προϋπήρχαν στη συζήτηση επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν είναι κατά κανένα τρόπο αιφνιδιασμός. Το θέμα είχε τεθεί αρκετό καιρό πριν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, πλέον είμαστε στο σημείο να αρχίσουμε να συζητάμε συγκεκριμένα, θετικά, πραγματικά πολιτικά διακυβεύματα ... το πώς θα συντάξουμε εκ νέου το γενικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε».

Για την απροθυμία της αντιπολίτευσης να εμπλακεί ουσιαστικά στον διάλογο αυτό, ο κ. Μπαλτάς σχολίασε ότι «ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση ούτε κάποια κόμματα που την ακολουθούν κατά γράμμα μας έχουν συνηθίσει να θέλουν πραγματικά να μετάσχουν σε πολιτική συζήτηση. Συνήθως είναι "τουφεκιές στον αέρα" χωρίς περιεχόμενο ... πάντα το πράγμα ξεφεύγει από το πολιτικό και γίνεται φαντασμαγορία. Ελπίζω να πρυτανεύσουν καλύτερες σκέψεις, αλλά προφανώς δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε αυτή την στιγμή».

Για τα πιθανά όρια που θέτουν για την Αριστερά συγκεκριμένα θέματα, όπως ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας, ο ίδιος σημείωσε ότι «η φράση "συνταγματική αναθεώρηση" στο παρελθόν γενικώς δημιουργούσε κάποιας μορφής "βαρεμάρα", δεν ενδιέφερε τους πολλούς. Αν αλλάξουμε το ουσιαστικό και το κάνουμε ρήμα, να πούμε ότι σε τέτοιες διαδικασίες οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού συντάσσουν τους όρους με τους οποίους κινείται η ελληνική κοινωνία, αυτή η φράση από μόνη της δημιουργεί ενδιαφέρον στον κόσμο, ότι όντως εδώ κάνουμε κάτι που μας ενδιαφέρει, πρέπει να εμπλακούμε στην συζήτηση, μέσω των εκπροσώπων μας».

«Κάθε συνταγματική αναθεώρηση γίνεται σε συγκεκριμένη συγκυρία, με συγκεκριμένους συσχετισμούς κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, δεν μπορεί να υπερβεί αυτά τα πλαίσια και περιορισμούς. Πρέπει να δούμε τις ώριμες τομές που χρειάζονται αυτή την στιγμή, όπως την περιβόητη "ευθύνη υπουργών", ώστε να προχωράμε προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού των θεσμών, των λειτουργιών του κράτους, των σχέσεών του με τους πολίτες, κ.ο.κ. Αν το δούμε έτσι είναι μείζον ερώτημα, μπορεί όντως να αρχίσει να ενδιαφέρει τον κόσμο, που θα αρχίσει να πιέζει τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σοβαρά στην συζήτηση», εκτίμησε ο κ. Μπαλτάς.

Να πούμε «τα του Καίσαρος το Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ»

Για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας, σημείωσε ότι «υπάρχει μία αίσθηση "ιερού" ή "οσίου" που διατρέχει όλους τους πολιτισμούς σε όλες τις φάσεις της Ιστορίας τους ... είτε ο θεός μίας θρησκεία είτε μία γενικότερη ιδέα που θεωρούμε ότι μας υπερβαίνει. Αν μιλήσουμε πριν από όλα για το "ιερό", ότι είναι διανθρώπινο χαρακτηριστικό, μπορούμε να συζητήσουμε σωστά. Να πούμε "εγώ πιστεύω στην ορθόδοξη εκδοχή", "εγώ στην καθολική", "εγώ στην μουσουλμανική", "εγώ σε καμία", μπορούμε να συζητήσουμε ότι όλοι έχουμε μία αίσθηση ιερού. Εάν το καταλάβουμε αυτό και πούμε "τα του Καίσαρος το Καίσαρι και τα του θεού τω θεώ", μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε πλέον τις σχέσεις της Εκκλησίας, ως οργανωμένης δύναμης εντός μίας συντεταγμένης Πολιτείας, με το Κράτος. Αν "το πάρουμε" έτσι, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συναίνεσης με την Εκκλησία», όπως εκτίμησε.

Τόνισε επίσης ότι «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η φράση "επικρατούσα θρησκεία" έχει μία ιστορική πραγματικότητα στην Ελλάδα, απλώς οφείλει να μην έχει από εκεί και πέρα καμία κανονιστική λειτουργία. ένα προοίμιο που λέει ότι η Ελληνική Πολιτεία συντάχθηκε σε συγκεκριμένες στιγμές τον 19ο αιώνα μετά από μία Επανάσταση (που είχε και αυτή Συντάγματα) και σε αυτή την διαδικασία δεν είμαστε πορευόμενοι στην ίδια μορφή με τον Διαφωτισμό στην υπόλοιπη Ευρώπη (όπου οι σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ήταν έντονες, υπήρχαν μάχες, κληρικαλισμού και αντικληρικαλισμού κτλ.). Εδώ δεν πήγαμε έτσι ... Πρέπει να δούμε ότι η Πολιτεία ως Πολιτεία πρέπει να έχει τους δικούς της κανόνες, με πλήρη θρησκευτική ουδετερότητα, να προστατεύονται εξίσου όλα τα δόγματα, όλες οι θρησκείες, όλοι οι άθεοι, κ.ο.κ.».

«Πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι, εμείς και η αντιπολίτευση, να συζητήσουμε σοβαρά, έλλογα, με το αντίστοιχο βάρος, να μην προσπαθήσουμε να κάνουμε μικροπολιτική επί τέτοιων μεγάλων ζητημάτων που δεν αφορούν μόνο εμάς, αλλά δεκαετίες μπροστά ... το Σύνταγμα διαρκεί, δεν είναι στιγμιαία αντιπαράθεση. Να συναισθανθούμε όλοι την ευθύνη αυτού του εγγύς μέλλοντος, να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο καλύτερη συζήτηση μπορούμε», κατέληξε ο κ. Μπαλτάς.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη Στο Κόκκινο, εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)