to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:23 | 25.09.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Αρ. Μπαλτάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνει μεγάλο ανοιχτό κάλεσμα στους πολίτες

Για το βιβλίο του «Εντός παρενθέσεως; Κυβερνώσα ριζοσπαστική Αριστερά, περίοδος πρώτη» με αφορμή την εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς στη Θεσσαλονίκη μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 ο συγγραφέας, πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς


Για το βιβλίο του «Εντός παρενθέσεως; Κυβερνώσα ριζοσπαστική Αριστερά, περίοδος πρώτη» με αφορμή την εκδήλωση του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς στη Θεσσαλονίκη με θέμα τις εμπειρίες από την αριστερή διακυβέρνηση μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή Κάτι παίζει στο Κόκκινο ο συγγραφέας, πανεπιστημιακός και πρώην υπουργός, Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. «Πρέπει να δούμε τι υπέφερε η χώρα από την εφαρμογή και του δικού μας μνημονίου, να δούμε ότι είμαστε σε καλύτερη κατάσταση σήμερα και να δούμε πως από εδώ και πέρα κοιτάμε τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτυχθεί η χώρα, με τις ανάγκες περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και με ένα μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα είναι μπετόν και τουρισμός, θα είναι κάτι στηριγμένο στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που έχει πολλές δυνατότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάς.

Σε σχέση με την από εδώ και πέρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Μπαλτάς τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συνεκτικής αφήγησης και προγράμματος για την διακυβέρνηση της χώρας. Έκανε λόγο για ένα μεγάλο ανοιχτό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ που θα λέει, «ελάτε όλοι μαζί να αλλάξουμε τη χώρα με ανοιχτά τα σύνορα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «δίνει την προοπτική που θα μας πάει στο επόμενο βήμα».

Η εκδήλωση του Ινστιτούτου θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ (Μεγ. Αλεξάνδρου 49), έχει ως αφορμή το βιβλίο του Αρ. Μπαλτά «Εντός παρενθέσεως; Κυβερνώσα ριζοσπαστική Αριστερά, περίοδος πρώτη» (25 Ιανουαρίου 2015 - 21 Αυγούστου 2018) (Εκδόσεις Πατάκη, 2019).

Όπως αναφέρει η πρόσκληση του Ινστιτούτου, η περίοδος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) αποτελεί ένα πρωτότυπο εγχείρημα, για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς ανέλαβε, ως ο βασικός κυβερνητικός εταίρος, την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωζώνης, και μάλιστα σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης.

Οι εμπειρίες από την περίοδο αυτή και τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν είναι σημαντικά για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και συνολικότερα στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό, το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Εμπειρίες Αριστερής Διακυβέρνησης», το οποίο υλοποιεί την τρέχουσα χρονιά (2019-2020), διοργανώνει εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αναδείξει και δημόσια το σχετικό προβληματισμό.

Ο συγγραφέας του βιβλίου έχει όχι μόνο άμεση προσωπική εμπειρία από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη θεωρητική συγκρότηση που του επιτρέπει να εμβαθύνει στην εμπειρία του αυτή.

Συζητούν:

- Νίκος Παρασκευόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ, πρ. Υπουργός Δικαιοσύνης,

- Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, πρ. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Αριστοτέλη

- Δημήτρης Τζανακόπουλος, Βουλευτής, πρ. Υπουργός Επικρατείας

- Θεανώ Φωτίου, Βουλευτής, πρ. Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας

Συντονίζει ο Θεόφιλος Σιχλετίδης, δημοσιογράφος

Παρεμβαίνουν ο συγγραφέας και ο Επιστ. Διευθυντής του ΙΝΠ Μιχάλης Μπαρτσίδης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)