to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:03 | 14.01.2019

Πολιτική

Αρ. Μπαλτάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ «έσπασε» την καψυποψία της κεντροαριστεράς, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης

Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖA «σπάει» την καχυποψία της ελληνικής κεντροαριστεράς, υπογράμμισε ο βουλευτής Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας Στο Κόκκινο


Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο ΣΥΡΙΖA «σπάει» την καχυποψία της ελληνικής κεντροαριστεράς, αποδεικνύει ότι έχει την τόλμη να ανοίξει πραγματικά μεγάλα ζητήματα και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί βουλευτές βλέπουν τα πράγματα, υπογράμμισε ο βουλευτής Αριστείδης Μπαλτάς μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αλατζά. Η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και θα συνεχίσει το έργο της, αλλά ενόψει και των ευρωεκλογών είναι πραγματικό και άμεσο διακύβευμα των καιρών σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα η συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου.

Η κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, εκτίμησε ο κ. Μπαλτάς, «όχι απλώς μετρώντας ανθρώπους και νούμερα, αλλά επειδή υπάρχει ένα ιστορικής διάστασης ζήτημα πολιτικής ευθύνης, που κάνει τον καθένα να αναλογιστεί την θέση του, την ιστορία του, το μέλλον της χώρας».

Για το αν μετά από μία επιτυχή ψηφοφορία η συνέχιση του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης κρύβει εμπόδια που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Μπαλτάς είπε ότι ο ίδιος δεν έχει αυτή την εκτίμηση. «Υπό μία έννοια, οι πολιτικές εξελίξεις πάντα είναι απρόβλεπτες, πάντα υπάρχει κάποιος αστάθμητος παράγοντας ... αλλά από την άλλη μεριά ακριβώς οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί -όχι μόνο σε σχέση με το Μακεδονικό και την Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά γενικότερα για την χώρα, κάνουν πολλούς να ανασκευάζουν παλαιότερες πεποιθήσεις τους, να βλέπουν διαφορετικά τα πράγματα. Βλέπουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν υπό τις παρούσες δύσκολες συνθήκες».

Στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, όπως εκτίμησε, ότι «μπορεί να ανοίξει ένας διάλογος ευρύτερος για την διακυβέρνηση της χώρας, την ευθύνη του βουλευτή, τα όρια που έχει η κομματική ένταξη όταν είναι προφανώς αδιέξοδη ... με αυτή την έννοια, όταν κάποιος φεύγει από ένα κόμμα, δεν το κάνει υποχρεωτικά για ιδιοτελείς λόγους, να εξασφαλίσει την "καριέρα' του, αλλά πραγματικά για λόγους συνειδητοποίησης, κατανόησης, μίας αντίληψης για τα πράγματα ... Όσο το βλέπεις από την θετική σκοπιά, τόσο και προτρέπεις προς την θετική σκοπιά, άρα μπορείς όντως να προχωρήσεις σε μία κατεύθυνση ουσιαστικότερης συζήτησης για τις προοπτικές της χώρας».

Αναφερόμενος στην χθεσινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ότι «μέχρι την υλοποίηση της Συμφωνίας Πρεσπών -που δρομολογείται πλέον για να ψηφιστεί στη Βουλή, υπήρχε στο χώρο της κεντροαριστεράς πολύ μεγάλη καχυποψία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτο ένα κόμμα "πολύ μικρό", που δεν έχει κυβερνητικές εμπειρίες, χαρακτηριστικά "λαϊκιστικά", "κακά", κτλ. Φαίνεται ότι μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρωθυπουργός ανοίγουν ένα τέτοιο ζήτημα με όρους πραγματικού πολιτικού ρίσκου όπως διαπιστώνουμε με τις τελευταίες εξελίξεις, ένα θέμα που βασάνιζε την ελληνική πολιτική σκηνή και εξωτερική πολιτική επί 20ετία και πλέον, αυτό δείχνει ότι (σ.τ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν είναι ένα κόμμα που είναι εδώ απλώς για να είναι εδώ. Έχει την τόλμη μεγάλα ζητήματα να τα ανοίξει πραγματικά. Αυτό "σπάει" ένα φράγμα, ένα δίχτυ απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ από την ιστορική κεντροαριστερά στην Ελλάδα. Επιτρέπει στην ίδια να τον δει με διαφορετικό μάτι».

«Αυτό σημαίνει», κατέληξε, «ότι μία πρόσκληση σαν αυτή που προσπάθησε να απευθύνει ο πρωθυπουργός, όντως μπορεί να βρει ευήκοα ώτα, να δημιουργηθεί ένα μέτωπο -με τις διαφορές των πολιτικών δυνάμεων που θα το συμπήξουν, που να βλέπει πια την Ευρώπη με πραγματικά προοδευτικούς όρους. Βλέπουμε να συμβαίνει, να απλώνεται μία τέτοια ιδέα στην Ευρώπη. Πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, όπου ο κύριος αντίπαλος είναι μία ακροδεξιά που καλπάζει σε διάφορες χώρες. Εάν δεν ορθωθεί ένα μέτωπο τέτοιου τύπου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ειδικά στην Ελλάδα, τότε είμαστε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους επιστροφής σε καταστάσεις που αφελώς ίσως θεωρούσαμε ιστορικά ξεπερασμένες οριστικά. Αυτό το μέτωπο είναι ένα διακύβευμα πραγματικό, άμεσο, των καιρών», τόνισε ο κ. Μπαλτάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)