to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 13.06.2018

Διεθνή

Αναχώρησαν για την Ισπανία το Aquarius και άλλα δύο πλοία που μεταφέρουν 630 μετανάστες

Το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες για τους 629 ταλαιπωρημένους ανθρώπους που μοιράστηκαν σε 2 ακόμα πλοία. 106 άνθρωποι έμειναν πάνω στο Aquarius - Διαμαρτυρίες της Ιταλίας μετά τις επικρίσεις Μακρόν


Οι 630 μετανάστες που παραμένουν από την Κυριακή μπλοκαρισμένοι στα ανοιχτά των ακτών της Μάλτας, πάνω στο πλοίο Aquarius, ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης το μακρύ ταξίδι τους για την Ισπανία, ανακοίνωσε μέσω του Twitter η μη κυβερνητική οργάνωση SOS Méditerranée.

Ορισμένοι από τους μετανάστες έχουν επιβιβαστεί σε δύο ιταλικά πλοία, τα οποία κατευθύνονται επίσης στην Ισπανία.

Η ΜΚΟ που έχει ναυλώσει το Aquarius για να βοηθήσει τους μετανάστες οι οποίοι επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου από τη Λιβύη προς την Ευρώπη, διευκρίνισε ότι τα πλοία ξεκίνησαν στις 22.00 (ώρα Ελλάδας). Το ταξίδι τους θα διαρκέσει τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

Κόντρα Ιταλίας-Γαλλίας μετά τις επικρίσεις Μακρόν

 
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας κάλεσε σήμερα, Τετάρτη, τον γάλλο πρεσβευτή για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Ρώμης έπειτα από τη σκληρή κριτική που άσκησε το Παρίσι στην ιταλική κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί τους περισσότερους από 600 μετανάστες που επέβαιναν στο σωστικό πλοίο Aquarius.
 
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε την απόφαση της Ρώμης λέγοντας ότι με βάση το διεθνές δίκαιο η Ιταλία θα έπρεπε να έχει δεχτεί τους μετανάστες. Η Ρώμη απάντησε χαρακτηρίζοντας "υποκριτική" την αντίδραση της Γαλλίας.
 
Την Παρασκευή πάντως είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Παρίσι ανάμεσα στον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
 
 

Η Ρώμη στο εξής θέλει να δέχεται μόνον πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της, τα οποία μεταφέρουν ανθρώπους που διασώθηκαν κατά την διάρκεια επιχειρήσεων στην κεντρική Μεσόγειο. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (τουλάχιστον σύμφωνα με την βούληση της κυβέρνησης Κόντε) δεν θα έχουν πρόσβαση σε ιταλικά λιμάνια.

«Προμήθειες θα παραδοθούν στο Aquarius σε λίγο από ιταλικό πλοίο», ανακοίνωσε η οργάνωση στοTwitter - και λίγο αργότερα (φωτ. επάνω) έγινε γνωστό πως πράγματι παραδόθηκαν στο πλοίο από ιταλικό πλοίο. Το κέντρο συντονισμού στην Ρώμη «σχεδιάζει να μεταφέρει αργότερα τους διασωθέντες σε ιταλικά πλοία και στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε όλοι μαζί προς την Ισπανία», διευκρίνισε η SOS Méditerranée.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αυτό το σχέδιο δράσης σημαίνει πως αυτοί οι εξαντλημένοι άνθρωποι θα πρέπει να υπομείνουν 4 ακόμη μέρες στη θάλασσα. Προτείνει δε ως καλύτερη επιλογή, να αποβιβαστούν στο κοντινότερο λιμάνι και να μεταφερθούν κατόπιν στην Ισπανία ή άλλες ασφαλείς χώρες για περαιτέρω φροντίδα και τις νομικές διαδικασίες.

Η Ιταλία θέλει αλλαγή του Δουβλίνου - Θα δέχεται μόνο διασωθέντες από ιταλικά πολεμικά πλοία

Παράλληλα η Ιταλία ασκεί πίεση για να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου ενόψει της ευρωπαϊκής συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα.

Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Κατάνης της Σικελίας το πλοίο Diciotti, του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο μεταφέρει περίπου εννιακόσιους διασωθέντες.

«Πραγματισμός» κατά τον Τονινέλι των 5 Αστέρων, η ακινητοποίηση του Aquarius

«Στην υπόθεση του Aquarius επιδείχθηκε ο σωστός πολιτικός πραγματισμός, που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Κανείς μέχρι σήμερα, δεν μιλούσε για την Μάλτα, η οποία απαντά αρνητικά στα αιτήματα υποδοχής», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός υποδομών Ντανίλο Τονινέλι, (τον Πέντε Αστέρων), μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρώμης Radio Capital.

«Δεν θέσαμε σε κίνδυνο την ζωή κανενός, οι μετανάστες διασώθηκαν από ιταλικά πλοία», ισχυρίστηκε

Το ιστορικό της περιπέτειας του Aquarius μετά την απόφαση της νέας - ακροδεξιάς απόκλισης - ιταλικής κυβέρνησης να μην τους δεχτεί σε ιταλικό λιμάνι

tags: Aquarius

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)