to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:55 | 18.10.2022

Κοινωνία

Πτώση φοιτητή στο ΑΠΘ: Διέφυγε τον κίνδυνο - Φοιτητική διαμαρτυρία αύριο

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: «Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες οι φοιτητές/ιες καλούνται καθημερινά να σπουδάσουν» - Το BLOCO καλεί σε μαζική διαμαρτυρία αύριο 19/10 στις 10πμ στην Κοσμητεία Νομικής, στις 12μμ έξω από την Πρυτανεία και στις 2μμ στην Γενική Συνέλευση που ανακοίνωσε ο ΦΣ Νομικής


(φωτ. 902.gr)

Σοβαρά τραυματίστηκε φοιτητής της Νομικής του ΑΠΘ όταν έπεσε από τον τρίτο όροφο στο κενό.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο φοιτητής παρακολουθούσε διάλεξη και καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη θέση καθόταν σε περβάζι παραθύρου. Όπως λένε φοιτητές, η αίθουσα χωράει 150 άτομα και σε αυτήν βρίσκονταν πάνω από 200 άτομα. Φοιτητές που βρίσκονταν στην αίθουσα και επικαλείται το documentonews.gr, αναφέρουν ότι αυτό επικρατεί σε δυο μαθήματα του έτους, καθώς τα τρία τμήματα συμπτυχθήκαν σε δυο, λόγω έλλειψης καθηγητών.

Όπως επισημαίνουν μάρτυρες ο 19χρονος γλίτωσε τα χειρότερα καθώς έπεσε στην εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού, η οποία όπως διακρίνεται και σε φωτογραφίες, έχει υποστεί βαθούλωμα.


Το μεσαίο κλιματιστικό έχει βαθούλωμα καθώς εκεί έπεσε ο φοιτητής (INSTAGRAM/ANTIREPORT.SKG'S)

Οι φοιτητές κατήγγειλαν στο grtimes.gr ότι στο συγκεκριμένο μάθημα της νομικής (Ενοχικό Δίκαιο) συμμετέχουν φοιτητές και από μεγαλύτερες χρόνιες, ενώ έχουν γίνει και συμπτύξεις τμημάτων, με αποτέλεσμα ο αριθμός των φοιτητών που προσέρχονται στην αίθουσα για το συγκεκριμένο μάθημα να ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο.

«Φοιτητές κάθονται στο πάτωμα και στα περβάζια γιατί δεν χωράνε στις θέσεις για να παρακολουθήσουν το μάθημα. Οι συνθήκες είναι τραγικές, ωστόσο το σημερινό περιστατικό ξεπέρασε και το χειρότερο σενάριο. Από θαύμα γλίτωσε το παιδί» ανέφερε φοιτήτρια.

«Οι αίθουσες δεν επαρκούν, για να κάθονται όλοι οι φοιτητές, με αποτέλεσμα κάποιοι, για να μη χάσουν το μάθημα, να αναγκάζονται να το παρακολουθήσουν καθισμένοι στα περβάζια των παραθύρων. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο συμφοιτητή μας, οποίος έπεσε από το παράθυρο εν ώρα μαθήματος, ενώ παρακολουθούσε το μάθημα του ‘’Γενικού Ενοχικού’’», είπε στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Τάσος Παπαδόπουλος.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο φοιτητής έχει υποστεί σοβαρά κατάγματα στα άκρα και τα πλευρά του, ωστόσο η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί. Ο φοιτητής μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Επίθεση των ΜΑΤ με κρότου - λάμψης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μετά την πτώση του φοιτητή

Με κρότου - λάμψης και ανθρωποκυνηγητό «απάντησε» η αστυνομία στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φοιτητών στο ΑΠΘ,ύστερα από την πτώση του συμφοιτητή τους από τον 3ο όροφο του κτιρίου της Νομικής σχολής.

Συγκεκριμένα, δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Στη συνέχεια ππροέβησαν σε ρίψη χειροβομβίδων κρότου - λάμψης κατά του διαμαρτυρόμενου πλήθους. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό κατά των φοιτητών μέσα στο campus.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο.

Πρύτανης ΑΠΘ: Ζητά την διερεύνηση των συνθηκών της πτώσης

Την άμεση διερεύνηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες φοιτητής του δεύτερου έτους της Νομικής Σχολής έπεσε από παράθυρο του δεύτερου ορόφου (πίσω πλευρά του κτιρίου) της Σχολής κατά τη διάρκεια διεξαγωγής μαθήματος ζήτησε ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο πρύτανης ακολούθησε το ασθενοφόρο που μετέφερε τον φοιτητή στο νοσοκομείο Παπανικολάου και ενημερώνεται διαρκώς από τη διοίκηση και τους θεράποντες ιατρούς για την κατάσταση της υγείας του, η οποία εξελίσσεται ομαλά και δεν εμπνέει ανησυχία. Όπως έγινε γνωστό ο 19χρονος υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία και διαπιστώθηκε ότι φέρει κατάγματα στο χέρι και την κνήμη.

Στο νοσοκομείο ο κ. Παπαϊωάννου συναντήθηκε με τη μητέρα του φοιτητή, στην οποία εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του και τη διαβεβαίωσε ότι το Πανεπιστήμιο θα διαθέσει κάθε είδους υποστήριξη για την πλήρη αποθεραπεία του φοιτητή. Στο «Παπανικολάου» μετέβησαν τόσο ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, όσο και η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Δέσποινα Κλαβανίδου.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η τακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να δίνει εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και να υποχρηματοδοτεί σκόπιμα τα πανεπιστήμια

Με ανακοίνωση της, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει τις ευθύνες για το τραγικό συμβάν στην υποχρηματοδότηση της Παιδείας και στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς όπως αναφέρει, τα πανεπιστήμια χρειάζονται καθηγητές, όχι ΟΠΠΙ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

Φοιτητής της Νομικής του ΑΠΘ έπεσε από τον 3ο όροφο και τραυματίστηκε σοβαρά.

Όπως πολλοί φοιτητές/ιες, αναγκάστηκε να καθίσει στην άκρη του παραθύρου για να παρακολουθήσει το μάθημα του καθώς δεν χωρούσε στην αίθουσα.

Στο συγκεκριμένο μάθημα τα τμήματα είχαν μειωθεί από 3 σε 2 λόγω της έλλειψης καθηγητών με αποτέλεσμα 200 φοιτητές/τριες να αναγκάζονται να παρακολουθούν τις διαλέξεις σε αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων.

Σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες οι φοιτητές/ιες καλούνται καθημερινά να σπουδάσουν.

Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

Τα πανεπιστήμια χρειάζονται καθηγητές και όχι αστυνομικούς.

Η τακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να δίνει εκατομμύρια για την πανεπιστημιακή αστυνομία και να υποχρηματοδοτεί σκόπιμα τα πανεπιστήμια αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών οδηγεί το δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο σε μαρασμό και θέτει σε κίνδυνο την λειτουργία, αλλά, όπως φαίνεται και την υγεία, ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

ΕΠΕΚΕ Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: H κυβερνητική αδιαφορία για τα Πανεπιστήμια, πίσω από τον σοβαρό τραυματισμό του φοιτητή

Η ΕΠΕΚΕ Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή το περιστατικό στο ΑΠΘ σημειώνει: «100 εκ. ευρώ είναι η ετήσια κρατική επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια. Όσα δηλαδή θα δίνει η κυβέρνηση στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία (30 εκ.) και στα σκάνδαλα με την ανάθεση σε ιδιώτες έργων που ήδη παρέχονται από δημόσιους εκπαιδευτικούς και τεχνολογικούς φορείς (πάνω από 65 εκ.)».

Φοιτητικές αντιδράσεις για το τραγικό συμβάν - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη

Σε ανακοίνωση του, το BLOCO Θεσσαλονίκης, εκφράζεται η θλίψη, αλλά και η οργή για τον τραυματισμένο συμφοιτητή.

Κατηγορεί, ωστόσο, την κυβερνητική παράταξη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για την αδιαφορία της, καθώς δεν συμμετέχει ποτέ στις Γενικές Συνελεύσεις οπού οι φοιτητές της Νομικής συζητάνε για τα ζητήματα της σχολής και οργανώνουν τις δράσεις τους. Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση, το ζήτημα του χώρου είναι ένα από τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΑΠΘ.

Το BLOCO καλεί σε μαζική διαμαρτυρία αύριο 19/10, 10 πμ στην Κοσμητεία της Νομικής, 12 μμ στην Πρυτανεία του ΑΠΘ και 2μμ στη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του BLOCO Θεσσαλονίκης:

Σήμερα στην Νομική Σχολή του ΑΠΘ, στην αίθουσα 5 του τρίτου ορόφου γινόταν κανονικά το μάθημα του γενικού ενοχικού δικαίου. Ένα μάθημα, που όπως πολλά άλλα σε αυτήν την σχολή, δεν μπορεί να διεξαχθεί υπό φυσιολογικές συνθήκες καθώς οι αίθουσες μας είναι πολύ μικρές για τα πολυπληθή τμήματα της σχολής. Σήμερα συμφοιτητής μας που αναγκάστηκε να κάτσει στο παράθυρο της αίθουσας λόγω έλλειψης χώρου έπεσε από τον τρίτο όροφο της νομικής σχολής διότι δεν χωρούσε να καθίσει κανονικά στο αμφιθέατρο!

Ενώ εδώ και εβδομάδες η τραγική κατάσταση των αιθουσών είναι γνωστή στους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό της σχολής. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στην γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου όλες οι δυνάμεις που παρευρέθηκαν (όλες δηλαδή εκτός της ΔΑΠ) συμφώνησαν ότι το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ενώ η κυβέρνηση επιλέγει να χρηματοδοτεί με 30.000.000 ευρώ την πανεπιστημιακή αστυνομία και να υποχρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο. Ενώ όλοι οι υπεύθυνοι πανεπιστημιακοί φορείς της Νομικής γνωρίζουν την κατάσταση και οι καθηγητές και καθηγήτριες μας συνεχίζουν κανονικά τα μαθήματα τους.

Διεκδικούμε άμεσα  αξιοπρεπείς υποδομές και  συνθήκες παρακολούθησης στην σχολή! Είναι αδιανόητο να διακινδυνεύουμε την σωματική μας ακεραιότητα και την ζωή μας για να παρακολουθήσουμε τα μαθήματά μας! Η θλίψη και οργή μας για το σημερινό περιστατικό θα αποτυπωθεί στους αγώνες μας.

Οι φοιτητές είναι οργισμένοι από αυτήν την εξέλιξη και καταγγέλλουν τις συνθήκες στο ΑΠΘ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σύλλογος Φοιτητών της Νομικής Σχολής θα προχωρήσει την Τετάρτη στις 10:00 σε παράσταση διαμαρτυρίας στην κοσμητεία της σχολής και δύο ώρες αργότερα θα διαμαρτυρηθούν έξω από την πρυτανεία και θα προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση. 

tags: ΑΠΘ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)