to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αψήφησαν τη βροχή απαιτώντας μέτρα στήριξης οι καλλιτέχνες - Δυναμικό παρών σε όλη την Ελλάδα

Ζητούν μεταξύ άλλων ένταξη στις αναστολές, επιδότηση ενοικίου, αποζημιώσεις ΟΑΕΔ για το διάστημα νόσησης - Να δημοσιευτούν τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ για τον κλάδο


Συλλαλητήρια διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι καλλιτέχνες στην Αθήνα (στα Προπύλαια), την Θεσσαλονίκη (στην Καμάρα) και σε άλλες πόλεις, απαιτώντας η κυβέρνηση Μητσοτάκη να σταματήσει να αντιμετωπίζει τον πολίτισμό και τους ανθρώπους του ως αόρατους, εντάσσοντάς τους στους κλάδους που έχουν άμεση ανάγκη στήριξης μετά από δύο χρόνια πανδημίας και επιβολής περιοριστικών μέτρων και lockdown.

Στην κινητοποίηση της Αθήνας παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Σία Αναγνωστοπούλου, ο Κρ. Αρσένης από το ΜέΡΑ25 , ο Χρ. Κατσώτης από το ΚΚΕ.

Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και την καταρρακτώδη βροχή που προηγήθηκε, το συλλαλητήριο μετατράπηκε σε πορεία προς την πλατεία Συντάγματος.

Στην οδό Σταδίου οι διαδηλωτές επέδωσαν τα αιτήματά τους στο υπουργείο Εργασίας.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα

]\

Η συγκένρωση στον Βόλο

Η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

Πανκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στην Καμάρα, από τον σύλλογο μουσικών Βορείου Ελλάδος.

Το παρόν στο συλλαλητήριο δίνουν βουλευτές της πόλης και όχι μόνο, όπως ο Χρήστος Γιαννούλης και η Κυριακή Μάλαμα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Λεωνίδας Στολτίδης από το ΚΚΕ

Θεσσαλονίκη συγκέντρωση μουσικοί

Θεσσαλονίκη συγκέντρωση μουσικοί

Αναλυτικά οι θέσεις και τα αιτήματα των καλλιτεχνών:

Σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο και με το κύμα ακρίβειας να μεγαλώνει καθημερινά δεν πρόκειται να σωπάσουμε. Συνεχίζουμε, αντιστεκόμαστε, υπερασπιζόμαστε την υγεία και την αξιοπρέπειά μας και απαιτούμε:
Μέτρα στήριξης:

- Δυνατότητα σε όλους τους χώρους να μπαίνουν - για όσο διάστημα απαιτείται - σε καθεστώς αναστολής ως "πληττόμενες επιχειρήσεις", σε περίπτωση κρούσματος ή συρροής κρουσμάτων (ανάλογα με τις καλλιτεχνικές ανάγκες κάθε παραγωγής), ώστε να καλύπτονται οι συνάδελφοι που νοσούν, αλλά και αυτοί που δεν νοσούν και τίθενται αναγκαστικά σε αργία μέχρι να ολοκληρωθεί η καραντίνα των υπολοίπων συναδέλφων.
- Αποζημιώσεις μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών από τον Αύγουστο του 2021 και έπειτα, καθώς ποτέ ως τώρα ο Πολιτισμός δεν λειτούργησε ως μη πληττόμενος (διαχωρισμοί κοινού, αποκλεισμός μη εμβολιασμένων θεατών, ποσοστώσεις πληρότητας, γενικευμένος φόβος κοινού, αυξημένα κόστη υγειονομικής φροντίδας για τις παραγωγές, απαγόρευση παραστάσεων για σχολεία, τοπικά lockdown, πρόσφατες ματαιώσεις δημόσιων εκδηλώσεων).
- Επιδότηση ενοικίου μαζί με τις μονομερείς δηλώσεις μέσω του Μητρώου. Προστατευτικό πλαίσιο αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας και επιδότηση για τις ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών. Αποκατάσταση του παράλογου αποκλεισμού όσων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μετά τις 10/1/2020.
- Άμεσα μέτρα στήριξης των δημιουργών και ερμηνευτών του ελληνικού τραγουδιού. Από το Μάρτιο του 2020 ως τώρα, οι οργανισμοί συλλογικής διαχείρισης αντιμετωπίστηκαν σχεδόν με εχθρότητα από το κράτος.
- Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του ΕΡΓΑΝΗ για να μπορέσει να υπάρξει η δυνατότητα υπαγωγής στο ταμείο ανεργίας καθώς και καταβολή των Δώρων και των ενσήμων του 2021 σε όλους τους δικαιούχους.
- Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι εργαζόμενοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης.
- Αποζημίωση στις καθηγήτριες και καθηγητές καλλιτεχνικών σχολών (ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού, δραματικές, ερασιτεχνικές σχολές χορού και θεάτρου, ωδεία, πολιτιστικοί φορείς και σύλλογοι δημοτικών χορών) για όσο διάστημα χρειάζεται να βρίσκονται σε καραντίνα λόγω ασθένειας ή κλείσει η σχολή ή ο φορέας λόγω κρουσμάτων.
- Αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση νόσησης, για όλο το διάστημα της καραντίνας χωρίς να ζητείται από τον εργαζόμενο η αναπλήρωση των ημερών ασθένειας και καραντίνας.
- Επίλυση όλων των ζητημάτων και λαθών σε ΚΑΔ των ενσήμων για το Εποχικό Επίδομα του ΟΑΕΔ.
- Να ανοίξουν και να μας κοινοποιηθούν άμεσα, όλα τα στοιχεία του Εργάνη σε βάθος 4ετίας, που αφορούν τους κλάδους μας, ούτως ώστε να έχουμε συγκριτικά μεγέθη σε σχέση με τις εισροές και εκροές όλων των συμβάσεων εργασίας, ορισμένου και αορίστου χρόνου. Αυτό θα καταδείξει την κατακόρυφη πτώση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα στον κλάδο των μουσικών και τεχνικών, αλλά και σε όλο το θέαμα ακρόαμα.

Απαιτούμε:
- Να αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις ζωντανές παραστάσεις και τις πρόβες για να διασφαλιστεί η υγεία μας. Μαζικά, επαλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους με ευθύνη του κράτους. Επιπλέον Rapid test πριν από κάθε παράσταση.
- Ενίσχυση του ΕΣΥ και των πρωτοβάθμιων δομών υγείας με επιτάξεις ιδιωτικών δομών και μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού.
- Μέτρα αποσυμφόρησης για τα ΜΜΜ και μείωση του αριθμού των εκπαιδευόμενων στις αίθουσες διδασκαλίας.

Η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 με μεγάλη συμμετοχή, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, οι πανκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας, με αίτημα την πλήρη στήριξη του κλάδου μας, κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο. Με σύνθημα «η πανδημία μάς έκλεισε μέσα, η κυβέρνηση μάς βγάζει στο δρόμο» διαδηλώσαμε για την ανάγκη να στηριχθεί ο κλάδος μας και να προφυλαχτεί η υγεία μας στους χώρους δουλειάς. Ζητάμε την πλήρη ένταξη όλων των εργαζομένων στις αποζημιώσεις μέσω Μητρώου από τον Αύγουστο και για όσο διαρκέσει η πανδημία, ακόμα και για όσους έχουν γραφτεί στο Μητρώο μετά τις 10/1/2021, καθώς και για τους καθηγητές/καθηγήτριες καλλιτεχνικών σχολών ιδιωτικού τομέα ή ΟΤΑ, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων. Ζητάμε επίσης δωρεάν τεστ για όλους, ένταξη στα μέτρα στήριξης μέσω της αναστολής εργασίας  για όσους βρίσκονται σε παραγωγές που αναστέλλονται λόγω ύπαρξης κρούσματος και ένταξη σε ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης με επιδότηση ενοικίου, επίδομα θέρμανσης, αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών  κλπ.

Ο κλάδος μας πλήττεται ακόμα και χωρίς να ανασταλούν πλήρως οι δραστηριότητές μας. Η αύξηση των κρουσμάτων δυσχεραίνει την εργασία μας και δημιουργεί ανασφάλεια στο κοινό. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια, και με το κύμα ακρίβειας να μεγαλώνει καθημερινά, δεν πρόκειται να σωπάσουμε. Θα συνεχίσουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και να στηριχθούν όλοι οι συνάδελφοι, που αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Ζητάμε επίσης από τη Υπουργείο Εργασίας να μας κοινοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία του Εργάνη σε βάθος τετραετίας, τα οποία θα καταδείξουν την κατακόρυφη πτώση της απασχόλησης κατά την περίοδο αυτή σε όλο το Θέαμα – Ακρόαμα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)