to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απρόβλεπτη Γαλλία

Τον Μάιο του 1940 ουδείς περίμενε η Γαλλία να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης σε λιγότερο από έναν μήνα, ακόμη και στο Γενικό Επιτελείο στο Βερολίνο. Ο στρατός της Γαλλίας ήταν σε όγκο και σε εξοπλισμούς ο ισχυρότερος στην Ευρώπη, έτοιμος για μια επανάληψη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά όχι για τις απότομες και ριψοκίνδυνες καινοτομίες του «πολέμου-αστραπή» που είχε υιοθετήσει η γερμανική πλευρά.


Τον Μάιο του 1940 ουδείς περίμενε η Γαλλία να ηττηθεί στο πεδίο της μάχης σε λιγότερο από έναν μήνα, ακόμη και στο Γενικό Επιτελείο στο Βερολίνο. Ο στρατός της Γαλλίας ήταν σε όγκο και σε εξοπλισμούς ο ισχυρότερος στην Ευρώπη, έτοιμος για μια επανάληψη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά όχι για τις απότομες και ριψοκίνδυνες καινοτομίες του «πολέμου-αστραπή» που είχε υιοθετήσει η γερμανική πλευρά. Πριν από έναν χρόνο, πριν από το Brexit και πριν από την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ το ενδεχόμενο νίκης της Λεπέν στον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής παρέπεμπε σε πολιτική μυθοπλασία παρά σε σενάριο εξελίξεων.

Η διπλή εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία -προεδρική και βουλευτικές εκλογές- θα γίνει μετά τις εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία, όπου ισοψηφούν η ακροδεξιά του Βίλντερς με το Φιλελεύθερο Κόμμα του πρωθυπουργού Ρούτε, με ανοικτό το ερώτημα αν οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία θα γίνουν πριν ή μετά την αναμέτρηση στη Γαλλία. Με άλλα λόγια, το ότι οι εξελίξεις στην Ευρώπη πριμοδοτούν την αντισυστημική δημαγωγία της Λεπέν είναι δεδομένο, με ζητούμενο το σε ποιον βαθμό.

Ενα τηλεγράφημα του Reuters με ημερομηνία 15/12 εμφανίζει τις εταιρείες δημοσκοπήσεων στη Γαλλία σε βαθύ προβληματισμό για το πώς θα διαφυλάξουν την αξιοπιστία τους, παρά το γεγονός ότι όλες τους οι μετρήσεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του Φιγιόν επί της Λεπέν στον δεύτερο γύρο.

Το Brexit και η νίκη Τραμπ έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη προς τους δημοσκόπους, με επίκεντρο το ερώτημα αν δεν μετρούν την κοινή γνώμη με τα κατάλληλα εργαλεία ή αν έχουν επιστρατευθεί κατά κάθε μορφής αντισυστημικής αμφισβήτησης με τη δημιουργία παράστασης νίκης που ευνοεί τους συστημικούς υποψηφίους και δυνάμεις.

Εξυπακούεται ότι τα ποσοστά της συμμετοχής παίζουν καθοριστικό ρόλο και είναι η πιο δύσκολη παράμετρος προς αποτύπωση στις μετρήσεις. Η ανησυχία των δημοσκόπων στη Γαλλία είναι το πρώτο δείγμα ότι αν και με μικρές πιθανότητες με τα σημερινά δεδομένα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ανατροπές μέχρι τον Απρίλιο.

Ηδη τα νέα για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, τον σκληρό δεξιό και θατσερικό Φιγιόν, δεν είναι καλά: Απέσυρε κακήν κακώς την πρότασή του για μερική ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης υγείας, όταν μια δημοσκόπηση κατέδειξε ότι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες τάχθηκαν κατά και προφανώς τώρα αγωνιά για το κατά πόσον και νέες μετρήσεις θα τον αναγκάσουν να εγκαταλείπει τη μία μετά την άλλη από τις νεοφιλελεύθερες τοποθετήσεις του.

Στον γαλλικό Τύπο πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που δείχνουν την απροθυμία των ψηφοφόρων του Κεντροδεξιού Ζιπέ να στηρίξουν τον Φιγιόν, με μια μεγάλη μερίδα να διαρρέει προς τον κεντρώο Μακρόν στον πρώτο γύρο και να «φλερτάρει» με την αρχή για τον δεύτερο. Αποσταθεροποιημένη σε οριακό σημείο, η Ιταλία μπορεί να μεταθέσει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για μετά τη Γαλλία, καθώς από την έκβαση του δεύτερου γύρου και από το κατά πόσον ο Φιγιόν ή η Λεπέν θα πάρουν τη σκυτάλη από τον Ολάντ κρίνεται το μέλλον της Ευρώπης.

Ο Φιγιόν, που έχει πρόβλημα συσπείρωσης της εκλογικής βάσης της Δεξιάς, στο σύνολό της κινδυνεύει από μια σημαντική μερίδα ψηφοφόρων να εμφανιστεί ως εξίσου επικίνδυνος με τη Λεπέν: Από τη μία η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου με μια αδιέξοδη εθνική περιχαράκωση-απομόνωση και από την άλλη ένας υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων που προβάλλει ως οπαδός τής -με κάθε κόστος- πρόσδεσης της Γαλλίας στη Γερμανία, μια επιλογή υψηλού κοινωνικού κόστους, την οποία έκανε ο Σαρκοζί τον Ιούνιο του 2010 και δεν αμφισβήτησε ο Ολάντ στη συνέχεια.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)