to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:00 | 18.05.2018

Κοινωνία

Aποζημιώσεις 161.000 ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελλάδα για τις απάνθρωπες συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού

Σύμφωνα με τη Handelsblatt , το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) επιδικάζει αποζημίωση από την Ελλάδα σε κρατούμενους που είχαν προσφύγει καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Σημειώνεται ότι πλέον, με απόφαση προ ολίγων ημερών, το Νοσοκομείο και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Φυλακών Κορυδαλλού, εντάσσονται στο ΕΣΥ


(φωτ. αρχείου από το νοσοκομείο των φυλακών)

Η διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt - όπως γράφει η Ντόιτσε Βέλε - αναφέρεται σε σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) που επιδικάζει αποζημίωση από την Ελλάδα σε κρατούμενους που είχαν προσφύγει καταγγέλλοντας απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο για «αποζημιώσεις ύψους 131.000 ευρώ για συνολικά 16 άνδρες».

Όπως αναφέρει, «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολική αποζημίωση ύψους 131.000 ευρώ σε 16 βαριά ασθενείς άνδρες επειδή βρίσκονταν έγκλειστοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες». Το δημοσίευμα επικαλείται την απόφαση του ΕΔΑΔ, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατά πλειοψηφία οροθετικών ανδρών». Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι η υπόθεση αφορά «τις κακές συνθήκες υγιεινής στο Νοσοκομείο Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Όπως σημειώνει η Handelsblatt, το συγκεκριμένο νοσοκομείο «είχε βρεθεί ήδη πριν από αρκετά χρόνια στο στόχαστρο της κριτικής, όταν φωτογραφίες από το εσωτερικό του διέρρευσαν στη δημοσιότητα. Η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε στηλιτεύσει μετά από επίσκεψή της εκεί το 2016 τις 'φρικτές συνθήκες' και είχε ζητήσει άμεση βελτίωση της κατάστασης». (πηγή: DW)

Τι προβλέπει το σχέδιο ΠΔ για την ένταξη στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τα σχέδια Π.Δ. που κατατέθηκε προ ημερών και ήδη κρίθηκε θετικά από το ΣτΕ, οι δύο μονάδες υγείας των φυλακών Κορυδαλλού εντάσσονται στο ΕΣΥ και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού μετονομάζεται σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού», ενώ το νοσοκομείο μετονομάζεται σε «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».
 
Με το πρώτο σχέδιο Π.Δ. η «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /τομέας ψυχικής υγείας) και θα είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).
 
Με το δεύτερο σχέδιο Π.Δ. το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι δυναμικότητας 100 κρατουμένων (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία χρονίων πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους). Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα συνδέεται με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας 'Αγιος Παντελεήμων (Πειραιάς), το οποίο θα έχει την ευθύνη νοσηλείας των ασθενών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)