to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:10 | 11.12.2016

Πολιτισμός

Απουσία Ντίλαν, «έκλεψε την παράσταση» η Πάτι Σμιθ στην τελετή απονομής των Νόμπελ (βίντεο)

Εκτός του μεταλλίου και του διπλώματος, κάθε βραβείο Νόμπελ ισοδυναμεί και με μια επιταγή 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 824.000 ευρώ), που δίνεται σε καθέναν από τους βραβευθέντες.


Απονεμήθηκαν σήμερα στη Στοκχόλμη τα Νόμπελ των επιστημονικών κλάδων, της λογοτεχνίας και της οικονομίας, μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο και το οποίο παρέλαβε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος. Κατά την λαμπερή τελετή αίσθηση προκάλεσε η απουσία ενός εκ των βραβευθέντων, του Μπομπ Ντίλαν.

Στο Konserthuset, την Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης, όπου το Ίδρυμα Νόμπελ διοργανώνει κάθε χρόνο την τελετή απονομής, οι 9 βραβευθέντες που παρέστησαν παρέλαβαν από τον βασιλιά Κάρολο Γουστάβο 16ο της Σουηδίας ένα χρυσό μετάλλιο και ένα δίπλωμα.

Ο διάσημος Αμερικανός μουσικός, Μπομπ Ντίλαν, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ζήτησε συγγνώμη για την απουσία του επικαλούμενος «άλλες υποχρεώσεις».

Προκειμένου να καλύψει το κενό, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ, μεγάλη θαυμάστρια του Ντίλαν, ερμήνευσε ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του, το "A Hard Rain's A-Gonna Fall".

Εμφανώς συγκινημένη, η τραγουδίστρια διέκοψε προς στιγμή την ερμηνεία της, σα να είχε ξεχάσει τα λόγια της, προτού ζητήσει συγγνώμη και ξεκινήσει εκ νέου, με την ενθάρρυνση των περίπου 1.500 προσκεκλημένων που την χειροκροτούσαν θερμά.

Ο 75χρονος Ντίλαν απέστειλε μια ευχαριστήρια ομιλία που θα αναγνωστεί στο επίσημο δείπνο στο Δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Ο Βρετανός Ντέιβιντ Τούλες, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στη σκηνή. Τον ακολούθησαν οι Ντάνκαν Χολντέιν και Μάικλ Κόστερλιτς, συμπρατριώτες του και επίσης βραβευθέντες.

Ο Γάλλος Ζαν Πιερ Σοβάζ, ο Βρετανός Φρέιζερ Στόνταρτ και ο Ολλανδός Μπέρναρντ Φερίνγκα, που βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας, παρέλαβαν κατόπιν τα βραβεία τους, ενώ τους ακολούθησε ο Γιαπωνέζος Γιοσινόρι Οσούμι, για το Νόμπελ Ιατρικής.

Τέλος, ο Αμερικανοβρετανός Όλιβερ Χαρτ και ο Φινλανδός Μπενγκτ Χολμστρεμ παρέλαβαν το Νόμπελ Οικονομίας.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της Σουηδίας.

Εκτός του μεταλλίου και του διπλώματος, κάθε βραβείο Νόμπελ ισοδυναμεί και με μια επιταγή 8 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 824.000 ευρώ), που δίνεται σε καθέναν από τους βραβευθέντες.

Το πιο περίβλεπτο από τα βραβεία, το Νόμπελ Ειρήνης, είναι το μοναδικό που απονέμεται σε τελετή στο Όσλο έπειτα από επιθυμία του Άλφρεντ Νόμπελ.

Η επιστολή του Μπομπ Ντίλαν: Εκφράζει την «τιμή και την έκπληξή του»

Ο Μπομπ Ντίλαν, που τιμήθηκε φέτος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας όμως δεν μετέβη χθες Σάββατο στην Στοκχόλμη για να παραλάβει το βραβείο του, έστειλε ένα μήνυμα με το οποίο ευχαριστούσε την σουηδική ακαδημία για τη βράβευσή του.

«Λυπάμαι που δεν μπορώ να είμαι μαζί σας, αλλά σας παρακαλώ θα ήθελα να γνωρίζετε ότι το πνεύμα μου είναι μαζί σας και ότι νιώθω μεγάλη τιμή που έλαβα αυτό το τόσο περίβλεπτο βραβείο», ανέφερε ο Ντίλαν στο μήνυμά του, το οποίο διάβασε η Αζίτα Ράζι πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σουηδία στη διάρκεια της τελετής απονομής.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός εξέφρασε επίσης την έκπληξή του που τιμήθηκε με το βραβείο αυτό.

«Αν κάποιος μου είχε πει ότι είχα την παραμικρότερη πιθανότητα να κερδίσω το βραβείο Νόμπελ, θα είχα πιστέψει ότι έχω τόσες πιθανότητες όσες να βρεθώ στο φεγγάρι», πρόσθεσε.

Ο Ντίλαν, που είναι γνωστό ότι αποφεύγει τη δημοσιότητα, τελικά δέχθηκε το βραβείο Νόμπελ, αφού όμως πρώτα προκάλεσε την αγανάκτηση της σουηδικής ακαδημίας εξαιτίας της σιωπής που τήρησε επί εβδομάδες μετά την ανακοίνωση στις 13 Οκτωβρίου της βράβευσής του. Τελικά επέλεξε να μην παραστεί στην τελετή απονομής.

Η απουσία του Ντίλαν ήταν τις τελευταίες εβδομάδες ένα θέμα έντονων συζητήσεων στη Σουηδία, όπου τα βραβεία Νόμπελ θεωρούνται μεγάλη πηγή περηφάνιας. Ένα μέλος της ακαδημίας κατηγόρησε μάλιστα τον Αμερικανό τραγουδοποιό ότι είναι «αλαζόνας» και «αγενής» που δεν αντέδρασε στη βράβευσή του.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)