to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:25 | 25.02.2020

Κοινωνία

Κυβερνητικός αυταρχισμός: Πεδία μάχης Λέσβος και Χίος μετά την απόβαση δεκάδων διμοιριών ΜΑΤ (ενημέρωση)

Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε τα ξημερώματα η κυβέρνηση τα λιμάνια της Μυτιλήνης, την (επιταγμένη) περιοχή της Καράβας στη Λέσβο αλλά και το λιμάνι των Μεστών στη Χίο, όπου αποβιβάστηκαν οι διμοιρίες των ΜΑΤ για να καταστείλουν την αντίσταση των νησιωτών στη δημιουργία υπερδομών-φυλακών - Επεισόδια και σε Αίπος (Χίος) - Συγκεντρώσεις το πρωί σε Μυτιλήνη και πόλη της Χίου - Ακροδεξιά ρητορική από τον Στ. Πέτσα, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και την απειλή εξάπλωσης του κορονοϊού ως επιχείρημα


Σε πεδίο μάχης μετέτρεψε περιοχές της Λέσβου και της Χίου ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Το ξημέρωμα της Τρίτης, ύστερα από σφοδρές συγκρούσεις, αποβιβάστηκαν από δύο πλοία δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο. Αφού καταδίωξαν τους συγκεντρωμένους κατοίκους με χημικά και κυνηγητό, προχώρησαν προς τις περιοχές που η κυβέρνηση έχει επιτάξει για να δημιουργήσει τα απάνθρωπα κλειστά κέντρα-φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες. Η ένταση συνεχίζεται το πρωί στην περιοχή της Καράβας στη Λέσβο, ενώ και στα δυο νησιά φορείς καλούν σε στάση εργασίας, κλείσιμο των δήμων και των μαγαζιών

Από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των ΜΑΤ στο οροπέδιο του Αίπους στη Χίο το πρωί της Τρίτης - 3 τραυματίες

Στη Χίο όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά, ενώ πραγματοποιήθηκε ογκώδης διαδήλωση στην πλατεία της πόλης. Στο οροπέδιο του Αίπους από επίθεση των ΜΑΤ το πρωί τραυματίστηκαν δύο πολίτες, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ. O βουλευτής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και στην συνέχεια κατέθεση μήνυση.

Τι δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Λάδι στη φωτιά φαίνεται να ρίχνει η κυβέρνηση με την πρωινή εμφάνιση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα κανάλια, όπου με ακροδεξιά ρητορική και επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό μίλησε για «υγιειονομικές βόμβες» στα καμπ των νησιών - που με ευθύνη της κυβέρνησής του παραμένουν απίστευτα υπερφορτωμένα - χρησιμοποιώντας ακόμα και την απειλή εισόδου του κορωνοϊού!

Οι εξελίξεις ως αυτή την ώρα στα νησιά:

Απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Λέσβο-Χίο // Χίος: Πρωινό σοκ και δέος με τους 300 των ΜΑΤ – κυνική επίδειξη πυγμής // Γ. Μπουρνούς: Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ πριν από λίγο σε κατοίκους στο Διαβολόρεμα Λέσβου (βίντεο) // Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στον Ανδρέα Μιχαηλίδη, μηνυτήρια αναφορά απο τον βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ // Αλ. Χαρίτσης: Πανικόβλητη προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει τον κορωνοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων (βίντεο)

Πρωί Τρίτης: Στο Διαβολόρεμα της Λέσβου η αντιπαράθεση ΜΑΤ με κατοίκους

Εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έχουν παραταχθεί αυτή τη στιγμή στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή. Αστυνομικές δυνάμεις επιχειρούν να φτάσουν στο Καβακλή για να μεταφέρουν εκεί μηχανήματα ώστε να πραγματοποιήσουν εργασίες στην επιταγμένη έκταση. Στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή γίνονται οδομαχίες από τις 6,30 το πρωί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Στο Νησί, εκατοντάδες Αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες. Στον κεντρικό δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Κατάληψη της Μυτιλήνης δια της βίας

Με τον παραπάνω τίτλο ξεκινά το ρεπορτάζ του η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα stonisi.gr και περιγράφει: Με χημικά και ξύλο σε μια επιχείρηση πρωτόγνωρης βίας από 10 διμοιρίες ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν από το πλοίο «ΠΗΓΑΣΟΣ» στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. Πεδίο μάχης η Προκυμαία μέχρι τις 4 τα χαράματα.

Κατάληψη της Μυτιλήνης δια της βίας

Πρωτοφανής βία στη Μυτιλήνη εναντίον διαδηλωτών που είχαν αποκλείσει το λιμάνι γνωρίζοντας ότι εκεί θα έφταναν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να επιβάλουν τη δημιουργία στο νησί νέας υπερδομής για πρόσφυγες και μετανάστες στην επιταγμένη έκταση της Καράβας – Καβακλή.

Το πλοίο «Πήγασος» έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα. Είχε αναχωρήσει στις 2,30 το μεσημέρι από το λιμάνι του Λαυρίου. Ψευδώς δηλώθηκε ότι είχε βλάβη προκειμένου να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από Λαύριο για Αϊ Στράτη και Λήμνο, Καβάλα.  Έξω από τη Μακρόνησο έσβησε το εκπεμπόμενο σήμα μετατρεπόμενο έτσι σε ένα πραγματικά «Πειρατικό» καράβι που έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης. Κανένας όμως δεν ήξερε τον προορισμό του εδώ στη Λέσβο.

Περίπου στις 4 το απόγευμα το «Ν» αποκάλυψε το δρομολόγιο του καραβιού συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό τα μέγιστα στην ενημέρωση αλλά και αναδεικνύοντας το ζήτημα που σύντομα μετατράπηκε σε πρώτου μεγέθους πολιτικό ζήτημα.

Στις 9 το βράδυ έγινε γνωστό ότι το πλοίο «Πήγασος» θα ερχόταν τελικά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Πολίτες όμως συνέχιζαν αν παραμένουν στα λιμάνια του Σιγρίου αλλά και να περιφρουρούν τα λιμάνια Περάματος και Πέτρας.

Στις 11 άρχισε να συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όπου όμως είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης. Ας σημειωθεί πάντως ότι με μόνη εξαίρεση τον αντιδήμαρχο καθαριότητας κανένα στέλεχος της δημοτικής αρχής δεν εμφανίστηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας και των επεισοδίων.

Οι συγκρούσεις με τα ήδη υπάρχοντα ΜΑΤ

Στη Μυτιλήνη οι αψιμαχίες άρχισαν ανάμεσα σε νεαρούς από την πλευρά του Τελωνείου μισή ώρα πριν την άφιξη του πλοίου. Χωρίς λόγο άρχισαν οι δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν μπει στο λιμάνι της Μυτιλήνης να κάνουν χρήση χημικών που όπως ήταν φυσικό έδιωξαν αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους μια και η κατάσταση έγινε αποπνικτική.

300 άνδρες των ΜΑΤ αποβιβάστηκαν, χημικά και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης

Με την άφιξη του πλοίου «Πήγασος» στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα η ρίψη χημικών έγινε διαρκής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποβιβάστηκαν από το πλοίο περισσότεροι από 300 πάνοπλοι άνδρες των ΜΑΤ οι οποίοι στη βάση οργανωμένου σχεδίου βγήκαν από την είσοδο του αγάλματος της ελευθερίας. Κινήθηκαν στην οδό Αργύρη Εφταλιώτη διαχωρίστηκαν στη συμβολή με την 8η Νοεμβρίου και οι μεν κινήθηκαν στο Τελωνείο οι δε μέσω της 8ης Νοεμβρίου  έδιωξαν τον κόσμο προς την Τζέημς Στο Τελωνείο ξαναενώθηκαν, ανασυντάχθηκαν και συνεχίζοντας να ρίχνουν χημικά, σπρέι πιπεριού και χειροβομβίδες κρότου λάμψης έσπρωξαν τον κόσμο προς την Προκυμαία έως το Λιμεναρχείο όπου παρέμειναν. Ας σημειωθεί ότι υπήρξαν και ξυλοδαρμοί ενώ φωτιές μπήκαν σε κάδους ως μέσο άμυνας.

Στις 4 τα χαράματα η επιχείρηση κατάληψης της Καράβας

Στις 4 τα χαράματα 10 κλούβες με ΜΑΤ, γκρέϊτερ του Στρατού, ο Αίαντας ειδικό αυτοκίνητο της Αστυνομίας που ρίχνει νερό στους διαδηλωτές και μια σειρά άλλων εξειδικευμένων αυτοκινήτων ξεκίνησαν προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα. Σκοπός τους να συγκρουστούν με εκατοντάδες διαδηλωτές που είναι εκεί πριν ξημερώσει και να φτάσουν στου Καβακλή.

Μάχες στην Καράβα

Η επιχείρηση της πρωτόγνωρης βίας σε βάρος του λαού της Λέσβου προκειμένου να επιβληθεί με τον πιο άγριο τρόπο η κατασκευή της δομής σε επιταγμένη έκταση συνεχίζεται.

Στην Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση στου Καβακλή γίνονται από τις 6,30 το πρωί πραγματικές οδομαχίες. Εκατοντάδες Αστυνομικοί επιτέθηκαν ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών στους συγκεντρωμένους πολίτες.

Στον κεντρικό δρόμο έχουν στηθεί οδοφράγματα με αυτοκίνητα του Δήμου δυτικής Λέσβου.

Χίος, Λιμένας Μεστών: Τα ΜΑΤ ήρθαν με το Blue Star Naxoς, δακρυγόνα και κυνηγητό στις 4 το πρωί

Στις  3.50 περίπου το ξημέρωμα της Τρίτης 25 Φεβρουαρίου 2020 το κομβόι με τα ΜΑΤ, τα οχήματα και τα μηχανήματα διέσπασε το μέτωπο των πολιτών, μετά από εκτεταμένη χρήση χημικών και κυνηγητό των διαδηλωτών που βρισκόταν από νωρίς στο χώρο του λιμένα των Μεστών.

Όπως μεταδίδει το astraparis.gr,  ήταν πάνω από 200 οι άνδρες των ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν στα Μεστά.

Η άφιξη του πλοίου και η επίδειξη ισχύος

Λίγο πριν τις 3 τα ξημερώματα το Βlue Star Naxos, «έδεσε» στο λιμάνι των Μεστών αποβιβάζοντας πρωτοφανείς σε μέγεθος για τα δεδομένα του νησιού δυνάμεις των ΜΑΤ. Με την άφιξη τους προχώρησαν σε παρέλαση δυνάμεως και ισχύος,  ξεκινώντας νέα επίθεση με χημικά ώστε να απωθήσουν τους πολίτες στα μετόπισθεν.

Όπου είχε συγκεντρωθεί κόσμος,  η χρήση δακρυγόνων ήταν εκτεταμένη και συνεχής καταφέροντας να απωθήσουν εύκολα τους συγκεντρωμένους.

Η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνικτική, οι καπνοί είχαν καλύψει την ατμόσφαιρα πέριξ του λιμανιού, ενώ κι άλλη δύναμη προχώρησε σε ανθρωποκυνηγητό απέναντι σε πολίτες που κατέφυγαν στα υψώματα γύρω από το λιμάνι.

Τα ΜΑΤ συνέχιζαν να πιέζουν χρησιμοποιώντας ακόμη περισσότερα δακρυγόνα με στόχο τη διάνοιξη της οδού ώστε να περάσει το κομβόι. Την ίδια ώρα το απορριματοφόρο του Δήμου Χίου ήταν σταθμευμένο στην είσοδο ώστε να αποτρέψει την έξοδο των οχημάτων τουλάχιστον. Το απορριμματοφόρο, λίγη ώρα αργότερα προσπάθησαν να το απομακρύνουν με γερανοφόρο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Τελικά μισή ώρα αργότερα το απορριμματοφόρο απομακρύνθηκε εντολή του αντιδήμαρχου Γιάννη Ξενάκη.

2.46 Στο λιμάνι των Μεστών το Blue Star Naxos

 

Είχαν προηγηθεί πραγματικές μάχες με τις τρεις διμοιρίες ΜΑΤ που ήδη σταθμεύουν στο νησί και ειχαν μεταβεί στο λιμένα των Μεστών για να υποστηρίξουν τις υπόλοιπες  που θα έφταναν με το πλοίο. Τα ΜΑΤ σε πλήρη εξάρτηση απέκλεισαν αρχικά την κεντρικό είσοδο του λιμανιού, εγκλωβίζοντας επί της ουσίας στην χερσαία ζώνη του λιμανιού όλους όσους είχαν παραταχθεί, ενώ στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την πλευρά του δρόμου του Λιθίου. Για ακόμη μια φορά τα ΜΑΤ προχώρησαν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων αναίτια. Τελικά μετά και τη δεύτερη επίθεση, απώθησαν τους πολίτες προς την έξοδο της χερσαίας ζώνης λιμένα.

Σε κατάληψη βρίσκεται και το Γενικό Λύκειο Μανταμάδου Λέσβου.

Μηνυτήρια αναφορά του δημάρχου Δ. Λέσβου για τις εργασίες κατασκευής δρόμου προς τη θέση «Καβακλή»

Με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης που κοινοποιείται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Αριστόβουλος Ελευθερίου κατήγγειλαν «την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με μηχανήματα έργου του Στρατού (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά κ.λπ.) εκχερσώνοντας δασική βλάστηση (πεύκα, πουρνάρια), εντός δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση Καβακλή».

Με τη μηνυτήρια αναφορά τους οι δυο άνδρες κατήγγειλαν ότι οι πραγματοποιημένες εργασίες προκειμένου να υπάρξει άλλη πρόσβαση προς την υπό επίταξη έκταση από αυτή που έχουν καταλάβει οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι καταλύει «κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και εν γένει νομιμότητας, δημιουργώντας πραγματικά πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί, όπου το ίδιο το κράτος παρανομεί απροκάλυπτα σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου».

Τέλος οι δυο αυτοδιοικητικοί ζητούν «την ποινική δίωξη και την άμεση σύλληψη δίωξη παντός υπευθύνου (χειριστές μηχανημάτων, αξιωματούχων που επιβλέπουν τα έργα και δίνουν τις σχετικές εντολές κ.λπ.) για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή στην περιοχή μας και την άμεση παρέμβασή σας για τα όλα τα ποινικά αδικήματα που τελούνται αυτή τη στιγμή και διώκονται αυτεπαγγέλτως».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, stonisi.gr, astraparis.gr

Για τις προηγούμενες εξελίξεις, από το απόγευμα της Δευτέρας ως τα μεσάνυχτα προς Τρίτη, διαβάστε αναλυτικά εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)