to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:04 | 12.06.2022

Οικονομία

Αποτυχημένη η πολιτική της Ν.Δ στη μάχη της ακρίβειας

«Η ΝΔ έχει χάσει τη μάχη της ακρίβειας! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε τον Μάιο του 2022 στο 11,3% σπάζοντας το ρεκόρ του Απριλίου του 2022, που ήταν 10,2%!» τονίζει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπαθεί να πείσει τον κόσμο, που πλήττεται βάναυσα από την ακρίβεια, ότι οι αυξήσεις στις τιμές είναι εισαγόμενες. Ωστόσο, ξεχνά να μας πει ότι με την πολιτική της, η ελληνική οικονομία είναι πρωταθλήτρια στην ΕΕ στο ράλι αύξησης της ακρίβειας, την στιγμή που οι μισθοί και το ημερομίσθιο των εργαζομένων βρίσκονται στην ουσία καθηλωμένα από την ανάληψη της διακυβέρνησης της το 2019.

Επίσης, πάρα τις κοστολογημένες προτάσεις που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για συγκράτηση των τιμών, ειδικά στην ενέργεια και στα καύσιμα (πχ Μείωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, επιβολή εισφοράς στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, κλπ) η κυβέρνηση επέλεξε να συνεχίζει την ταξική πολιτική της, χρησιμοποιώντας τον δημοσιονομικό χώρο, σε φοροελαφρύνσεις των εχόντων (όπως, η αύξηση αφορολογήτου γονικών παροχών - δωρεών, η εξάλειψη στην ουσία του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλονταν σε μεγάλες περιουσίες και πολυ-ιδιοκτήτες, η επιδότηση της αισχροκέρδειας των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών, μεταξύ άλλων) .

Η ακρίβεια δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία: μειώνει δραστικά το βιοτικό επίπεδο της κοινωνικής πλειοψηφίας χτυπώντας ανελέητα, ειδικά τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυτικό, ότι οι τρεις κατηγορίες αγαθών με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται:
1) στη Στέγαση (αύξηση 35%)
2) στις Μεταφορές (αύξηση 18,8%)
3) στη Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά (αύξηση 12,1%)

Όποιο αφήγημα και να επιστρατεύσει η κυβέρνηση της Ν.Δ., οι πολίτες ξέρουν ότι η ακρίβεια και η αποτυχημένη πολιτική συγκράτησής της έχει ονοματεπώνυμο».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)