to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:59 | 19.08.2015

Διεθνή

Αποτροπιασμός: Τζιχαντιστές αποκεφάλισαν αρχαιολόγο και κρέμασαν το σώμα του σε κίονα στην Παλμύρα

Ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ είπε ότι η οικογένεια του Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε πως ο 82χρονος ερευνητής που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα εκτελέστηκε από το Ι.Κ. χθες. Ο Άσαντ βρισκόταν υπό κράτηση για πάνω από ένα μήνα από τους άκρως ριζοσπαστικούς σουνίτες μαχητές, πρόσθεσε


Μέλη του Ισλαμικού Κράτους αποκεφάλισαν έναν αρχαιολόγο στην αρχαία συριακή πόλη της Παλμύρας και κρέμασαν το σώμα του από έναν κίονα στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χώρου, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Συρίας.

Ο διευθυντής αρχαιοτήτων Μάμουν Αμντελκαρίμ είπε ότι η οικογένεια του Χάλεντ Άσαντ τον πληροφόρησε πως ο 82χρονος ερευνητής που δούλεψε για πάνω από 50 χρόνια ως διευθυντής ανασκαφών στην Παλμύρα εκτελέστηκε από το Ι.Κ. χθες. Ο Άσαντ βρισκόταν υπό κράτηση για πάνω από ένα μήνα από τους άκρως ριζοσπαστικούς σουνίτες μαχητές, πρόσθεσε.

«Η συνεχιζόμενη παρουσία αυτών των εγκληματιών στη πόλη αυτή είναι κατάρα και κακός οιωνός για (την Παλμύρα) και κάθε κίονα και κάθε αρχαιολογικό εύρημα στο χώρο της», είπε ο Αμντελκαρίμ. Ο ίδιος ανέφερε πως ο Άσαντ ήταν γνωστός για αρκετές επιστημονικές μελέτες που είχαν εκδοθεί σε διεθνή αρχαιολογικά έντυπα για την Παλμύρα, η οποία άνθισε πριν από 2.000 χρόνια ως σημαντικό εμπορικό κέντρο στο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο Άσαντ είχε επίσης συνεργαστεί τις τελευταίες δεκαετίες με αρχαιολογικές αποστολές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Γερμανία και την Ελβετία σε αρχαιολογικές ανασκαφές και έρευνα στο χώρο της Παλμύρας, με τους ρωμαϊκούς τάφους και έναν ναό του θεού Μπελ.

Οι τζιχαντιστές του Ι.Κ. πήραν υπό τον έλεγχό τους την Παλμύρα τον Μάιο. Πριν από την κατάληψη της πόλης, Σύροι αξιωματούχοι είπαν ότι είχαν μεταφέρει εκατοντάδες αρχαίων αγαλμάτων σε ασφαλείς κρυψώνες από φόβο ότι θα καταστραφούν από τους ισλαμιστές.

Τον Ιούνιο, το Ι.Κ. ανατίναξε δύο αρχαία ιερά στην Παλμύρα τα οποία δεν ανήκαν στα οικοδομήματα της ρωμαϊκής εποχής, τα οποία όμως οι ισλαμιστές θεώρησαν ειδωλολατρικά και ιερόσυλα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)