to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:14 | 02.08.2019

Διεθνή

ΔΝΤ: Κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία για το χρίσμα

Οι συζητήσεις για να αρθεί το αδιέξοδο


Η Βουλγάρα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κέρδισε τη στήριξη της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων των κρατών της ΕΕ για να λάβει το χρίσμα της Ένωσης για την ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για να οριστεί υποψήφια, δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Έπειτα από δύο γύρους ψηφοφοριών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παρέμειναν διαιρεμένες για τον ορισμό του υποψηφίου για το ΔΝΤ, πρόσθεσε η πηγή.

Ένας υποψήφιος χρειάζεται να εξασφαλίσει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών, ποσοστό που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 65% των πληθυσμών των κρατών μελών.

Ο Ολλανδός πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, είναι ο μοναδικός συνυποψήφιος της Γκεοργκίεβα, έπειτα από την αποχώρηση τριών άλλων υποψηφιοτήτων.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα για να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Όλι Ρεν, είχε αποχωρήσει νωρίτερα.

Τελικά κόντρα στις αρχικές πληροφορίες η Βρετανία δεν υπέβαλε υποψηφιότητα, γιατί το Λονδίνο δεν κατάφερε να συμφωνήσει σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο. Είχαν ακουστεί τα ονόματα τόσο του Τζορτζ Όζμπορν όσο και του Μαρκ Κάρνι, του Καναδού επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (που έχει και βρετανικό διαβατήριο).

Για να αποτρέψει την παράταση των διαβουλεύσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ αποφάσισε να υποβάλει τους υποψηφίους σε μια διαδικασία ψηφοφορίας από τα κράτη-μέλη, μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον ορισμό ενός Ευρωπαίου υποψηφίου. Αναμενεται να επιλεγεί ο υποψήφιος που θα λάβει το 55% των ψήφων των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού.

Από τη σύστασή του το 1944, το ΔΝΤ ανέκαθεν είχε επικεφαλής έναν Ευρωπαίο ενώ ένας Αμερικανός πάντα αναλάμβανε τα ηνία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ΔΝΤ έχει θέσει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο για τις επίσημες υποψηφιότητες και θέλει να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία τον Οκτώβριο.

Πληροφορίες: Ναυτεμπορική, Reuters

tags: ΔΝΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)