to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:29 | 12.12.2012

Διεθνή

Αποσύρθηκε από την κυπριακή Βουλή ο νόμος για τον κτηματικό φόρο- συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κ. Βάσος Σιαρλή, απέσυρε από τη Βουλή έναν από τους πιο σημαντικούς υπό ψήφιση νόμους, που αφορά την είσπραξη αυξημένου κτηματικού φόρου, με επιφύλαξη να τον υποβάλει εκ νέου, ύστερα από κάποιες τροποποιήσεις.


 
Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ο τρόπος υπολογισμού του κτηματικού φόρου και το ύψος του θα έχουν ως αποτέλεσμα την είσπραξη υπερδιπλάσιου ποσού από εκείνο που είχε ζητήσει η τρόικα -170 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 68 που είχαν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις.

Στη φορολογία αυτή και στο ύψος της αντέδρασαν έντονα οργανώσεις ιδιοκτητών ακινήτων και ξενοδοχείων, αλλά και κόμματα, υποδεικνύοντας ότι η φορολογία θα κατάφερνε ισχυρό πλήγμα εναντίον των προσπαθειών ανάκαμψης του κλάδου των κατασκευών και του τουρισμού.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας την ερχόμενη εβδομάδα αφού γίνουν τροποποιήσεις για να αρθούν οι φόβοι για τις παρενέργειές του.

Η Βουλή συζητεί σε έκτακτη συνεδρία της σήμερα όλα τα άλλα εφαρμοστικά νομοσχέδια που συμφωνήθηκαν με την τρόικα.


Ένταση έξω από την κυπριακή Βουλή, καθώς συζητούνται τα εφαρμοστικά νομοσχέδια


Ένταση επικρατεί έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρία της ολομέλειας του Σώματος για συζήτηση και έγκριση 25 νομοσχεδίων για εφαρμογή των προνοιών του μνημονίου, υπό το φως της κατ' αρχήν συμφωνίας κυβέρνησης- τρόικας.


Πολύτεκνοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του επιδόματος μητρότητας και τις μειώσεις στα επιδόματα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία, επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στο κτίριο. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έριξαν πέτρες στους υαλοπίνακες.


Πορείες από το υπουργείο Οικονομικών προς τη Βουλή πραγματοποιούν σήμερα και η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αύξηση των ωρών διδασκαλίας στα σχολεία, κατά μία ώρα την εβδομάδα, που όπως υποστηρίζουν θα οδηγήσει σε ανεργία μέχρι και χίλιους εκπαιδευτικούς.


Η αστυνομία πήρε αυξημένα μέτρα ασφάλειας τόσο έξω από τη Βουλή όσο και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, μετά τη χθεσινή βίαιη είσοδο διαμαρτυρομένων κατόχων τραπεζικών αξιογράφων και την προσπάθειά τους να μπουν στις αίθουσες συνεδρίασης της ολομέλειας και επιτροπών.


Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας, δήλωσε ότι το δικαίωμα της διαμαρτυρίας είναι σεβαστό, αλλά απηύθυνε έκκληση οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας να παραμείνουν στο πλαίσιο του νόμου και να μην υπάρξει αντιπαράθεση με την αστυνομία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)