to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:38 | 30.12.2022

Διεθνή

Αποσύρθηκαν τα οδοφράγματα στο Βόρειο Κόσοβο

Αποσύρθηκαν τα οδοφράγματα και άνοιξαν οι συνοριακές διαβάσεις προς την κεντρική Σερβία ενώ η κατάσταση είναι πλέον ήρεμη και η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα


Οι Σέρβοι του βορείου Κοσόβου έχουν αποσύρει τα οδοφράγματα από κεντρικές οδικές αρτηρίες και από σήμερα (30/12) το μεσημέρι άρχισαν να λειτουργούν και οι συνοριακές διαβάσεις προς την κεντρική Σερβία «Γιάρινιε» και «Μπίρνιακ» που ήταν κλειστές από τις 10 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο άρχισαν να απομακρύνουν τα οδοφράγματα

Μόλις τερματίστηκε ο αποκλεισμός των δρόμων στρατιωτικά οχήματα της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης -KFOR άρχισαν να περιπολούν τακτικά στο βορρά του Κοσόβου. Η κατάσταση είναι ήρεμη και η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή, ανέφερε ότι έλαβε εγγυήσεις από τον διεθνή παράγοντα ότι δεν θα ασκηθούν διώξεις εναντίων όσων συμμετείχαν στους αποκλεισμούς των δρόμων όπως επίσης και ότι θα αποσυρθούν από το βόρειο Κόσοβο οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Οι Σέρβοι προχώρησαν στο αποκλεισμό δρόμων με οδοφράγματα στο βόρειο Κόσοβο στις 10 Δεκεμβρίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σύλληψη ομοεθνών τους πρώην αστυνομικών που κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση. Η κρίση έφτασε στα όρια της ένοπλης σύρραξης όταν η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε κατάσταση μάχιμης ετοιμότητας, την Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου. Δύο ημέρες αργότερα ύστερα από κοινή παρέμβαση της ΕΕ και των ΗΠΑ που εγγυήθηκαν την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού, οι Σέρβοι του Κοσόβου σε συνεννόηση με το Βελιγράδι αποφάσισαν να τερματιστεί ο αποκλεισμός των δρόμων και να αποσυρθούν τα οδοφράγματα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)