to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:56 | 16.02.2016

Πολιτική

Απόσυρση της τροπολογίας του υπ. Υγείας ζητούν ΚΕΔΕ και ΙΣΑ (λέγε με Πατούλη)

«Σε διατεταγμένη υπηρεσία όσοι μας λένε ότι είμαστε επικίνδυνοι για την υγεία» τονίζει από την πλευρά του ο Π. Πολάκης


Σε ομόφωνη απόφαση κατέληξαν τα Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών  που συνεδρίασαν από κοινού, με την οποία ζητείται η απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας που αφορά τη χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας από τους Προϋπολογισμούς των Δήμων. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την τροπολογία, προβλέπεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούν οι Δήμοι και οι Διοικητικές Περιφέρειες από τους προϋπολογισμούς τους τις δημόσιες δομές υγείας. Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του, ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι του υπουργείου Εσωτερικών (σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας) και έρχεται να καλύψει «το αίτημα πολλών φορέων της αυτοδιοίκησης να τους παρέχεται η δυνατότητα επιχορήγησης των δημόσιων δομών υγείας για την κάλυψη άμεσων αναγκών τους». Η εν λόγω τροπολογία, προσθέτει το υπουργείο Υγείας, «σε καμία περίπτωση δεν υποχρεώνει αλλά διευκολύνει τους δήμους που επιθυμούν να επιχορηγήσουν τις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους». Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στον ΙΣΑ όσο και στην ΚΕΔΕ πρόεδρος είναι ο γνωστός Πατούλης (παρακάτω η απάντηση του Π. Πολάκη).

 

Εκτίμηση των συμμετεχόντων στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ήταν, «πως η κυβέρνηση, με την κατάθεση της τροπολογίας, επιχειρεί να απεμπολήσει τις ευθύνες της και να τις μετακυλήσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Συγκεκριμένα, η  Κ.Ε.Δ.Ε. μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, αποφάσισε:

Να ζητήσει ομόφωνα την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που μεταφέρει στους Δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν πρόκειται να συναινέσει σε αυτό το νομοθετικό τερατούργημα σε βάρος των Δήμων και της υγείας των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.

Να καταδικάσει ομόφωνα την κυβερνητική μεθόδευση να προωθηθεί η συγκεκριμένη τροπολογία, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με την Αυτοδιοίκηση και την Κ.Ε.Δ.Ε.

Εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί η Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης των ζητημάτων δημόσιας υγείας με την ανάλογη μεταφορά πόρων από την Κεντρική Κυβέρνηση προς τους Δήμους. Το ζήτημα θα τεθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή υγείας της ΚΕΔΕ ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εισήγηση προς το Δ.Σ. , η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ζήτησε κατά πλειοψηφία την παραίτηση του Υπουργού Υγείας κ. Ξανθού, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την υποβάθμιση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας προς τους πολίτες.

Επίσης ζητήθηκε η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ώστε να στελεχωθούν άμεσα με προσωπικό τα Νοσοκομεία, προκειμένου να ανοίξουν όλες οι κλειστές σήμερα Μ.Ε.Θ.  Να υπάρξει κινητοποίηση και συντονισμός δράσης όλων των φορέων της Πολιτείας και ενημέρωση του πληθυσμού, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά στο επόμενο διάστημα η επιδημία της γρίπης. Καθώς και να  διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας, προκειμένου να αποκτήσουν όλοι οι ασθενείς με βαριές ασθένειες πρόσβαση στην κατάλληλη θεραπεία».

Π. Πολάκης: Σε διατεταγμένη υπηρεσία όσοι μας λένε ότι είμαστε επικίνδυνοι για την υγεία

Σε διατεταγμένη υπηρεσία είναι, και κάνουν τη τρίχα τριχιά είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Και τόνισε: «Η κυβέρνηση κατεβάζει ένα νομοσχέδιο του παράλληλου  προγράμματος, που παρά τη λυσσώδη προσπάθεια εντός κι εκτός Ελλάδας να μην κατέβει, όχι μόνο κατεβαίνει αλλά και ψηφίζεται αυτή τη βδομάδα. Κι είναι ένα νομοσχέδιο που προσφέρει ανακούφιση στους ανασφάλιστους, σε χιλιάδες συμπολίτες μας που βρέθηκαν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.»

Αναφερθείς στις αντιδράσεις του κ. Πατούλη για την τροπολογία, σημείωσε:

«Ο κ. Πατούλης για όλα αυτά δε βρήκε να πει μία κουβέντα, αλλά φαίνεται πως στον καταμερισμό εργασίας που έγινε στη σύσκεψη που έγινε με τον αρχηγό του, τον κ. Μητσοτάκη και τον Ψυχάρη  στα γραφεία του ΔΟΛ, πρέπει να ανέλαβε ο Πατούλης να χτυπήσει εμένα και τον Ξανθό, ως επικίνδυνους για την υγεία. Για ποιο λόγο λέει; Γιατί μετά από αίτημα δήμων δίνουμε το ρόλο σε φορείς της ΤΑ για κάποιες μικρές δαπάνες, κι αυτές, αν θέλουν και μπορούν. Κάτι που γινόταν και παλιότερα, ενώ τώρα νομιμοποιούνται κινήσεις των δήμων που έχουν δυνατότητα να παρέχουν.

Η κυβέρνηση εγγυάται την περίθαλψη του πληθυσμού, απλά σε αυτές τις συνθήκες δέχεται τη βοήθεια όλων».

Υπενθυμίζεται πως υγειονομικοί φορείς αντέδρασαν στην τροπολογία στο νομοσχέδιο «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» για επιχορήγηση των δημόσιων δομών υγείας από την αυτοδιοίκηση, ζητώντας την άμεση απόσυρσή της.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)