to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αποστολή της «Αυγής» στη Βραζιλία: Τι κέρδισε ο Τσίπρας από την ορκωμοσία του Λούλα

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η συνάντηση των δύο ανδρών λίγο πριν την ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Βραζιλίας


Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βραζιλία, οι επαφές του και οι συζητήσεις του με ηγέτες έδειξαν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι ένας πολιτικός με αναγνώριση στη διεθνή σκηνή και βαρύνοντα ρόλο στη διαμόρφωση της προοδευτικής πολιτικής και στρατηγικής. Κατά τις συναντήσεις και τις συνομιλίες με νυν και πρώην αρχηγούς κρατών έλαβε μάλιστα ευχές για επιτυχία στις εκλογές, ενώ βρέθηκαν κοινοί τόποι για την ανάγκη συνεργασίας όλων των προοδευτικών δυνάμεων στις επικείμενες μάχες ενάντια στη Δεξιά και στις συντηρητικές δυνάμεις.

Με τον Λούλα

Με έναν ιδιαίτερο τρόπο οι μάχες του Λούλα και του Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζουν ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συναντήσει πρώτη φορά τον Λούλα το 2012, όταν ο δεύτερος είχε ήδη ολοκληρώσει δύο προεδρικές θητείες αφήνοντας το θετικό στίγμα του στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τότε οι δύο πολιτικοί, ένας βετεράνος συνδικαλιστής που κατέκτησε την Προεδρία και ένας νεαρός πολιτικός που με ένα κόμμα τού άλλοτε 3% έγινε αξιωματική αντιπολίτευση, έδιναν μάχη ενάντια στη λιτότητα. Σήμερα, δέκα χρόνια αργότερα, ο έμπειρος Βραζιλιάνος πολιτικός, που φυλακίστηκε από τη Δεξιά, επανήλθε για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία στην οικονομία και την κοινωνία. Ο δε αρχηγός του μεγαλύτερου αριστερού κόμματος στην Ευρώπη έχει θέσει με το κόμμα του τον στόχο για δικαιοσύνη παντού, από το πεδίο της οικονομίας μέχρι τα δικαιώματα των πολιτών και της κοινωνίας.

τσιπρας λουλα

Ο Λούλα στην επί μία ώρα συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να μάθει τα πάντα για την Ελλάδα και τις μάχες που έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις επιτυχίες, τους εκβιασμούς και τους συμβιβασμούς που έλαβαν χώρα. Συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή συνεργασία των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί η Δεξιά. Και ότι η Λατινική Αμερική και η Ευρώπη δεν πρέπει να συνθλιβούν από τον νέο ψυχρό πόλεμο και τον ανταγωνισμό ΗΠΑ-Κίνας.


Η συνάντηση έληξε με έναν εξαιρετικά θερμό τρόπο: ο Λούλα, ο εμβληματικός ηγέτης, έκανε τη γενναιόδωρη κίνηση και αγκάλιασε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ λίγο πριν του είχε γνωστοποιήσει ότι θέλει να έρθει στην Αθήνα και να τον υποδεχτεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως πρωθυπουργός.

Συνομιλητής των προοδευτικών ηγετών

Η ορκωμοσία Λούλα ήταν το σημαντικότερο γεγονός στις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου. Στην Μπραζίλια συγκεντρώθηκε πλήθος ηγετών και κορυφαίων αξιωματούχων, που δεν έχασαν την ευκαιρία να συναντήσουν τη νέα ηγεσία της Βραζιλίας αλλά και αρχηγούς κρατών και αξιωματούχους από άλλες σημαντικές δυνάμεις. Πάνω από εξήντα χώρες εκπροσωπήθηκαν στην ορκωμοσία, ενώ ενδεικτικό της σημασίας της περίστασης ήταν το γεγονός ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, βρέθηκε στην Μπραζιλία και ήταν από τους πρώτους που συνάντησε τον νέο Βραζιλιάνο ομόλογό του. Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για τις παγκόσμιες εξελίξεις βρέθηκε και ο Αλ. Τσίπρας, που άκουσε κοινές προσεγγίσεις για τα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα, ενώ εισέπραξε επαινετικά λόγια και ευχές για την επικείμενη μάχη των εκλογών.

Αλέξης Τσίπρας Ρικάρντο Λάγκος Έβο Μοράλες

Μάλιστα, ο πρώην Πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος με τη βαθιά του πείρα επισήμανε ότι οι αγώνες του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο βαθύ οικονομικό κατεστημένο ανέδειξαν παγκόσμιου ενδιαφέροντος ζητήματα για την κυριαρχία των αγορών και του κεφαλαίου που πρέπει να απαντήσουν όλα τα προοδευτικά, αριστερά, σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Ο Ρ. Λάγκος αποκάλυψε στον Αλ. Τσίπρα ότι η μάχη που έδωσε η Ελλάδα επί πρωθυπουργίας του με το ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής των προοδευτικών δυνάμεων της Λατινικής Αμερικής, καθώς προκάλεσε συζητήσεις στο στρατόπεδο των προοδευτικών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία καθώς και για το αν οι τράπεζες είναι εκείνες που πλέον αποφασίζουν για το μέλλον των κοινωνιών. Παράλληλα, ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα κεκτημένα της μάχης της κυβέρνησής του, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για την παρούσα κατάσταση στη χώρα μας.

Αλέξης Τσίπρας Αλμπέρτο Φερνάντεζ

(Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ)

Ανάμεσα στους συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ήταν ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντεζ, με τον οποίο συζήτησαν την υποδοχή που είχε επιφυλάξει ως πρωθυπουργός ο Αλ. Τσίπρας στην Κριστίνα Κίρχνερ. Ο Έλληνας πολιτικός έδωσε συγχαρητήρια τον Αργεντίνο Πρόεδρο για την κατάκτηση του Μουντιάλ από την Εθνική Αργεντινής. Από την πλευρά του. ο Αλ. Φενράντεζ ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Αλ. Τσίπρα στις προσεχείς εκλογές, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ανταποδίδει τις ευχές για μια πορεία ευεργετική για τον λαό της Αργεντινής.

Αλέξης Τσίπρας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ

(Ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ)

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ συνομίλησε σε θερμό κλίμα με τον Αλ. Τσίπρα αναφορικά με την κατάσταση στη Γερμανία και την Ευρώπη, αλλά και τις πρωτόγνωρες προκλήσεις της πολιτικής ηγεσίας της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, την επίπτωσή της στους δείκτες μεγέθυνσης της οικονομίας και την εργασία.

Ο Αλ. Τσίπρας κάθισε στην πρώτη σειρά των επίτιμων καλεσμένων πρώην αρχηγών κρατών, έχοντας δίπλα του τον πρώην Πρόεδρο της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος και τον πρώην Πρόεδρο της Βολιβίας Έβο Μοράλες, με τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε μακρά και εγκάρδια συζήτηση. Ο εμβληματικός ηγέτης αναφέρθηκε στο ταξίδι που είχε κάνει στην Ελλάδα, κατά το οποίο είχε μείνει ενθουσιασμένος με την πολιτιστική της κληρονομιά. Παράλληλα όμως ζήτησε από τον Αλ. Τσίπρα να πληροφορηθεί για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε διατεθειμένος ακόμα και να επισκεφθεί τη χώρα μας προκειμένου να βοηθήσει τη μάχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις επικείμενες εκλογές.

Αλέξης Τσίπρας Τζοσεφίνα Βιντάλ Κούβα

(Ο Αλέξης Τσίπρας με την αναπληρώτρια ΥΠΕΞ της Κούβας Τζοσεφίνα Βιντάλ)

Ο Αλ. Τσίπρας είχε, τέλος, και μια πολύ θερμή συζήτηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Τζοσεφίνα Βιντάλ, η οποία αναπόλησε την παρουσία του ως Έλληνα πρωθυπουργού στην Αβάνα για την κηδεία του εμβληματικού ηγέτη τής κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο. Είπε μάλιστα στον Αλ. Τσίπρα: «Σε αγαπάμε πολύ στην Κούβα και θυμόμαστε την ομιλία σου, το πόσο παθιασμένα μιλούσες και η επίσκεψή σου εκείνη μας έχει μείνει χαραγμένη».

Με την Ισπανίδα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιολάντα Ντίαζ συζήτησαν πώς η Αριστερά και τα προοδευτικά κόμματα θα πρέπει να συσπειρωθούν για να πετύχουν μεγαλύτερες νίκες απέναντι στη συμμαχία Δεξιάς και Ακροδεξιάς.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)