to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:56 | 28.08.2021

Πολιτική

«Αποστολή εξετελέσθη»: 50 σχολές δεν κάλυψαν τις θέσεις εισακτέων - Συνολικά ο «απολογισμός» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής

Σε όλα τα πεδία καταγράφηκε άνοδος πλην του 1ου όπου παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις. Προβληματισμός για 50 σχολές που δεν κατάφεραν να καλύψουν τις θέσεις εισακτέων. Δρόμο για οριστικό λουκέτο σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα βλέπουν πολλοί


Οι βάσεις 2021 ανακοινώθηκαν χθες και τώρα το ενδιαφέρον στρέφεται τόσο στους μαθητές που έμειναν εκτός λόγω του νέου συστήματος με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά και για εκείνα τα τμήματα που δεν κατάφεραν να γεμίσουν τις διαθέσιμες θέσεις τους.

Παραθέτουμε την πρώτη εικόνα που διαμορφώνεται, ξεκινώντας με την άνοδο των βάσεων που παρατηρήθηκε στα περισσότερα πεδία.

Άνοδος λόγω ΕΒΕ

Άνοδος της βάσης, κατά 100 και πλέον, μόρια καταγράφηκε και στη Νομική Αθηνών αντίθετα από τις νομικές σχολές της Περιφέρειας όπου σημειώθηκε πτώση. Αυξημένες, ακόμη, ήταν οι βάσεις στα οικονομικά τμήματα με την άνοδο να αγγίζει ως και τα 700 μόρια. 

Γενικά, σε όλα τα πεδία καταγράφηκε άνοδος πλην του 1ου όπου παρατηρήθηκαν αυξομειώσεις. Ωστόσο, και σε αυτό το πεδίο καταγράφηκε άνοδος των βάσεων στις χαμηλότερες σχολές  λόγω της καθιέρωσης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. 

Μεγάλη ήταν η άνοδος στο 2ο πεδίο τόσο στις υψηλότερες όσο και στις χαμηλότερες σχολές, ενώ σημαντική ήταν η άνοδος και στο 3ο επιστημονικό πεδίο και ειδικότερα στις περιζήτητες σχολές με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ιατρική Αθήνας όπου η βάση εισαγωγής ανέβηκε στα 18.826 από τα 18.250 μόρια. Διακριτή ήταν η άνοδος και στο 4ο πεδίο όπου οι οικονομικές σχολές συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Άνοδο σε αυτό το πεδίο κατέγραψαν και οι μικρότερες σχολές. 

50 σχολές δεν κατάφεραν να καλύψουν τις θέσεις

Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι περί τις 50 σχολές δεν κατάφεραν να καλύψουν τις θέσεις (είχαν έως 30 εισακτέους), ενώ 16 τμήματα δεν είχαν καθόλου εισακτέους, μεταξύ των οποίων το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Ξάνθης. Στο τμήμα αυτό οι θέσεις ήταν 108, αλλά κανένας από τους υποψήφιους δεν έπιασε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η οποία είχε οριστεί από τις αρχές του τμήματος στο 14,45.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη δημόσια τηλεόραση, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι, εφόσον το επιθυμούν, τα ιδρύματα μπορούν την επόμενη χρονιά να αναπροσαρμόσουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.  

Χωρίς νέους φοιτητές έμεινε και η σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος που εδρεύει στη Δράμα. Από το πανεπιστήμιο Αθηνών η μοναδική σχολή που δεν κάλυψε τις θέσεις της (81 θέσεις, 26 επιτυχόντες) είναι η σχολή Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που εδρεύει στα Ψαχνά Ευβοίας. Τέσσερις, αντιστοίχως, είναι οι σχολές στο ΑΠΘ: Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (105 θέσεις, 17 εισακτέοι), Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (80 θέσεις, 21 εισακτέοι), Θεολογίας - Μουσουλμανικών Σπουδών (97 θέσεις, 13 εισακτέοι) και Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (94 θέσεις, 20 εισακτέοι).

Τα επίσημα στοιχεία για όσους έμειναν εκτός, με μια ματιά:

  • Μια πρώτη ανάγνωση από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας δείχνει ότι 40.000 μαθητές δεν πέτυχαν. «O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ. Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ», γράφει η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
  • Σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι είναι 35.148 αυτοί που έμειναν εκτός.
  • Στο ίδιο ενημερωτικό σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2020 εισήχθησαν 13.780 λιγότεροι.
  • Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) προφανώς και επηρέασε τους άριστους. Ένας μαθητής άριστος που ζει στην Αθήνα και θέλει να σπουδάσει σίπλα στο σπίτι του για οικονομικούς λόγους είναι πιθανό να αναγκαστεί να μετακομίσει στην επαρχία... Πάντως το υπουργείο Παιδείας λέει ότι η ΕΒΕ δεν επηρεάζει τους υποψηφίους που συγκέντρωσαν υψηλές βαθμολογίες και εισέρχονται στη Σχολή/Τμήμα της επιλογής τους. Αλλά με επιδόσεις χαμηλότερες από 7 στα 20 για τα ΓΕΛ και 5,5 στα 20 για τα ΕΠΑΛ, ένας υποψήφιος δεν εισάγεται πλέον στα πανεπιστήμια.

«Αποστολή εξετελέσθη»

Ύστερα από τα παραπάνω, έντονος προβληματισμός επικρατεί το μέλλον των ελληνικών πανεπιστημίων, με πολλούς να βλέπουν να ανοίγει ο δρόμος για το οριστικό λουκέτο σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα.

Χαρακτηριστικός ο σχολιασμός του Πέτρου Κατσάκου στην ΑΥΓΗ:

Αποστολή εξετελέσθη. Αυτό θα μπορούσε να είναι το χαρμόσυνο μήνυμα της υπουργού Παιδείας προς τον πρωθυπουργό, αφού με τη θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κατάφερε με μία κίνηση να πετύχει δύο βασικούς στόχους τής κυβέρνησης. Αφενός να αφήσει εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χιλιάδες υποψήφιες και υποψήφιους, δημιουργώντας τεράστια πελατεία για τις ιδιωτικές σχολές, και αφετέρου να ανοίξει τον δρόμο για το οριστικό λουκέτο σε δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα, που σταδιακά θα οδηγηθούν στον μαρασμό και στην απαξίωση λόγω έλλειψης φοιτητών.  Όπως τα δώδεκα, σύμφωνα με τους πίνακες του υπουργείου Παιδείας, τμήματα που για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 δεν θα υποδεχτούν έναν νέο φοιτητή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ξάνθης, στην οποία δεν έχουμε κανέναν εισακτέο αν και προσφέρονταν 108 θέσεις. Στην ίδια κατηγορία και η Σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα που, ενώ περίμενε 159 νέους φοιτητές, δεν θα έχει επίσης κάποιον.

Ακόμη, στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη, οι επιτυχόντες είναι μόλις 3, ενώ οι θέσεις στο τμήμα ήταν 185. Στο Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του ίδιου πανεπιστημίου, και πάλι στην Κοζάνη, πέρασαν 2 νέοι φοιτητές, ενώ η πρόβλεψη ήταν για 310, και στο Τμήμα Συστημάτων Ενέργειας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα μπαίνουν 3, με πρόβλεψη για 132.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά ανακοινώθηκαν χθες, από τις 79.000 θέσεις εισακτέων καλύφθηκαν περίπου οι 63.000, κάτι που σημαίνει ότι 16.000 θέσεις έμειναν κενές, άδειες, χωρίς εισακτέους, με δεκάδες τμήματα χωρίς φοιτητές. Από τους 103.000 φετινούς υποψηφίους, θέση βρήκαν στα ΑΕΙ και στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές οι 63.000.  Άρα 40.000 υποψήφιοι, τα δύο πέμπτα του συνόλου των υποψηφίων, έμειναν εκτός. Στα παραπάνω στοιχεία αξίζει να συνυπολογιστεί ότι πάνω από 22.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων δεν συμπλήρωσαν μηχανογραφικό αφού η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν τους το επέτρεψε. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 8.594 υποψήφιοι εισήχθησαν στα δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού.

Σ. Αναγνωστοπούλου - Κ. Μάρκου: Καλή δύναμη και συγχαρητήρια και σε όλα παιδιά που σε τόσο αντίξοες συνθήκες προσέκρουσαν στην αναλγησία αυτής της κυβέρνησης!

Πάνω από 40.000 υποψήφιοι, τα 2/5 του συνόλου των υποψηφίων, «απεγκλωβίστηκαν» από την  βάσανο των ελληνικών Πανεπιστημίων, χάρη στις ιδεοληπτικές εμμονές της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Και εδώ αρχίζει η καταστροφή. Χιλιάδες θέσεις εισακτέων που δεν θα καλυφθούν εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), θα συρρικνώσουν και θα σβήσουν από τον χάρτη περίπου 40-60 τμήματα των περιφερειακών Πανεπιστημίων. Αποψιλώνεται η Αρχιτεκτονική Πάτρας, το τμήμα Γεωλογίας, όπως και πολλά άλλα τμήματα στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ούτε ένας εισακτέος από Γενικό Λύκειο στην Αρχιτεκτονική Ξάνθης!

Οι ίδιοι αυτοί πίνακες των βάσεων, οι πίνακες της ντροπής, η ΕΒΕ ως άλλη διαδικασία φυσικής επιλογής, θέτουν το μείζον πολιτικό ζητούμενο. Αυτή η κυβέρνηση της εμφύλιας όξυνσης, είναι σαφές πια ότι  επιδιώκει την βίαιη αποδιάρθρωση της κοινωνικής κινητικότητας. Είναι ξεκάθαρο πια ότι απενοχοποιεί  τις κάθετες ταξικές διακρίσεις και μαζί με τις θέσεις που φρόντισε να χαθούν, χάνεται συνολικά και το βασικό κεκτημένο της Μεταπολίτευσης: η Παιδεία ως δημόσιο κοινωνικό αγαθό.

Εξάλλου μια μέρα πριν την ανακοίνωση των βάσεων, η σημειολογική αξία του κυνισμού του Πρωθυπουργού, ο οποίος ταξιδεύει για να ‘’εγκαταστήσει’’ το παιδί του που ξεκινά σπουδές στο Yale, εμπεριέχει ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα ,για το ποιος είναι ο επικυρίαρχος αυτής της χώρας. Να τσακίσουμε με κάθε τρόπο την αλαζονική διακυβέρνηση τους!

Καλή δύναμη και συγχαρητήρια στους νέους φοιτητές που ανοίγουν την πόρτα του Πανεπιστημίου. Καλή δύναμη και συγχαρητήρια και σε όλα παιδιά που σε τόσο αντίξοες συνθήκες προσέκρουσαν στην αναλγησία αυτής της κυβέρνησης!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)