to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:48 | 10.08.2012

Πολιτική

Αποσπάσματα ομιλίας του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στη λαϊκή συνέλευση Αστακού Αιτωλοακαρνανίας

Για την κυβέρνηση και την πολιτική της

Η κυβέρνηση των τριών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) λειτουργεί πάνω στο τρίπτυχο «ξεπουλάμε δημόσιο και δημόσια γη, λεηλατούμε μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα, συλλαμβάνουμε και καταστέλλουμε πολίτες, Έλληνες και μετανάστες». Όποιος δεν πείθεται, ας σκεφτεί το σκάνδαλο της ΑΤΕ, το Ελληνικό, τη Ρόδο και ας περιμένει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, αεροδρόμια και λιμάνια. Ας ρίξει μια ματιά στο εκκαθαριστικό της εφορίας και ας περιμένει το  ΕΤΑΚ 2010, 2011 κ.λπ. Ας κοιτάξει τον «άδειο»


Για την κυβέρνηση και την πολιτική της

Η κυβέρνηση των τριών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης) λειτουργεί πάνω στο τρίπτυχο «ξεπουλάμε δημόσιο και δημόσια γη, λεηλατούμε μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα, συλλαμβάνουμε και καταστέλλουμε πολίτες, Έλληνες και μετανάστες». Όποιος δεν πείθεται, ας σκεφτεί το σκάνδαλο της ΑΤΕ, το Ελληνικό, τη Ρόδο και ας περιμένει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΠΑΠ, αεροδρόμια και λιμάνια. Ας ρίξει μια ματιά στο εκκαθαριστικό της εφορίας και ας περιμένει το  ΕΤΑΚ 2010, 2011 κ.λπ. Ας κοιτάξει τον «άδειο» μισθό του και την άδεια είσπραξή του. Ας μιλήσει με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, τους αστυνομικούς που μεταφέρθηκαν άρον-άρον σε Κομοτηνή και Ξάνθη, στους μικρομέτοχους και εργαζόμενους της ΑΤΕ, στους χαλυβουργούς, τους απεργούς και τους άστεγους. Έχουμε μια καθαρή μνημονιακή κυβέρνηση, σύμμαχο των τοκογλύφων τραπεζιτών και της πολιτικής που έχει κορυφαίο στέλεχος τη Μέρκελ. Είναι κοινωνικό και πολιτικό μας καθήκον να τους σταματήσουμε. Αφορά τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών, το μέλλον της χώρας και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Αφορά την ίδια την πορεία της Ευρώπης και την ανάγκη επαναθεμελίωσής της. Αφορά την ειρήνη στην περιοχή.

Για τον ενιαίο πολιτικό φορά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ

Από το τέλος Αυγούστου ξεκινούν οι ανοιχτές συνελεύσεις ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που θα οδηγήσουν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Είναι συνελεύσεις οργάνωσης και δράσης. Στοχεύουμε στη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανδρών και γυναικών, με ισχυρή παρουσία της νέας γενιάς.


Επιθυμούμε να συζητήσουμε, όχι μόνο την πολιτική κατάσταση, αλλά και πώς θα αναπτύξουμε παραπέρα τα φυσιογνωμικά μας χαρακτηριστικά στη βάση της διακήρυξης αρχών. «Τι είναι και τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ». Συγχρόνως θα στήσουμε οργανώσεις παντού, στη γειτονιά, το χώρο εργασίας, τον κλάδο. Οργανώσεις που θα αποφασίζουν συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Θέλουμε όλη αυτή η διαδικασία να είναι ένα δημοκρατικό πανηγύρι συμμετοχής, αντίστασης και αλληλεγγύης. Σ΄ αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείεται εκ των προτέρων κανείς και καμία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ των εκατοντάδων οργανώσεων και των δεκάδων χιλιάδων μελών νάναι σε πλήρη αντιστοίχιση με τα προβλήματα της κοινωνίας. Η λαϊκότητα των συνελεύσεων και η δημοκρατικότητα των διαδικασιών το εγγυάται. Ήδη οι τρεις επιτροπές (Οργανωτική, Διακήρυξης, Προγράμματος) εργάζονται πυρετωδώς. Ιδιαίτερα συνεχίζουμε τη συγκεκριμενοποίηση και επικαιροποίηση του προγράμματος.


Συζητάμε για ένα πρόγραμμα κυβερνητικής εξουσίας που θα αξιοποιήσουμε ως μοχλό ώστε νάχει η κοινωνία την πραγματική εξουσία. Παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα εφαρμόσιμων πολιτικών ώστε ό,τι λέμε να το κάνουμε. Ένα πρόγραμμα που απαιτεί πολιτική βούληση και ένα γιγάντιο κίνημα που θα στηρίζει, θα ελέγχει, θα αποφασίζει, θα κάνει κριτική. Στο μυαλό μας δεν είναι κάποια κυβέρνηση ειδικού τάχα σκοπού, αλλά η αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης της αριστεράς που θα αντιστοιχεί τη δράση της και το πρόγραμμά της με τη στρατηγική μας προς το σοσιαλισμό. Δεν θέλουμε τίποτε να είναι αναπάντητο, αντιλαμβανόμαστε συγχρόνως πως οι συνθήκες σε Ελλάδα, Ευρώπη και τον κόσμο αλλάζουν και το πεδίο είναι δυναμικό, άρα και εμείς πρέπει να προσαρμοζόμαστε. Θέλουμε σε κάθε όχι μας να αντιστοιχεί μια θετική πρόταση υπέρ της κοινωνίας, και στο γενικό επίπεδο και στο ειδικό.

Περί ανάπτυξης

Αυτή η κυβέρνηση παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ευφημισμού. Μιλά για ανάπτυξη και πρώτο μέτρο είναι η μείωση των κατώτερων μισθών, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, η διάλυση των εργαλείων ανάπτυξης του δημοσίου. Δείτε το κεφάλαιο 4 του μνημονίου, όπου το βασικό μέσο ανάπτυξης ορίζεται η εσωτερική υποτίμηση, δηλαδή η κοινωνική εξαθλίωση. Για την κυβέρνηση ανάπτυξη είναι η χαριστική πώληση ΑΤΕ και Τ.Τ.,, οι «ελεύθερες ζώνες», οι περικοπές, τα χαράτσια. Σήμερα και κάθε μέρα η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα γίνεται  όλο πιο αναγκαία.

Με ακρογωνιαίους λίθους την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζικό σύστημα, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, την ενίσχυση μισθών και συντάξεων, τα μέτρα προστασίας των ανέργων και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κ.ά. Οι πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος το δείχνουν. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαδί μέσα και έξω από τη Βουλή.


10/8/2012
TO ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)