to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:24 | 03.03.2024

Πολιτική

Αποσιωπούν τις πολιτικές μας αποφάσεις

Εξοργίζομαι τις τελευταίες μέρες, παρακολουθώντας συγκεκριμένα ΜΜΕ και εκπομπές να στέκονται μόνο στις διαφωνίες και διαμάχες που υπήρξαν στο 4ο Συνέδριο του Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποσιωπώντας τις πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν σχεδόν ομόφωνα. Αλήθεια, θεωρούν ότι σε ένα συνέδριο κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς και μάλιστα ύστερα από βαριές εκλογικές ήττες, δεν θα υπήρχαν διαφωνίες, ακόμα και κλυδωνισμοί;


Επισημαίνω, λοιπόν, ότι παρά τις περί του αντιθέτου “προβλέψεις”, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε συνέδριο και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, του οποίου οι τετραήμερες εργασίες ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή.  Η παρέμβαση Τσίπρα, ορθή κατά τη γνώμη μου, αλλά θα έπρεπε να την είχε κάνει στο συνέδριο αυτοπροσώπως.

Στην ουσία, τώρα, το συνέδριο επιβεβαίωσε πανηγυρικά τον χαρακτήρα του κόμματος, το οπλοστάσιο των ιδεών και αξιών του που σφυρηλατήθηκαν στην πορεία πολλών ετών, με μέγιστο επίτευγμα την ανάδειξη του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού από καταβολής του ελληνικού κράτους. Επίτευγμα που δεν διαγράφεται από την λαϊκή συνείδηση, όπως και τολμηρές επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα σαν την συμφωνία των Πρεσπών, παρά το πολιτικό κόστος, το οποίο προήλθε, όχι μόνο  από επιθέσεις εκ δεξιών αλλά και από το ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, δυστυχώς.

Σημαντικότατη η Πολιτική Απόφαση του συνεδρίου, με ιεράρχηση των κύριων μετώπων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ιδιαίτερα   στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, καθώς και στην εξωτερική πολιτική. Εννοείται ότι ταχθήκαμε αλληλέγγυοι στο μεγάλο και μαχητικό αγροτικό κίνημα, όπως και το φοιτητικό- εκπαιδευτικό, που είναι το σύγχρονο 1-1-4, καθώς υπερασπίζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος για δημόσια δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

2024- Έτος Αλληλεγγύης με Κύπρο και Παλαιστίνη

Παρόντος του πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα και αντιπροσωπείας της PLO από την Ραμάλα, καθώς και δύο αντιπροσωπειών από την Κύπρο, του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ, το συνέδριό μας αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει το 2024 «Έτος Αλληλεγγύης με την Κύπρο και Παλαιστίνη». Άρα μιλάμε για αλληλεγγύη διαρκείας σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο!

Προφανώς,  πρέπει να αλλάξουν πολλά για να ανακάμψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αναμφισβήτητο πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη. Πρώτον,  να γίνει πιο οικολογικός, όχι κεντροαριστερός, αν και στο κοινωνικό επίπεδο χρειάζεται τον προσεταιρισμό των μεσαίων στρωμάτων. Πιο οικολογικός, διότι σήμερα κυρίαρχο ζήτημα στον κόσμο είναι η κλιματική κρίση και η απαιτούμενη πράσινη μετάβαση. Από την σκοπιά αυτή, πρέπει να ειδωθεί και η πρόσφατη αγροτική εξέγερση στην Ευρώπη.

Δεύτερον  το “ελληνικό όνειρο”, που εισηγείται ο Στέφανος Κασσελάκης, περιέχεται προγραμματικά στις πολιτικές αποφάσεις του συνεδρίου, αν και θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά το “να γίνουμε Ευρώπη”, υπόσχεση που είχε δοθεί από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ήδη από τη δεκαετία 1980, αλλά παρέμεινε ανεκπλήρωτη, όπως και ο  εκσυγχρονισμός του Σημίτη, που βούλιαξε στα σκάνδαλα.

Τρίτον, σήμερα, οι προοδευτικές  δυνάμεις καλούνται να οικειοποιηθούν την  υπόθεση της ενοποίησης της Ευρώπης που  βρίσκεται κυριολεκτικά σε σταυροδρόμι, με υπαρκτή μια νέα διαίρεση λόγω του Ουκρανικού, αλλά με διαιωνιζόμενη και την αντίθεση Βορρά – Νότου στην ΕΕ, το δε ευρωπαϊκό κοινωνικό  μοντέλο σε υποχώρηση από την νεοφιλελεύθερη επέλαση, η οποία ευνοεί και την άνοδο της ακροδεξιάς.  

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι υπεύθυνος του Γραφείου Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)