to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 15.01.2021

Διεθνή

Απορρίπτει την χρήση εγγράφων εμβολιασμού για ταξιδιώτες ο Π.Ο.Υ.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Π.Ο.Υ που ολοκλήρωσε πριν από λίγη ώρα την συνεδρίαση της, συνιστά στις χώρες να μην απαιτούν αποδείξεις εμβολιασμού από εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμόσουν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν προταθεί.


Η επιτροπή, σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, ζητά στο θέμα των μεταλλάξεων την παγκόσμια επέκταση εντοπισμού της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων και της ανταλλαγής δεδομένων, ενώ προτρέπει τους κατασκευαστές εμβολίων να ενισχύσουν την παροχή δεδομένων ασφαλείας και αποτελεσματικότητας σε πραγματικό χρόνο, ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία έγκρισης

Ειδικότερα όσον αφορά τα διαβατήρια εμβολιασμού η επιτροπή κρίνει πως δεδομένου ότι η επίδραση των εμβολίων στη μείωση της μετάδοσης είναι ακόμη άγνωστη και η τρέχουσα διαθεσιμότητα εμβολίων είναι πολύ περιορισμένη, να μην απαιτούνται από τις χώρες αποδείξεις εμβολιασμού σε εισερχόμενους ταξιδιώτες αλλά να εφαρμοστούν συντονισμένα, τεκμηριωμένα μέτρα για ασφαλή ταξίδια και να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις βέλτιστες πρακτικές για τις οποίες έχουν ενημερωθεί από τον ΠΟΥ.

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, η επέκταση εντοπισμού της αλληλουχίας των γονιδιωμάτων θα συμβάλει στην μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση κρίσιμων άγνωστων στοιχείων. Η επιτροπή προτρέπει την ηγεσία του ΠΟΥ να αναπτύξει για αυτό ένα τυποποιημένο σύστημα για την ονομασία των νέων παραλλαγών που αποφεύγουν τις γεωγραφικές ενδείξεις.

Όσον αφορά τα εμβόλια η επιτροπή ενθαρρύνει τους κατασκευαστές εμβολίων να παρέχουν γρήγορα δεδομένα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης έκτακτης ανάγκης. Η έλλειψη τέτοιων δεδομένων αποτελεί εμπόδιο για τη διασφάλιση της έγκαιρης και δίκαιης παροχής εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η επιτροπή υπογραμμίζει τέλος την ανάγκη για δίκαιη πρόσβαση μέσω της συμμαχία COVAX καθώς και μεταφοράς τεχνολογίας για την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας.

Σύμφωνα με την επιτροπή η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί έκτακτη ανάγκη για της δημόσια υγεία διεθνούς ανησυχίας.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)