to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:40 | 14.01.2021

Οικονομία

Απορρίπτει ο Σταϊκούρας τη διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν λόγω πανδημίας

Δεν είναι αυτή την στιγμή στο τραπέζι το ενδεχόμενο διαγραφής οφειλών για χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ - Σχετικές προτάσεις έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ που όμως η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εξετάσει, αφήνοντας την κοινωνία και την οικονομία χωρίς στήριξη.


Σημειώνεται ότι μόλις χθες, από την Πάτρα, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχει «ανάγκη για συνολική ρύθμιση ιδιωτικού χρέους και με διαγραφή», ενώ και, μόλις προχθές, ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε τονίσει ότι «αυτή τη στιγμή χρειάζεται να εφαρμοστεί άμεσα ένα σχέδιο ρύθμισης των χρεών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για αποπληρωμή του χρέους σε πολλές δόσεις και διαγραφή ενός κομματιού του».

Ο υπουργός Οικονομικών, παρ'όλο που κωφεύει στις προτάσεις για το ιδιωτικό χρέος, επέμεινε ωστόσο ότι «το ΥΠΟΙΚ θα βρίσκεται κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί», ενώ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «δόθηκαν στην πραγματική οικονομία, περίπου 24 δισ. ευρώ» - ενώ μόλις προχθές ο Νάσος Ηλιόπουλος είχε απορρίψε οτν επαναλαμβανόμενο ισχυρισμό Σταϊκούρα καθώς  «με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει ότι έχουν δοθεί μόλις 6,7 δις και, από αυτά, τα 3 δις είναι δάνεια».

Για Ταμείο Ανάκαμψης και τυχόν πρόσθετα μέτρα στήριξης

Σε σχέση με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι θα αρχίσουν να έρχονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο και «θα κατευθυνθούν στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση». Το συνολικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης υπολογίζεται στα 5,5 δισ. ευρώ για το 2021.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης είπε ότι θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της υγιειονομικής κρίσης ενώ τα υφιστάμενα μέτρα θα συνεχίσουν τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Επίσης για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 τόνισε ότι αύριο θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών για το αν θα δοθεί ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ήδη οι αιτήσεις μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport έχουν φτάσει στις 437.293, ξεπερνώντας τον αριθμό των δυνητικών δικαιούχων που είχε εκτιμήσει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος παραμένει η εκταμίευση της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους να πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου. Θα έχει προηγηθεί η υπουργική απόφαση με τον αλγόριθμο βάσει του οποίου θα καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος.

Αγωνία στον κλάδο της εστίασης: Προς λουκέτο το 50% -  Ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον αέρα

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται να παρέμβει αποφασιστικά, ο κλάδος της εστίασης συνεχίζει να μαραζώνει και να απειλείται με αφανισμό κατά το ήμισυ. Χιλιάδες επιχειρήσεις στη χώρα έχουν να δουλέψουν πάνω από δυο μήνες με αποτέλεσμα να απειλούνται με λουκέτο. Συν τοις άλλοις, πολλοί είναι οι μαγαζάτορες που βρίσκονται αντιμέτωποι με εξώσεις, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα να απειλούνται και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)