to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:17 | 06.10.2018

Διεθνή

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη»: Τι σχολιάζει η Ρώμη για την επιστολή της Κομισιόν

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης και σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος - «Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ούτε ο επίσημος διάλογος», απαντάει η ιταλική κυβέρνηση


Στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Όπως αναφέρει η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η οποία και δημοσιοποίησε την επιστολή, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Η αρνητική στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά, κυρίως, την σχέση ελλείμματος- Αεπ, η οποία, για το 2019, προβλέπεται να φτάσει, στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης της Ρώμης, το 2,4%.

«Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ούτε ο επίσημος διάλογος»

Από την άλλη, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής τόνισαν ότι: «Δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος», τονίζουν πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, οι οποίες προσθέτουν ότι «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από την πλευρά του o αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», επισήμανε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ανέφερε.

 

Γιούνκερ: «Θα προτείνουμε αλλαγές»

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», δήλωσε από την άλλη πλευρά σε αυστριακές εφημερίδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα. «Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)