to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:59 | 20.03.2023

Διεθνή

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης

Για μόνο εννέα ψήφους δεν πέρασε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση η πρόταση μομφής από την κεντρώα συμμαχία LIOT που συνυπέγραψε ο συνασπισμός της Αριστεράς. Κατατέθηκε προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο.


(Albert Facelly/Libération)

Δεν πέρασε η πρόταση μομφής κατά της γαλλικής κυβέρνησης για το συνταξιοδοτικό. Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, όχι αρκετοί για να υπερψηφιστεί καθώς έπρεπε να λάβει θετική ψήφο από 287.

19 βουλευτές του Ρεπουμπλικανών (LR), του κόμματος που στηρίζει στη Βουλή την κυβέρνηση, ψήφισαν υπέρ της διακομματικής πρότασης μομφής, μαζί με τους συναδέλφους τους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» και της κεντρώας κοινοβουλευτικής ομάδας LIOT, είπε ο βουλευτής Αλεξάντρ Βινσεντέτ, καλώντας την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών να συζητήσει πιθανές κυρώσεις κατά των ανταρτών και αποσαφήνιση της πολιτικής γραμμής του κόμματος.

Με τη καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας, το νομοσχέδιο θεωρείται εγκριθέν.

«Τίποτα δεν έχει τελειώσει» δήλωσε η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) Ματιλντ Πανό, κάνοντας λόγο για μια «κυβέρνηση ήδη τελειωμένη στα μάτια όλων των Γάλλων» και μια πρωθυπουργό που «δεν έχει ούτε τη νομιμότητα ούτε την εξουσία να συνεχίσει και η οποία προφανώς πρέπει να παραιτηθεί, παίρνοντας μαζί της και τη μεταρρύθμιση».

«Είμαι αποφασισμένη να συνεχίσω τις απαραίτητες αλλαγές για τη χώρα μας, με τους υπουργούς μου, και να αφιερώσω όλη μου την ενέργεια για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών», αναφέρει σε λιτή ανακοίνωσή της μέσω του Γαλλικού Πρακτορείου, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, λίγο πριν μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι διαρροές των Ρεπουμπλικανών

Ο Olivier Marleix, επικεφαλής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών (LR), επιβεβαίωσε την άρνησή του να συμμετάσχει σε αυτό που χαρακτήρισε «βάρβαρο γάμο» ψηφίζοντας υπέρ της πρότασης μομφής.

Ταυτοχρόνως απέκρουσε τις επικρίσεις των πολιτικών του αντιπάλων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει «καμία προσφορά» να κάνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «μόνο ένα αίτημα»: «να τον δούμε να ασκεί διαφορετικά την εξουσία του».

Τα κομπιουτεράκια και τα μυαλά είχαν φουντώσει όλο το Σαββατοκύριακο σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 287 βουλευτών που θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Η συμπεριφορά των ανταρτών βουλευτών του LR επικρίθηκε ιδιαίτερα από τους συναδέλφους τους. Το πρωί της Δευτέρας, οι Aurélien Pradié, Maxime Minot και Pierre-Henri Dumont πρόσθεσαν τις ψήφους τους στους Ian Boucard, Fabien Di Filippo και Pierre Cordier, ανακοινώνοντας με τη σειρά τους ότι θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης μομφής του Liot.

Πρόκειται για την απόφαση ενός «πατριώτη» που «δεν αντέχει πλέον να βλέπει το θέαμα της δημοκρατικής αποδυνάμωσης» και που «θεωρεί ότι η πραγματική ευθύνη είναι να βγούμε από το χάος», είχε επιχειρηματολογήσει ο Ορελιέν Πραντιέ, πρώην νούμερο 2 των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος έγινε ένα από τα πρόσωπα της εσωκομματικής ανταρσίας. Ένας τρόπος για να «βρεθεί μια διέξοδος από την κρίση», δήλωσε ο Πιέρ-Ανρί Ντυμόν στο CNews.

Σε συνέντευξή του την ίδια στιγμή στο BFM Νίκαιας, ο επικεφαλής του κόμματος Ερικ Σιοτί είχε δηλώσει πεπεισμένος ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα υιοθετηθεί, διότι "η μεγάλη πλειοψηφία της ομάδας LR δεν θα ψηφίσει καμία πρόταση μομφής.

Όμως και ορισμένοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έκρυβαν την αμηχανία τους. «Βρισκόμαστε σε δύσκολη στιγμή», παραδέχτηκε η Βιολέτ Σπιλμπού, επικεφαλής του κοινοβουλευτικού κυβερνητικού συνασπισμού Renaissance (Αναγέννηση). Η ίδια προφανώς γνωρίζει ότι το τεράστιο κίνημα κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια δεν θα ξεφουσκώσει εύκολα.

Λίγο αργότερα, το μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε πως ο Γάλλος πρόεδρος θα δεχθεί την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και τους επικεφαλής του προεδρικού στρατοπέδου το πρωί της Τρίτης, ενώ σειρά θα πάρουν οι βουλευτές της πλειοψηφίας που θα γίνουν δεκτοί από τον Εμανουέλ Μακρόν το απόγευμα της ίδιας μέρας.

Αν εγκρινόταν η πρόταση μομφής, η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελίζαμπετ Μπορν θα εξαναγκαζόταν σε παραίτηση, ενώ αυτομάτως θα ακυρωνόταν και η απόφαση της να προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα στην υιοθέτηση της «μεταρρύθμισης» του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Απορρίφθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, και η πρόταση μομφής της ακροδεξιάς.

Δημοσκοπική κατρακύλα για τον Μακρόν

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει πλέον πολύ αρνητικά νούμερα στις δημοσκοπήσεις που αφορούν στο πρόσωπό του, καθώς οι Γάλλοι πολίτες φαίνεται να τον «μαυρίζουν».

Συγκεκριμένα, η δημοτικότητα του έχει πέσει κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες, στο 28%, από την επανεκλογή του τον Μάιο του 2022. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό δημοφιλίας του από το 2018, όταν είχε υποχωρήσει στο 23% εν μέσω των κινητοποιήσεων τότε των Κίτρινων Γιλέκων. Πολλοί μάλιστα, παραλληλίζουν τις τωρινές διαμαρτυρίες σε μαζικότητα και ένταση με εκείνες του 2019 των Γιλέκων.

Επτά στους δέκα πολίτες δηλώνουν εξαγριωμένοι από την επιμονή του Μακρόν στη συνταξιοδοτική «μεταρρύθμιση» που πέρασε με προεδρικό διάταγμα.

Ο ίδιος, αν και αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη πολιτική κρίση της θητείας του, παραμένει σιωπηλός για αρκετές εβδομάδες, ενώ αρκέστηκε να κάνει γνωστό, μέσω μιας δήλωσης που διαβιβάστηκε από το Μέγαρο των Ιλυσίων στο Γαλλικό Πρακτορείο το βράδυ της Κυριακής, ότι επιθυμεί «το σχέδιο νόμου για τις συντάξεις να φτάσει στο τέλος της δημοκρατικής του πορείας με το σεβασμό όλων».

Η νίκη του στη σημερινή πρόταση μομφής είναι πύρρειος και τα δύσκολα είναι μπροστά για τον Μακρόν και την κυβέρνησή του, ενώ αναλυτές αναφέρουν πως ο Μακρόν θα προσπαθήσει τις επόμενες εβδομάδες να κάνει έναν τακτικό ελιγμό. Πιθανότατα θα αντικαταστήσει την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό μήπως και διασώσει την τραυματισμένη εικόνα του.

Η αποτυχία του προέδρου της Γαλλίας να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.

«Κατάφερε να αποκοπεί από όλους ταυτόχρονα, από τον γαλλικό λαό, από τους πιθανούς συμμάχους του, τους Ρεπουμπλικάνους, από τον συνδικαλιστικό κόσμο, από ολόκληρο το Κοινοβούλιο», σχολίασε ο σοσιαλιστής Ολιβιέ Φορέ κατά την άφιξή του στην Εθνοσυνέλευση τη Δευτέρα. Όπως και άλλοι, ο γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης θα συνεχιστούν ό,τι κι αν γίνει. «Θα είμαστε στους δρόμους την Πέμπτη [η διασωματειακή κάλεσε σε ένατη ημέρα διαδηλώσεων στις 23 Μαρτίου], θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να κινητοποιούμαστε», είπε μπροστά στις κάμερες.

Για την αντιπολίτευση, η θεσμική αντίδραση δεν τελειώνει ωστόσο με την απόρριψη της πρότασης μομφής. Αν και το νομοσχέδιο θεωρείται πως έχει πλέον εγκριθεί, τα θεσμικά όπλα των αντιπολιτευόμενων κοινοβουλευτικών ομάδων δεν έχουν εξαντληθεί και η Αριστερά δηλώνει πως προτίθεται να καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το συνταξιοδοτικό. Αν το Δικαστήριο την κάνει δεκτή, τότε μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία για τη συλλογή υπογραφών από πολίτες. Το αίτημα θα πρέπει να το συνυπογράψει το ένα δέκατο των ψηφοφόρων, δηλαδή 4,87 εκατομμύρια άνθρωποι, μέσα σε διάστημα εννέα μηνών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα δημοψήφισμα.

Σε μια προσπάθεια απόλυτης νομιμοποίησης του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου και η κυβέρνηση της Μπορν προτίθεται να καταφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να λάβει την έγκριση του.

Η Γαλλία «βράζει»

Στο επίπεδο του κινήματος, που καλπάζει ορμητικά τις τελευταίες εβδομάδες, δημιουργώντας μία τρομερή κατάσταση στη χώρα, το ενιαίο μέτωπο των συνδικάτων προετοιμάζει τη νέα γενική απεργία ενώ στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιηθούν απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας, αρχής γενομένης από τις μεταφορές και την ενέργεια.

«Τίποτα δεν θα υπονομεύσει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο CGT (Confédération Générale du Travail), που καλεί σε «διεύρυνση των κινητοποιήσεων» και «σε μαζική συμμετοχή στις νέες απεργίες και διαδηλώσεις», όπως την 9η ημέρα κινητοποιήσεων την Πέμπτη 23 Μαρτίου «και μετά από αυτήν εάν είναι αναγκαίο».

Στο μεταξύ, απόψε, Δευτέρα 20 Μαρτίου, και αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής, σε ολόκληρη τη γαλλική πρωτεύουσα και σε ορισμένες κεντρικές αρτηρίες, αλλά και σε μεγάλες πόλεις της περιφέρειας δημιουργήθηκαν σημεία έντασης μεταξύ των διαμαρτυρόμενων πολιτών και της αστυνομίας. Φωτιές, με καύσιμη ύλη τα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει το Παρίσι εδώ και μέρες, οδοφράγματα και πορείες στους δρόμους δείχνουν ότι η συνέχεια θα παιχτεί στο δρόμο με πρωταγωνιστές τους νέους και τα συνδικάτα.

Μερικές εκατοντάδες άτομα, μαζί με βουλευτές του κόμματος LFI (Ανυπότακτη Γαλλία), συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Place Vauban, με την αστυνομία να τους απωθεί. Αργότερα, φωτιές σε σκουπίδια και συγκρούσεις με τις Αρχές εντοπίστηκαν στη συνοικία Saint-Lazare, γύρω από την Place de l'Opéra.

Μια πομπή 100 ατόμων, κυρίως νεαρών, βρέθηκε λίγο μετά τις 9 μ.μ. στην περιοχή της Μονμάρτης, αναποδογυρίζοντας κάδους απορριμμάτων, ενώ περίπου 100 άτομα βρέθηκαν επίσης στο Châtelet, κοντά στο Hôtel de Ville.

Εντάσεις και ζημιές αναφέρθηκαν στο Στρασβούργο, στη Μαρσέιγ, στη Ναντ, τη Λιόν, το Μπορντό και άλλες πόλεις.

Σύμφωνα με τη «Le Figaro», η αστυνομία έχει ήδη προβεί σε 70 συλλήψεις στη γαλλική πρωτεύουσα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)