to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:31 | 11.02.2016

Πολιτική

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας της ΝΔ για το παράλληλο πρόγραμμα

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Ν.Δ. επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνονται Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσαν μέρος του παράλληλου προγράμματος που είχε υλοποιηθεί τέλος του 2015 - «Προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να σταματήσουν το εγχείρημα της Αριστεράς», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς


Απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει η ΝΔ, για την κύρωση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει κατεπείγοντα θέματα υπουργείων, η συζήτηση της οποίας συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ψηφιστεί το απόγευμα. Την πρόταση απέρριψαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ την υποστήριξαν ΝΔ και Ένωση Κεντρώων. Το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή, δήλωσαν παρών ενώ το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ενώ έντονη κριτική άσκησαν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης για την νομοθέτηση με ΠΝΠ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση έκανε λόγο για αδήριτη ανάγκη. «Τα λάθη του παρελθόντος με κανένα τρόπο δεν νομιμοποιούν τα λάθη του σήμερα, αλλά η ανάγκη πολλές φορές για νομοθέτηση με ταχύτητα είναι αδήριτη», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι το σύνταγμα προβλέπει εξαιρέσεις.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας,» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταχρηστικά εισάγει προς κύρωση ένα πολυνομοσχέδιο φρουτιέρα, ενώ υποστήριξε ότι «προβάλει ο κίνδυνος αλλοίωσης του πολιτεύματος να προσφεύγουμε κατά τρόπο συνήθη στην έκδοση ΠΝΠ που αποτελούν αποφασιστικό λόγο για να μην λειτουργεί κανονικά η δημοκρατία μας».

«Οι δικές σας ΠΝΠ ήταν κατακρήμνιση του συντάγματος. Πάψτε να κάνετε πολιτική επιχειρηματολογία με χρήση ενστάσεων περί αντισυνταγματικότητας», αντέτεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Προσπαθούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να σταματήσουν το εγχείρημα της Αριστεράς», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς

«Το αυταρχικό έργο μας κυβέρνησης απέκτησε κανονικότητα μέσω των ΠΝΠ», υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, επιτέθηκε και στα δύο κόμματα χαρακτηρίζοντας «τραγωδία και κοροϊδία την συζήτηση» και σημειώνοντας ότι, «ο μαθητής ξεπέρασε το δάσκαλο και ο δάσκαλος επανέρχεται για να ξεπεράσει το μαθητή».

Ο Χρήστος Παππάς από την Χρυσή Αυγή, χαρακτήρισε στημένη την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σημειώνοντας παράλληλα ότι «κακώς έρχονται οι ΠΝΠ στο κοινοβούλιο που δυστυχώς παίζει ρόλο διακοσμητικό».

Από το Ποτάμι, ο Γιώργος Αμυράς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν με ΠΝΠ, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για χουντικής έμπνευσης πρακτικές και αναρωτιόταν αν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας.

«Ρωτώ λοιπόν. Σε ποια κατάσταση πολιορκίας βρισκόμαστε;» συμπλήρωσε ο κ. Αμυράς.

«Το σύνταγμα της Ελλάδος είναι ευαγγέλιο που πρέπει να κρατάμε εδώ μέσα», υποστήριξε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καρράς. Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Δημήτρης Παπαχριστόπουλος, υποστήριξε ότι «γίνεται κατάχρηση της αντισυνταγματικότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)