to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:37 | 13.07.2016

Οικονομία

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση της "Energean" κατά του διαγωνισμού εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Άρτα - Πρέβεζα

Η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθ. 107 /2016 απόφασή της, απέρριψε την αίτηση της εταιρείας Energean Oil and Gas- Ενεργειακή Αιγαίου Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων», που ζητούσε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση με την οποία ανατέθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας, στην εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια».


Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στις περιοχές της Άρτας - Πρέβεζας.

 

Η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» κατετάγη πρώτη (378,39 μονάδες) στο διαγωνισμό και δεύτερη η εταιρεία «Energean Oil and Gas» (339,30 μονάδες).

Η δεύτερη αυτή εταιρεία (Energean), προσέφυγε στο ΣτΕ με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, η οποία στη συνεχεία μετατράπηκε σε αίτηση αναστολής κατά της υπουργικής απόφασης που αφορά την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού.

 

Κατά τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας προτάθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού να υποβληθεί κοινή πρόταση των δυο επίμαχων εταιρειών, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό.

 

Η εταιρεία «Energean Oil and Gas» προέβαλε ότι η αντίπαλος εταιρεία δεν έχει την απαιτούμενη τεχνική δυνατότητα για εκμετάλλευση, δεν πληροί τα τεχνικά κριτήρια, κ.λπ., όπως επίσης υποστηρίζει και ότι η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα, με αποτέλεσμα να είναι παράνομη.

 

Η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 107/2016 απόφασή της απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση της «Energean», επισημαίνοντας ότι οι νομικές της ενέργειες έγιναν σε μεταγενέστερους από τους προβλεπόμενους χρόνους, ενώ έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί σε προγενέστερα στάδια του διαγωνισμού.

 

Μάλιστα το ΣτΕ αναφέρει ότι η «Energean», ακόμη και το σχετικό υπόμνημα που έπρεπε να καταθέσει πριν τη συζήτηση της υπόθεσης, το κατέθεσε μετά τη συζήτηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)