to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 28.07.2022

Κοινωνία

Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Γ. Μιχαηλίδη - Αντιδράσεις από κόμματα και συλλογικότητες

Έκκληση για την υγεία του απεργού πείνας απευθύνει με ανοιχτή επιστολή η σύντροφος του Γ. Μιχαηλίδη - Καμπανάκι και από τους γιατρούς - Κατάληψη του κτιρίου της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα από τη συνέλευση αλληλεγγύης - Κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καταδικάζουν την άρνηση του δικαστικού συμβουλίου, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης (7 μ.μ.) είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας στο Σύνταγμα


φωτ.: Βασίλης Ρεμπάπης / Eurokinissi

Κατάληψη του κτιρίου της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα πραγματοποίησε το πρωί της Τετάρτης η «Συνέλευση αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη», όπως γνωστοποίησε μέσω σχετικής ανακοίνωσής της.

Εκεί αναφέρει ότι η κατάληψη θα συνεχιστεί έως την δημοσίευση της απόφασης του συμβουλίου, ενώ προειδοποιεί τις δικαστικές αρχές ότι η αργοπορία της ισοδυναμεί με κρατική δολοφονία του Γιάννη Μιχαηλίδη.

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται, επίσης, η κρίσιμη κατάσταση της υγείας του απεργού πείνας, ο οποίος παθαίνει συνεχείς παλλινδρομήσεις λόγω του ταλαιπωρημένου σώματός του, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την Πέμπτη δεν θα μπορεί να πει καθόλου νερού (αναλυτικά η ανακοίνωση παρακάτω).

Κόμματα της Βουλής και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καταδικάζουν την άρνηση του δικαστικού συμβουλίου, ενώ το απόγευμα (7 μ.μ.) στο Σύνταγμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στον απεργό πείνας.

Υπενθυμίζεται πως το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας απέρριψε το αίτημα του Γιάννη Μιχαηλίδη, που διεκδικεί το δικαίωμα του να αποφυλακιστεί με όρους, την ώρα που η ζωή του κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή.

Όπως αναμενόταν, το Συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέα για την προσφυγή του κρατούμενου απεργού πείνας ενάντια στην προηγούμενη απόφαση να μην του χορηγηθεί το δικαίωμα της υφ' όρον απόλυσης.

Η ΔΒ, σύντροφος του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, τονίζει πως η κατάσταση του έχει φτάσει σε εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο, καλώντας άπαντες να δούν τις τελευταίες εξετάσεις του Γ. Μιχαηλίδη, καθώς και τη γνωμάτευση της προσωπικής του γιατρού Παντελιάς Βεργοπούλου.

Χθες ο δικηγόρος του Γιάννη Μιχαηλίδη, Θεόδωρος Μαντάς, τόνισε πως στην περίπτωση του εντολέα του «δεν δοκιμάζονται τα όρια αντοχής της ανθρώπινης ζωής. Πρωτίστως δοκιμάζονται τα όρια αντοχής του κράτους Δικαίου». Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» επεσήμανε πως ο απεργός πείνας «δεν άγγιξε ποτέ ανθρώπινη ζωή, δεν έκανε ποτέ κάτι που να δημιουργήσει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή».

Τι λένε οι γιατροί για την κατάσταση της υγείας του

Η προσωπική γιατρός του Γιάννη Μιχαηλίδη, Παντελία Βεργοπούλου, διευθύντρια του ΕΚΑΒ – ΕΣΥ, εντατικολόγος, αναισθησιολόγος, δήλωσε:

«Η κατάσταση του Γιάννη Μιχαηλίδη το τελευταίο 24ωρο και σύμφωνα με τις πρόσφατες ιατρικές εξετάσεις, παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση. Η υπογλυκαιμία του είναι πλέον πολύ έντονη με τις τιμές του σακχάρου γύρω στο 50. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα, το οποίο βέβαια (από τη στιγμή που είναι απομονωμένος εκτός κλινικής, στον ειδικό χώρο κράτησης) μπορεί να μην γίνει  έγκαιρα αντιληπτό και να μην προλάβουν να το ανατάξουν.

Ο Γιάννης πλέον -αν και έχει έντονο το αίσθημα της δίψας- δεν μπορεί να πιεί επαρκή ποσότητα νερού καθώς από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ακόμα και δυο γουλιές νερό του δημιουργούν αναγωγή.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βαριά αφυδάτωση, έντονο στρες στα νεφρά και έντονους πόνους στην ούρηση. Ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας είναι μεγάλος και επιδεινώνεται από τις μεταβολικές διαταραχές και από την βαριά Κετοξέωση.

Σαν γιατρός, απευθύνω την Ύστατη θερμή Παράκληση προς το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο του Εφετείου Λαμίας, προς μια άμεση και θετική έκβαση της υπόθεσης του κυρίου Μιχαηλίδη».

Οποιαδήποτε άλλη ολιγωρία και αρνητική απόφαση θα οδηγήσει έναν νέο άνθρωπο σε βέβαιο, βασανιστικό και γρήγορο θάνατο.

Η ανακοίνωση της Συνέλευσης αλληλεγγύης στον αναρχικό απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη

«Πριν από λίγη ώρα προχωρήσαμε σε κατάληψη του κτηρίου της ΑΔΕΔΥ στην οδό Ψύλλα 2 στο Σύνταγμα, σε αλληλεγγύη με τον σύντροφο Γ. Μιχαηλίδη ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 23/5. Η κατάληψη θα συνεχιστεί έως την δημοσίευση της απόφασης του συμβουλίου.

Προειδοποιούμε τις δικαστικές αρχές και καθιστούμε σαφές πως η αργοπορία της απόφασης ή και η πιθανότητα απορριπτικής απόφασης από το συμβούλιο της Λαμίας ισοδυναμούν με κρατική δολοφονία του αναρχικού συντρόφου Γιάννη Μιχαηλίδη. Τονίζουμε λοιπόν εμφατικά το βάρος της ευθύνης που βαραίνει τη συγκεκριμένη απόφαση και τον χρόνο λήψης της.

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, μετά απο 64 μέρες απεργίας πείνας, διεξήχθη στο εφετείο της Λαμίας το συμβούλιο για την αποφυλάκιση του. Παρότι υπήρξε δέσμευση εκ μέρους του συμβουλίου να βγει η απόφαση έγκαιρα, αντιλαμβανόμαστε ότι τα χρονικά περιθώρια σεβασμού του απεργού πείνας έχουν παρέλθει. Έχουν παρέλεθει μάλιστα από όταν το συμβούλιο της Άμφισσας καθυστέρησε ένα μήνα να εκδόσει την απόφαση του. Κάθε επιπλέον ολιγωρία εκ μέρους του συμβουλίου της Λαμίας συνιστά επιπλέον βασανισμό και απόπειρα εξόντωσης του συντόφου μας.

Ως προς την υγεία του ο σύντροφος Γιάννης Μιχαηλίδης εκτιμά ότι μέχρι την Πέμπτη δε θα μπορεί να πιει καθόλου νερό, καθώς είναι τόσο ταλαιπωρημένο το σώμα του που παθαίνει συνεχείς παλλινδρομήσεις, που καθιστούν την κατάποση νερού αδύνατη.

Πλέον έχει χάσει 20.6 κιλά, δηλαδή περισσότερο από 28 % του αρχικού σωματικού του βάρους. Σε γενικές γραμμές δηλώνει πως δεν έχει καθόλου δυνάμεις, κινείται ελάχιστα και πονάει πολύ στη σπλήνα το αριστερό νεφρό και το στήθος. Επίσης, αναγκάζεται να κοιμάται καθιστός εξαιτίας των διαρκών στομαχικών διαταραχών. Το σάκχαρό του έχει πέσει στο 71 και η πίεση του είναι 8 και 6. Ζαλίζεται πάρα πολύ και δε μπορεί να συγκεντρωθεί.

Οι απορριπτικές αποφάσεις και προτάσεις ως τώρα, καθώς και το ότι το συμβούλιο ορίστηκε σε ημερομηνία που ο σύντροφος βρισκόταν στις 64 μέρες απεργίας πείνας, δείχνει εξόφθαλμα πως το κράτος και η αστική δικαιοσύνη έχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά. Εξοντώνουν, βασανίζουν και εξωθούν στον θάνατο έναν αναρχικό αγωνιστή, ενώ αποφυλακίζουν καθάρματα δολοφόνους και βιαστές όπως τον Κορκονέα, τον Φιλιππίδη, τον Χορταριά, τους Λεβέντηδες και τον Λιγνάδη. Η δικαιοσύνη είναι ταξική, και είναι δική μας ευθύνη να φέρουμε τη δικαιοσύνη στους δρόμους, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και παλεύοντας έμπρακτα για τον τερματισμό της εξόντωσης του Γιάννη Μιχαηλίδη. Να συσπειρωθούμε και να αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για την αποφυλάκιση του συντρόφου μας. Να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε τα καλέσματα αλληλεγγύης των ερχόμενων ημερών:

Καλούμε το κίνημα να σταθεί ενάντια στις κρατικές αυθαιρεσίες και την εκδικητικότητα του κράτους απέναντι στον απεργό πείνας, να ενώσει τη φωνή του και να πλαισιώσει τις δράσεις αλληλεγγύης.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΟΛΩΝ».
____________

Ηλιόπουλος: Δίκαιο το αίτημα Μιχαηλίδη

«Το αίτημα του Γ. Μιχαηλίδη είναι δίκαιο. Η ζωή του βρίσκεται σε οριακό σημείο. Η Ελλάδα του 2022 δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μια χώρα όπου ένας κρατούμενος θα χάσει τη ζωή του ύστερα από απεργία πείνας. Τα δικαιώματα των κρατουμένων είναι καθολικά και αδιαπραγμάτευτα. Το καθεστώς εξαίρεσης και η εκδικητική λειτουργία των θεσμών αναιρούν το κράτος δικαίου και προσβάλλουν τη δημοκρατία μας», έγραψε ο επικεφαλής του γραφείου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

Κώστας Αρβανίτης: Ύψιστη αξία η ανθρώπινη ζωή

Για την απόρριψη του αιτήματος του Γιάννη Μιχαηλίδη έκανε δήλωση και ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) Κώστας Αρβανίτης

«Σε μια σύγχρονη Δημοκρατική πολιτεία όπου λειτουργεί το Κράτος Δικαίου, ύψιστη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και ύψιστο καθήκον της πολιτείας η προστασία της. 

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι πάντα σεβαστές, αλλά ποτέ υπεράνω κριτικής. Πολύ περισσότερο όταν προκαλούν τη γενικευμένη εντύπωση πως η Δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητα της επιλεκτικά και μονόπλευρα, τη στιγμή μάλιστα που σε άλλες περιπτώσεις δεν διστάζει να φανεί απροσδόκητα ελαστική.

Όταν η ζωή ενός ανθρώπου βρίσκεται σε κίνδυνο, προτεραιότητα έχει η σωτηρία του.

Τα άλλα, όλα τα άλλα, μπορούμε να τα συζητήσουμε μετά».

Νίκος Φίλης: Ακατανόητη η εκδικητικότητα της Δικαιοσύνης απέναντι στον απεργό πείνας  Γ. Μιχαηλίδη.

Μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Φίλης αναφέρθηκε στην απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας να μην επιτρέψει την υφ' όρον απόλυση του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης είπε:

«Η απόφαση δείχνει μια ακατανόηση εκδικητικότητα εκ μέρους της Δικαιοσύνης.  Όταν μάλιστα σκεφθούμε την αναστολή στον Λιγνάδη, την  αποφυλάκισή  Κορκονέα κλπ, γίνεται φανερό ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή, αλλά βλέπει από το δεξί μάτι.
Καλούμε την ελληνική Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία για να μην έχουμε τον πρώτο νεκρό από απεργία πείνας στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, μετά το θάνατο του  Μπόμπι Σαντς πριν 41 χρόνια.
Στο δίλημμα ελευθερία ή θάνατος στον οποίο σπρώχνει η δικαιοσύνη τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη, η απάντηση είναι ελευθερία.
Γιατί η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πρωτεύουσα».

Κριθαρίδης: Η «δικαιοσύνη» τους αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο ταξική

Στη δήλωση εκπροσώπου Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλη Κριθαρίδη, αναφέρονται τα εξής:

«Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λαμίας να απορρίψει το δίκαιο αίτημα του Γιάννη Μιχαηλίδη για την υφ' όρον απόλυση του είναι απαράδεκτη και ντροπιαστική. Η "δικαιοσύνη" τους αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο ταξική: αποφυλακίζει βιαστές ανηλίκων την ώρα που εξοντώνει εκδικητικά νέα παιδιά, μόνο και μόνο επειδή ανήκουν στον αναρχικό ή αντιεξουσιαστικό χώρο. Η "δικαιοσύνη" τους αποδεικνύεται καθημερινά όλο και πιο τοξική και ταξική: εφαρμόζει επί της ουσίας κυβερνητικές αποφάσεις αδιαφορώντας ακόμα και για τους ίδιους τους νόμους που οι Κυβερνήσεις αυτές ψήφισαν. Η "δικαιοσύνη" τους τελικά δεν υπάρχει, είναι σαν τα φίδια, τσιμπάει μόνο τους ξυπόλυτους, αυτούς δηλαδή που πραγματικά έχουν ανάγκη την δικαιοσύνη για να προστατευτούν από την εξουσία των ισχυρών. Το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των κρατουμένων, τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι σε αναστολή από την Μητσοτάκης Α.Ε.. Με μια δικαιοσύνη στα μέτρα και τα σταθμά της εξουσίας και με νόμους ταξικούς και τρομοκρατικούς (τρομονόμοι κλπ) θα υπάρχουν πάντα δυο μέτρα και δύο σταθμά: Ο Λιγνάδης, ο Κορκονέας, οι δολοφόνοι του Ζακ, του Σαμπάνη, του Μάγγκου από τη μία, ο Γ. Μιχαηλίδης, ο Π. Καλαϊτζής, ο Σταθόπουλος, η Ηριάννα, ο Θεοφίλου από την άλλη».

Ανάρτηση του Γιάνη Βαρουφάκη

Αργά το απόγευμα ανάρτηση για τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη και την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης έκανε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, γράφοντας:

«Για την απεργία πείνας του Μιχαηλίδη: Κάποιοι ίσως συμβουλεύουν τον ΠΘ να συνεχίσει την εκδικητική μεταχείριση γιατί έτσι συσπειρώνει τους "νοικοκυραίους". Του προσφέρουν κακές υπηρεσίες. Οι "νοικοκυραίοι", που αγκομαχούν οι ίδιοι, δεν κερδίζονται με περισσότερη εκδικητικότητα».

ΚΚΕ: «Τα δικαιώματα των κρατούμενων δεν μπορούν να αναγνωρίζονται επιλεκτικά, αφορούν όλους τους κρατούμενους»

«Η επικίνδυνη για τη ζωή του κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Γιάννης Μιχαηλίδης λόγω της πολυήμερης απεργίας πείνας επιβάλλει την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.

Ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των κρατουμένων, όπως οι αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, οι άδειες, οι δυνατότητες εργασίας, εκπαίδευσης, ουσιαστικής επανένταξης.

Κι αυτά τα δικαιώματα δεν μπορούν να αναγνωρίζονται επιλεκτικά, αλλά αφορούν όλους τους κρατούμενους, ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί για πράξεις που είναι καταδικασμένες στις συνειδήσεις του λαού και της νεολαίας, γιατί διαχρονικά αξιοποιούνται από το κράτος και τις κυβερνήσεις για να συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες και να ενισχύουν το νομοθετικό και κατασταλτικό οπλοστάσιο ενάντια στο λαϊκό κίνημα» τονίζει ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ για την απεργία πείνας του Γ. Μιχαηλίδη και καταλήγει:

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε διακριτική και αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου και υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους ενάντια στη διαχρονική επίθεση που δέχονται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, κατ' εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)